Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Γερμανία: υποχώρησε φράγμα – Εκκενώθηκε πόλη


Συνεχίζονται οι φονικές πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται στους 21.
Μεγάλα ποτάμια όπως ο Δούναβης, ο Μολδάβας και ο Έλβας υπερχείλισαν λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές  στην κεντρική και νότια Γερμανία, την Τσεχία, την Αυστρία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.
Πάνω από 8.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν την Κυριακή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην πόλη Ακεν στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας – Ανχαλτ, φεύγοντας ακόμα και με λεωφορεία.

Στο Μαγδεμβούργο, την πρωτεύουσα του κρατιδίου, πάνω από 3.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, καθώς οι δρόμοι και τα κτήρια πλημμύρισαν, ενώ διακόπηκε και η ηλεκτροδότηση.
Ακόμα βορειότερα στον Έλβα, οι κάτοικοι προσπαθούσαν να προστατευτούν φτιάχνοντας αναχώματα στις όχθες του.
Στο μεταξύ η αστυνομία ερευνά απειλές για καταστροφές φραγμάτων. Όπως ανακοίνωσαν κάποια μέσα ενημέρωσης, δέχονται απειλητικά γράμματα για την ανατίναξη φραγμάτων στον Έλβα.
Ουγγαρία
Εξαιρετικά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση και στην Ουγγαρία, όπου στρατιώτες, διασώστες και εθελοντές προσπαθούν να ενισχύσουν τα φράγματα στον Δούναβη, η στάθμη του οποίου αναμένεται να φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 500 χρόνων.
Οι Αρχές έχουν σημάνει συναγερμό καθώς οι πλημμύρες ενδέχεται να πλήξουν και μια τεραστία δεξαμενήκόκκινης λάσπης, η οποία χωρίζεται από τον Δούναβη με ένα απλό φράγμα και στην οποία έχουν αποθηκευθεί τόνοι τοξικής λάσπης που διέρρευσε από εργοστάσιο αλουμινίου στη δυτική Ουγγαρία.


econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου