Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Σπάσαν τα νερά στον Εβρο

Μεγάλα είναι τα προβλήματα που προκαλεί το νέο κύμα κακοκαιρίας σε διάφορες περιοχές της χώρας μας. Οι έντονες βροχοπτώσεις στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα προκάλεσαν την αύξηση της στάθμης των ποταμών Αλφειού και Εβρου αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός. Σοβαρές είναι οι ζημιές που καταγράφονται στη Δυτική Ελλάδα, κυρίως σε Ηλεία και Αχαΐα.
Σε κατάσταση ετοιμότητας έχουν τεθεί το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Εβρου, ύστερα από την επικίνδυνη αύξηση της στάθμης των νερών του ποταμού Εβρου. Το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τις τελευταίες ημέρες την Τουρκία, τη Βουλγαρία και την περιοχή του Εβρου, είχε συνέπεια την αύξηση της στάθμης των παραποτάμων που εκβάλλουν στον Εβρο.
Ανοδος της στάθμης
Χθες το μεσημέρι, στο σταθμό του Πυθίου το ύψος του νερού μετρήθηκε στα 5,30 μ., δηλαδή δέκα εκατοστά πάνω από το όριο συναγερμού. Στους Κήπους η στάθμη έφτασε τα 4,75 μ., με όριο επιφυλακής τα 4,70 μέτρα, και στο Πέταλο τα 5 μ., με όριο επιφυλακής τα 5,60 μ.
Πλημμύρισαν καλλιέργειες παραπλεύρως του Αλφειού και του Ερύμανθου Πλημμύρισαν καλλιέργειες παραπλεύρως του Αλφειού και του Ερύμανθου Οπως έγινε γνωστό, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων μεγάλοι όγκοι νερού έχουν συγκεντρωθεί στα φράγματα Ιβαΐλοβγκραντ και Στουντέν Κλάντενετς της Βουλγαρίας, όπου η πληρότητά τους ξεπέρασε το 100%, με συνέπεια την αποδέσμευση νερών από τους υπερχειλιστές.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Εβρου ενημέρωσε χθες τους πολίτες να μην πλησιάζουν στον ποταμό Εβρο και στα αναχώματα, και να απομακρύνουν άμεσα κάθε είδος ζωικού κεφαλαίου, μηχανήματα και εργαλεία από την περιοχή.
Στον ποταμό Αλφειό, χθες στην Ηλεία, τα προστατευτικά αναχώματα στην περιοχή της πεδιάδας «Παπαδούς» έσπασαν από την ορμή του νερού, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν μεγάλες εκτάσεις και να σημειωθούν καταστροφές σε περιβόλια, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος ανέμενε την απόφαση για την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο κ. Μπαλιούκος κατήγγειλε στην «Ε» την απουσία των αρμοδίων από τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή.
Στα Ασπρα Σπίτια
Στην κοινότητα Ασπρα Σπίτια, ο πρόεδρος Παναγιώτης Γιαννόπουλος και οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι ενώ έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις παραπλεύρως τόσο του Αλφειού όσο και του Ερύμανθου, εντούτοις δεν έχει υπάρξει κανένα ενδιαφέρον από τους αρμοδίους, ενώ καταλογίζουν ευθύνες για την απουσία αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή.
Στην Αχαΐα
Δύσκολη είναι και η κατάσταση στην Αχαΐα, όπου το κύμα κακοκαιρίας προκάλεσε σημαντικές υλικές ζημιές, σοβαρά προβλήματα και παρ' ολίγον θύματα! Στο δρόμο Πούντα-Καλάβρυτα, και συγκεκριμένα στο 1ο χλμ., πριν από την είσοδο των Καλαβρύτων, δύο οδηγοί Ι.Χ., ένας άνδρας και μια γυναίκα, είδαν το χάρο με τα μάτια τους χθες, καθώς αποκολλήθηκαν βράχια από την πλαγιά του βουνού και έπεσαν πάνω στα οχήματά τους.
Ο άνδρας οδηγός τραυματίστηκε πολύ ελαφρά και πήγε για τις πρώτες βοήθειες στο τοπικό Κέντρο Υγείας, ενώ η γυναίκα οδηγός δεν έπαθε το παραμικρό. Αποκόλληση βράχων σημειώθηκε και στην εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, στο ύψος του Πλατάνου, με αποτέλεσμα να παραμείνουν κλειστά και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας για αρκετές ώρες. Η κυκλοφορία μεταξύ Πούντας και Ακράτας εκτρέπεται στη νέα εθνική οδό, καθώς στην περιοχή σημειώθηκαν κατολισθητικά φαινόμενα. Επίσης, χθες δεν πραγματοποιήθηκαν τα δρομολόγια του οδοντωτού σιδηροδρόμου Διακοπτό-Καλάβρυτα, λόγω κατολίσθησης βράχων και φερτών υλικών σε διάφορα σημεία.
Χθες το πρωί, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκε επείγουσα σύσκεψη διαφόρων υπηρεσιακών παραγόντων υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολου Κατσιφάρα, προκειμένου να γίνει η αποτίμηση των ζημιών που προκάλεσε το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας στις υποδομές της Αχαΐας.
«Κάναμε μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία και προγραμματίσαμε τα βασικά βήματα που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση αυτών των ζημιών για τις πλέον επείγουσες περιπτώσεις. Παραμένουμε σε πλήρη ετοιμότητα για το σύνολο της Περιφέρειας, προκειμένου να παραμείνουν λειτουργικές οι βασικές μας υποδομές», ανέφερε μετά τη σύσκεψη ο κ. Κατσιφάρας. 

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου