Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

IPCC: «Εξαιρετικά πιθανό» ο άνθρωπος να ευθύνεται για την υπερθέρμανση

Βέβαιοι σε ποσοστό 95% ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες αποτελούν τη βασική αιτία της «αδιαμφισβήτητης» ανόδου της θερμοκρασίας από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα εμφανίζονται εκατοντάδες επιστήμονες, οι οποίοι υπογράφουν τη νέα έκθεση της Διεθνούς Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Αναγνωρίζουν ότι οι θερμοκρασίες είναι πιθανό να μην αυξηθούν όσο γρήγορα εκτιμούσαν έως σήμερα.
«Η ανθρώπινη επιρροή ανιχνεύεται στην αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας και του ωκεανού, στις αλλαγές στον παγκόσμιο υδρολογικό κύκλο, στη συρρίκνωση του χιονιού και του πάγου, στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας και στις αλλαγές σε κάποια ακραία κλιματικά φαινόμενα», αναφέρουν οι ερευνητές στη σύνοψη της έκθεσης των 1.000 σελίδων.
Το 2007, όταν δημοσιοποιήθηκε η τελευταία έκθεση, οι επιστήμονες δήλωναν βέβαιοι σε ποσοστό 90% ότι ο άνθρωπος ευθύνεται για τη φαινομενικά μικρή αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, της τάξεως του μισού βαθμού Κελσίου, στην οποία ωστόσο έχουν αποδοθεί πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ξηρασίες, κύματα καύσωνα και πλημμύρες.
Τώρα, οι ερευνητές θεωρούν ότι πολλές από τις αλλαγές που έχουν καταγραφεί στο κλιματικό σύστημα τα τελευταία 60 χρόνια είναι «πρωτοφανείς για δεκαετίες έως χιλιετίες». Καθεμία από τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ήταν θερμότερη από την προηγούμενη, θερμότερη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο από το 1850 και ενδεχομένως θερμότερη από κάθε άλλη φάση τα τελευταία 1.400 χρόνια.
Ωστόσο, μία από τις σημαντικότερες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την έκθεση του 2007, είναι η αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την άνοδο της θερμοκρασίας σε ένα σενάριο διπλασιασμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, από 2-4,5 βαθμούς Κελσίου σε 1,5-4,5 βαθμούς.
Η βασική πρόκληση για την IPCC ήταν να εξηγήσουν γιατί εδώ και 15 χρόνια, η αύξηση της θερμοκρασίας μοιάζει να έχει σταματήσει, κάτι που αποτελεί βασικό επιχείρημα για όσους αμφισβητούν την παγκόσμια υπερθέρμανση.
Παρά τις διαβεβαιώσεις, παραμονές της δημοσιοποίησης της έκθεσης, ότι θα δίνονταν πειστικές εξηγήσεις, το ίδιο το κείμενο υποβαθμίζει τη συγκεκριμένη τάση που, σύμφωνα με τους συντάκτες, άρχισε με ένα πολύ θερμό έτος εξαιτίας του Ελ Νίνιο. Οι ίδιοι προειδοποιούν ότι το διάστημα είναι πολύ μικρό για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και να γίνουν ακριβείς προβλέψεις για το μέλλον.

http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου