Στο «κόκκινο» βρίσκεται για ακόμα μια φορά η Ελλάδα ως προς τα νερά, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σήμερα δυσμενή αναφορά για την πρόοδο υλοποίησης των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΛΑΠ) στο πλαίσιο της εφαρμογής της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα (ΟΠΥ) 2000/60.

Στην ίδια έκθεση υπενθυμίζεται, ότι έχουν ήδη εκδοθεί δύο καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας, αφενός για την αποτυχία της να υποβάλει τις απαιτούμενες αναφορές σύμφωνα με το Άρθρο 5 της Οδηγίας 2000/60 (με τις οποίες έχει στο μεταξύ συμμορφωθεί και οι υποθέσεις έχουν κλείσει) και αφετέρου για την αποτυχία της να υιοθετήσει και να υποβάλει τα Διαχειριστικά Σχέδια των ΛΑΠ για τα αντίστοιχα Υδατικά Διαμερίσματα (καταδίκη τον Απρίλιο του 2012).
Αναδεικνύεται για άλλη μια φορά, ότι παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης και τα πολλά και επιδεινούμενα προβλήματα που ανακύπτουν ανά την Ελλάδα σε σχέση με τη διαχείριση των νερών, το θέμα δεν είναι επί της ουσίας στην ατζέντα ούτε του αρμόδιου υπουργείου, ούτε της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα δίνει κατευθύνσεις και θα αντιμετωπίζει ολιστικά το ζήτημα είναι προφανής και ανησυχητική. Θα πρέπει να τονιστεί ότι ακόμα και με την τυπική ολοκλήρωση και έγκριση των σχεδίων διαχείρισης, δεν εξασφαλίζεται η ορθολογική διαχείριση και διατήρηση των υδατικών πόρων της χώρας, καθώς, όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένως, τα στοιχεία στα οποία βασίστηκαν είναι ελλιπέστατα και οι διαδικασίες διαβούλευσης ανεπαρκείς.
Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με την εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα στην Ελλάδα και τις διαδικασίες διαβούλευσης δείτε τα παρακάτω κείμενα του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.
Πηγή: Μεσόγειος SOS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου