Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Συμφωνία Ιορδανίας, Ισραήλ, Παλαιστινίων για τη διάσωση της Νεκράς Θάλασσας

Ισραήλ, Ιορδανία και Παλαιστινιακή Αρχή υπέγραψαν συμφωνία με στόχο την ανάσχεση της συρρίκνωσης της Νεκράς Θάλασσας, μέσω ενός αγωγού που θα μεταφέρει άλμη από εργοστάσιο αφαλάτωσης στον Κόλπο της Άκαμπα, ανοιχτά της Ερυθράς Θάλασσας, παρέχοντας παράλληλα πόσιμο νερό στην περιοχή. Εκφράζονται φόβοι ότι η συμφωνία δεν επαρκεί για να σώσει τη Νεκρά Θάλασσα, ενώ θέτει σε κίνδυνο και το ευάλωτο οικοσύστημά της.
Ο υπουργός Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ, έκανε λόγο για μια «ιστορική συμφωνία, με την οποία υλοποιείται ένα όνειρο πολλών ετών». Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για τίποτε περισσότερο από μια μικρής κλίμακας εκδοχή του περίφημου «Καναλιού Ερυθράς-Νεκράς Θάλασσας» που βρισκόταν στα χαρτιά επί σχεδόν 20 χρόνια.
Η συμφωνία, που θα χρηματοδοτηθεί μέσω δωρεών και μέσω δανείου από την Παγκόσμια Τράπεζα, περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης στην Ιορδανία, η οποία αναμένεται να παράγει 80 εκατομμύρια έως 100 εκ. κυβικά μέτρα νερού το χρόνο. Επιπλέον, το Ισραήλ θα κληθεί να τροφοδοτεί με νερό την Ιορδανία και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ, η ποσότητα νερού που θα διοχετεύεται στη Νεκρά Θάλασσα είναι μόλις το ένα έβδομο αυτής που έχει υπολογιστεί ότι χρειάζεται για να σταθεροποιηθεί η στάθμη της, η οποία πέφτει κατά περίπου ένα μέτρο το χρόνο. Εκφράζονται φόβοι ότι το έργο θα θέσει σε κίνδυνο τα μοναδικά χαρακτηριστικά της, χωρίς να λύσει το χρόνιο πρόβλημα των ανεπαρκών αποθεμάτων πόσιμου νερού.
Οι Φίλοι της Γης επέκριναν τη συμφωνία επισημαίνοντας ότι η διοχέτευση της άλμης εκατοντάδες χιλιόμετρα βορειότερα θα ανεβάσει σημαντικά το κόστος της αφαλάτωσης στην Άκαμπα, από την οποία η Ιορδανία φιλοδοξεί να ενισχύσει τα αποθέματα νερού της.
Αναπάντητα παραμένουν και άλλα ερωτήματα, για παράδειγμα τι θα συμβεί όταν στη Νεκρά Θάλασσα αρχίσουν να ρέουν μεγάλες ποσότητες νερού διαφορετικής σύνθεσης. Επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει, μεταξύ άλλων, για την ανάπτυξη κρυστάλλων γύψου στο νερό ή για αλλαγή του χρώματος των υδάτων λόγω των φυκιών.

http://www.naftemporiki.gr/story/740643

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου