Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Εκτελεστικό διάταγμα Ομπάμα για την κλιματική αλλαγή

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα, με το οποίο καλεί όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να συμβάλουν στην προσαρμογή των πολιτειών και των κοινοτήτων στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και στα ακραία καιρικά φαινόμενα που προβλέπεται να ενταθούν καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει.
Το διάταγμα που υπεγράφη σχεδόν ταυτόχρονα με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον κυκλώνα Σάντι, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και προκάλεσε καταστροφές ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προβλέπει τη δημιουργία μιας Ομάδας Δράσης για την Προετοιμασία έναντι της Κλιματικής Αλλαγής. Στην ομάδα θα μετέχουν κυβερνήτες προερχόμενοι ως επί το πλείστον από το Δημοκρατικό Κόμμα και αρκετοί δήμαρχοι.

Προβλέπει επίσης τη δημιουργία μιας δεύτερης ομάδας, ανώτατων αξιωματούχων από όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, η οποία καλείται να προτείνει τρόπους άρσης των νομικών και άλλων εμποδίων στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και ενίσχυσης των επενδύσεων σε έργα προστασίας των ευάλωτων κοινοτήτων.
«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής – μεταξύ άλλων οι παρατεταμένες περίοδοι εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών, οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις, η αύξηση των πυρκαγιών, η επιδείνωση των ξηρασιών, η τήξη των μόνιμων πάγων, η οξίνιση των ωκεανών και η αύξηση της στάθμης των υδάτων – επηρεάζουν ήδη τις κοινότητες, τους φυσικούς πόρους, τα οικοσυστήματα, τις οικονομίες και τη δημόσια υγεία ανά τις ΗΠΑ», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο του εκτελεστικού διατάγματος. «Η διαχείριση αυτών των κινδύνων απαιτεί προετοιμασία, στενή συνεργασία και συντονισμένο προγραμματισμό από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκομένους.»
Καθώς η υιοθέτηση ομοσπονδιακής νομοθεσίας για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το Κογκρέσο θεωρείται σχεδόν απίθανη λόγω της αντίστασης των Ρεπουμπλικανών, ο Μπαράκ Ομπάμα αναγκάστηκε να καταφύγει στα εκτελεστικά διατάγματα. Αυτό που υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή εντάσσεται στο Σχέδιο Δράσης εναντίον της Κλιματικής αλλαγής που ο αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε τον περασμένο Ιούνιο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης του Κέντρου Ερευνών Pew, τα δύο τρίτα των Αμερικανών πιστεύουν πως πλέον υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι η θερμοκρασία στη Γη σημειώνει άνοδο τις τελευταίες δεκαετίες.

 http://www.naftemporiki.gr/story/726357

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου