Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Η έλλειψη προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες καθυστερεί τη διαδικασία αδειοδότησης των υφιστάμενων γεωτρήσεων

Μάχη με τον χρόνο φαίνεται ότι θα δώσουν τελικά οι αρμόδιες υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων των περιφερειών της χώρας, προκειμένου να προχωρήσουν την διαδικασία για την έκδοση αδειών υφιστάμενων...
γεωτρήσεων αφού η ημερομηνία υποβολής των φακέλων λήγει σε περίπου δύο μήνες (15/1/2014). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, σε πολλές περιοχές της χώρας, προκύπτει πρώτα από όλα ότι οι υπηρεσίες αυτές είναι υποστελεχωμένες με αποτέλεσμα η διαδικασία σε πολλές περιπτώσεις να έχει… βαλτώσει. Την ίδια στιγμή ένα ακόμα πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί με τροποποίηση της ΚΥΑ είναι αυτό που εμποδίζει όσους δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας να δηλώσουν τις γεωτρήσεις. Στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών μας τόνισαν ακόμα ότι λύση θα πρέπει να βρεθεί και για τις πηγές. Μέχρι στιγμής για να δηλώσει κάποιος μια πηγή που έχει σε ένα χωράφι του θα πρέπει να κάνει περιβαλλοντική μελέτη. Αυτό αποτρέπει πολλούς.
«Αυτό το διάστημα περιμένουμε να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στην ΚΥΑ σχετικά με δύο σημαντικά θέματα που αφορούν τη διαδικασία. Το πρώτο είναι ότι για να δηλώσει κάποιος τη γεώτρηση του θα πρέπει να κατέχει τίτλους ιδιοκτησίας. Το δεύτερο είναι ότι για να δηλωθεί μια πηγή μέσα σε ένα κτήμα θα πρέπει να γίνει ολόκληρη περιβαλλοντική μελέτη. Με αυτή την λογική κανείς δεν θα δηλώσει τις πηγές», μας αναφέρουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών. Είναι γνωστό άλλωστε ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν παλιές γεωτρήσεις που έχουν δοθεί από γενιά σε γενιά με άτυπη παραχώρηση χωρίς να υπάρχει συμβόλαιο παραχώρησης. Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας διότι είτε από αμέλεια είτε από οικονομική αδυναμία δεν έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς.

Αιγαίο
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Λεμονό, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου: «μέχρι σήμερα στην Π.Ε. Λέσβου και Λήμνου έχουν κατατεθεί περίπου 6.000 αιτήσεις αλλά έχουν προχωρήσει μόνο οι 1.500 περίπου. Η αλήθεια είναι ότι στην υπηρεσία υπάρχει μόνο ένα άτομο για να χειριστεί την διαδικασία. Επίσης, θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας ότι όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζουμε προς την καταληκτική ημερομηνία θα έρχονται περισσότερες αιτήσεις οπότε τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα».

Ήπειρος
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών αντιμετωπίζουν και στην Ήπειρο. Σε επικοινωνία που είχαμε με τις αρμόδιες υπηρεσίας της Περιφέρειας, μας ανέφεραν ότι η περιοχή και ιδιαίτερα οι Περιφερειακές Ενότητες της Άρτας και της Πρέβεζας έχουν μεγάλο αριθμό γεωτρήσεων και για παράδειγμα στην Πρέβεζα ασχολούνται με την διαδικασία μόνο δύο υπάλληλοι (εκεί μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 1.400 αιτήσεις). Ανάλογη είναι η εικόνα και στα Ιωάννινα και την Άρτα».

Μακεδονία
Καλύτερα είναι τα πράγματα σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, στην Περιφερειακή Ενότητας Θεσσαλονίκης αλλά και στην Ημαθία. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν υπάλληλοι που εμπλέκονται στην διαδικασία τόσο στους Δήμους όπου υποβάλλονται αρχικά οι αιτήσεις, όσο και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση των Περιφερειών όλα θα εξαρτηθούν αν η κρατική μηχανή θα μπορέσει να ανταποκριθεί στον όγκο των αιτήσεων που θα υποβληθούν τις τελευταίες ημέρες.

Πελοπόννησος
«Τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει. Η διαδικασία φαίνεται να έχει βαλτώσει. Αν και αρκετός κόσμος τελικά κινητοποιήθηκε μετά την τελευταία παράταση που λήγει στις 15/1, δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός προσωπικού (στις υπηρεσίες υδάτων των Περιφερειακών Ενοτήτων) ώστε να επεξεργαστεί τους φακέλους και να δώσει τις άδειες», μας αναφέρουν άνθρωποι που εμπλέκονται στην διαδικασία από περιοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Λεπτομέρειες
Να σημειωθεί ότι στη «ρύθμιση» μπαίνουν όλες οι γεωτρήσεις που προϋπήρχαν πριν από τις 16 Ιουνίου του 2011. Για τις αρδευτικές γεωτρήσεις δεν απαιτείται πλέον υποβολή χημικής ανάλυσης. Αντιθέτως για τις γεωτρήσεις που προορίζονται για κτηνοτροφική χρήση απαιτείται χημική και μικροβιολογική ανάλυση.
Δεν είναι απαραίτητη η σύνταξη της περιβαλλοντικής μελέτης, όταν η γεώτρηση είναι κοντά σε υδάτινο σώμα (ποτάμι, λίμνη, θάλασσα) και έχει ετήσια αντλούμενη ποσότητα ≤25.000 μ3, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις έχει ετήσια αντλούμενη ποσότητα ≤50.000 μ3. Σε αυτές τις περιπτώσεις για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να ζητήσει τη συνδρομή του επιστημονικού προσωπικού των αρμόδιων υπηρεσιών.
Επίσης, δεν είναι πλέον απαραίτητη η καταγραφή των υδροληπτικών έργων που υφίστανται σε ακτίνα 200 μ. από το έργο του ενδιαφερόμενου, το οποίο όμως θα πρέπει να καταγράφεται ακριβώς (Χ, Υ, Ζ) σε απόσπασμα χάρτη (1:5000) ή του ορθοφωτοχάρτη ή της ψηφιακής απεικόνισης, σε προβολικό σύστημα ΕΓΣΑ ’87.

Δικαιολογητικά
Όσον αφορά τα δικαιολογητικά, που πρέπει να καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι, είναι τα εξής:

  • Αίτηση (διανέμεται από την υπηρεσία)
  • Περιβαλλοντική έκθεση αν είναι απαραίτητη
  • Άδεια χρήσης νερού (ας έχει λήξει) ή αποδεικτικό χρονολογίας κατασκευής από Δ.Ε.Η. (Λογαριασμός σφραγισμένος για αγροτικό ρεύμα) ή βεβαίωση από δημόσια Αρχή ή Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 (σε περίπτωση μη ύπαρξης των ανωτέρω)
  • Απόσπασμα χάρτη 1:5000 ή απόσπασμα ορθοφωτοχάρτη ή τοπογραφικό διάγραμμα
  • Συμβόλαια ή τίτλοι ιδιοκτησίας ή μισθωτήρια
  • Συντεταγμένες της γεώτρησης
  • Φωτοτυπία της Αστυνομικής ταυτότητας
  • Βεβαίωση από φορέα (ΤΟΕΒ κ.α.) ότι μπορούν να κάνουν χρήση της γεώτρησης.
agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου