Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Ο άνθρωπος «πίσω από τα μισά ακραία φαινόμενα» του 2012

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες ενδέχεται να διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο έως και στο 50% των ακραίων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν το περασμένο έτος, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα ανάλυσης μελετών από επιστήμονες της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα ακραία φαινόμενα του 2012, από τον κυκλώνα Σάντι που έπληξε τις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι το ασυνήθιστα υγρό καλοκαίρι στη βόρεια Ευρώπη, με στόχο να διαπιστώσουν κατά πόσο αυτά μπορούν να αποδοθούν στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή έναντι της φυσικής μεταβλητότητας.
Οι ίδιοι παραδέχονται ότι η διαδικασία ήταν περίπλοκη. «Εάν κάθε μήνα οδηγείτε λίγο πιο γρήγορα στη λεωφόρο καθώς πηγαίνετε στη δουλειά, αυξάνετε τις πιθανότητες να τραυματιστείτε κάποια στιγμή», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην έκθεσή τους, στην επιθεώρηση Bulletin of the American Meteorological Society, επιχειρώντας να εξηγήσουν τις προκλήσεις του εγχειρήματός τους. «Εάν όμως πράγματι συμβεί ένα ατύχημα, η βασική αιτία ενδέχεται να μην είναι η ίδια η ταχύτητα, αλλά ένας υγρός δρόμος ή ένας οδηγός που έστελνε μηνύματα στο κινητό του.»
Κατά τον ίδιο τρόπο, παρότι τα κλιματικά μοντέλα έδειξαν ότι σε πολλές περιπτώσεις ανθρωπογενείς αιτίες αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων, η φυσική μεταβλητότητα ενδέχεται να αποτελεί το βασικό παράγοντα. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες είδαν ότι ο κυκλώνας Σάντι υπήρξε απόρροια ενός μείγματος ανθρώπινων δραστηριοτήτων και φυσικής μεταβλητότητας.
«Περίπου τα μισά συμβάντα... αποκαλύπτουν πειστικές αποδείξεις ότι η ανθρωπογενής μεταβολή αποτέλεσε παράγοντα, ο οποίος συνέβαλε» σε αυτά, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθυντής του αρμοδίου τμήματος της NOAA Τόμας Καρλ.
Μεταξύ των χαρακτηριστικότερων παραδειγμάτων είναι το ρεκόρ συρρίκνωσης των πάγων της Αρκτικής, τον περασμένο Σεπτέμβριο, που σύμφωνα με τους επιστήμονες, «δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τη φυσική μεταβλητότητα». Παρότι αναγνωρίζουν ότι οι καταρρακτώδεις βροχές στη Βρετανία, το καλοκαίρι του 2012, οφείλονται κατά κύριο λόγο σε φυσικούς παράγοντες, προσθέτουν ότι «υπάρχουν ενδείξεις για επιπτώσεις από την άνοδο της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας και την ατμοσφαιρική υγρασία, που ενδέχεται να συνδέονται με τις ανθρώπινες επιρροές στο κλίμα».
Παράλληλα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η παρατεταμένη ξηρασία στις Ηνωμένες Πολιτείες οφείλεται «ελάχιστα» στις ανθρώπινες δραστηριότητες, όμως πιστεύουν ότι η «ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή επηρέασε την πιθανότητα εκδήλωσης» κυμάτων καύσωνα, όπως αυτά που έπληξαν τη χώρα την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2012.

www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου