Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

“Το μεγάλο ιαπωνικό τείχος” θα σταματήσει μια επόμενη πυρηνική καταστροφή;

Τρία χρόνια μετά από τη μεγάλη τραγωδία στη Φουκουσίμα, οι ιαπωνικές αρχές ακόμα δεν έχουν βρει έναν σίγουρο τρόπο να αποτρέψουν ένα πιθανό, επόμενο πυρηνικό ατύχημα.
Σήμερα συμπληρώνονται τα τρία χρόνια από την τριπλή τραγωδία της Φουκουσίμα, όταν ένας σεισμός, ένα τσουνάμι και ένα πυρηνικό ατύχημα οδήγησαν σε θάνατο 20.000 ανθρώπους.
Ακριβώς στις 14:46 (ώρα Ιαπωνίας) τηρήθηκε στο Τόκιο ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, παρουσία του αυτοκρατορικού ζεύγους και του πρωθυπουργού.
Σε αυτό το διάστημα των τριών χρόνων φαίνεται πως η ανοικοδόμηση δεν έχει προχωρήσει με τους θεμιτούς ρυθμούς, ενώ οι σοροί 18.517 ανθρώπων που παρασύρθηκαν από το κύμα ακόμα αγνοούνται.
Πάνω από 12,3 δισ. δολάρια έχουν επενδύσει οι εταιρίες παραγωγής ενέργειας σε τόνους οπλισμένου σκυροδέματος και ατσαλιού, σε στρατιές εργατών, σε τείχη προστασίας από το τσουνάμι, και σε σεισμικά τεστ.

Όλα αυτά, για να αγγίξουν τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας για τους υπάρχοντες 48 αντιδραστήρες στις ακτές της σεισμογενούς Ιαπωνίας. Και για να πείσουν τους ρυθμιστές ασφαλείας ότι τα μέτρα που έχουν πάρει μπορεί να αντέξουν σεισμό και τσουνάμι της κλίμακας αυτού που χτύπησε τη Φουκουσίμα, προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες πυρηνικές καταστροφές στην ιστορία και κατεβάζοντας τους διακόπτες σε όλο τον ατομικό στόλο της χώρας.
Την ώρα που ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε σχεδιάζει να επανεκκινήσει τα πυρηνικά εργοστάσια, η χώρα μετρά τις οικονομικές τις πληγές καθώς οι εισαγωγές σε ορυκτά καύσιμα έχουν οδηγήσει σε ρεκόρ εμπορικών ελλείψεων, έναντι σε κινδύνους για την ασφάλεια και για το περιβάλλον. Σε ρίσκο είναι και η πυρηνική υποδομή της Ιαπωνίας, η οποία έχει σχεδιαστεί ώστε να παράγει 5 τρισεκατομμύρια κιλοβάτ ενέργειας αξίας 40 τρις γιεν (389 δισ. δολάρια), σύμφωνα με αναλυτές.
Ένα από τα μεγαλύτερα (σε έκταση και σε κόστος) έργα που ανέλαβε η κυβέρνηση είναι η κατασκευή ενός τεραστίων διαστάσεων τείχους, το οποίο θα έπρεπε να σταματήσει ένα πιθανό τσουνάμι να προσεγγίσει τα πυρηνικά εργοστάσια κοντά στη θάλασσα. Αυτό το δίκτυο των υπερμεγέθων θαλάσσιων τοίχων θα επεκτείνεται σε πάνω από 370 χμ και θα κοστίσει περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το πιο επικίνδυνο πυρηνικό εργοστάσιο θεωρείται αυτό του Χαμαόκα, καθώς βρίσκεται σε απόσταση περίπου 200 χμ από το Τόκιο και πολύ κοντά στο ρήγμα σεισμού. Έχει υπολογιστεί ότι υπάρχει 87% πιθανότητα για έναν σεισμό 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μέσα στα επόμενα 30 χρόνια να συμβεί στην περιοχή όπου βρίσκεται το εργοστάσιο. Ως πιθανή, σωτήρια για την περιοχή, λύση, ένα μεγάλο κομμάτι του “τείχους” χτίζεται στην περιοχή αυτή.
Όταν φέτος ολοκληρωθεί, το τείχος θα έχει 22 μέτρα ύψος, το οποίο βασίζεται στις τελευταίες εκτιμήσεις που δείχνουν ότι ένας σεισμός στην περιοχή θα δημιουργήσει τσουνάμι 19 μέτρων. Πρόκειται για ένα σχέδιο 3 δισ. δολαρίων, που επιδιώκει να αποκτήσει δικαιώματα στην επανεκκίνηση των αντιδραστήρων.
Το κλείσιμο όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων οδήγησε την χώρα στη δημιουργία εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της καύσης άνθρακα, φυσικού αέριο και πετρελαίου για να εξασφαλίσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε πόλεις και βιομηχανίες της Ιαπωνίας. Όλα αυτά τα καύσιμα είναι εισαγόμενα και οδήγησαν το εμπορικό έλλειμμα της χώρας στα επίπεδα ρεκόρ των 113 δισ. δολαρίων πέρυσι.
Παράλληλα, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, περίπου 270.000 άνθρωποι δεν έχουν ακόμη μπορέσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους, που καταστράφηκαν από την πλημμύρα ή κατέστησαν ακατοίκητα εξαιτίας της ραδιενέργειας. Σχεδόν 100.000 κάτοικοι, εκ των οποίων αρκετοί ηλικιωμένοι, εξακολουθούν να ζουν πολλοί μαζί σε προσωρινά προκατασκευασμένα καταλύματα.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου