Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Η Κλιματική Αλλαγή σε φαύλο κύκλο φτώχειας και φυσικών καταστροφών

Οι ακραίες συνθήκες φτώχειας κάτω από τις οποίες επιβιώνουν δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, την ώρα που η ανέχεια οξύνεται εξαιτίας ακραίων, καταστροφικών φυσικών φαινομένων.
Στην έκθεση Global Risks 2013 που εκπόνησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) ως βασικοί οικονομικοί παράγοντες με αρνητικές προεκτάσεις για το Κλίμα κατονομάζονται οι ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών και η μη βιωσιμότητα του χρέους πολλών κρατών ανά τον κόσμο.
Στην έκθεση που εντοπίζει τους 50 σημαντικότερους κινδύνους που θα διατρέξει η παγκόσμια κοινότητα σε οικονομικό, περιβαλλοντικό, γεωπολιτικό και τεχνολογικό μεταξύ άλλων επίπεδο, 1000 ειδικοί από την οικονομία, τον ακαδημαϊκό κόσμο, την πολιτική και την κοινωνία των πολιτών κατέθεσαν τις απόψεις τους.
Η παγκόσμια οικονομική δυσπραγία επιδεινώνει τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη, καθώς οι κυβερνήσεις στρέφονται σε ρυπογόνες ενεργειακές πηγές και αγνοούν την “κλιματική προσαρμογή” για να ορθοποδήσουν οικονομικά, έστω και βραχυπρόθεσμα.
“Αδύναμος κρίκος” στις προσπάθειες για το Κλίμα αποτελούν οι αναπτυσσόμενες χώρες όπου το πρόβλημα της φτώχειας καταγράφεται εντονότερο, ενώ η αδυναμία συγκεκριμένων κρατών να ανταπεξέλθουν σε προκλήσεις και κινδύνους δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στη γεωγραφική τους περιοχή και όχι μόνο.
—Το ασφαλιστικό κόστος
Συμπληρωματικά στις αναλύσεις του WEF, αξίζει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στις εκτιμήσεις του ασφαλιστικού κολοσσού Munich Re που υπολόγισε σε 160 δισ. δολαρίων το κόστος των φυσικών καταστροφών το 2012, η ένταση των οποίων αποδίδεται από πολλούς επιστήμονες στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, ενώ μόνο τα 65 δισ. ήταν ασφαλισμένα.
Το 67% του κόστους και το 90% των ασφαλισμένων ζημιών προκλήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά κύριο λόγο εξαιτίας του Τυφώνα Σάντι.
Το δεύτερο καταστροφικότερο, σε όρους ασφαλιστικών ζημιών, περιστατικό καταγράφηκε πάλι στις ΗΠΑ και ήταν η ξηρασία που ρήμαξε τις φυτείες αραβοσίτου στα νοτιοδυτικά.
Το 2012 θεωρήθηκε ως το θερμότερο έτος στην ιστορία των ΗΠΑ από το μακρυνό 1895.
Οι επιστήμονες θεωρούν πως ξηρασίες και κυκλώνες θα εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα στο μέλλον, πόσω μάλλον από τη στιγμή που δεν επιτυγχάνεται συμφωνία για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μεταξύ των μεγάλων ρυπαντών.
Αξίζει να επισημανθεί ότι το 2012 οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από φυσικές καταστροφές ανήλθαν σε περίπου 9.500, πολύ λιγότεροι με τον μέσο όρο των 106.000 στη δεκαετία.
Κι αυτό διότι τα ακραία φαινόμενα προκλήθηκαν σε αναπτυγμένες χώρες (βλ.ΗΠΑ) και όχι στις αναπτυσσόμενες όπου οι πληθυσμοί είναι πιο ευάλωτοι.
Οι περισσότεροι θάνατοι του 2012 καταγράφηκαν στις Φιλιππίνες εξαιτίας του Τυφώνα Μπόφα, όπου επισήμως χάθηκαν 1000 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου