Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Η Κλιματική Αλλαγή ζήτημα εθνικής ασφαλείας

Τα επιτελεία εθνικής άμυνας των ΗΠΑ χαρακτηρίζουν την κλιματική αλλαγή ως “πολλαπλασιαστή απειλών” που μπορεί να επιδεινώσει τις προβλήματα εθνικής ασφαλείας όπως η τρομοκρατία και οι επιδημίες μεταδοτικών ασθενειών.
Στην έκθεση “2014 Climate Change Adaptation Roadmap” που δημοσιοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα το αμερικανικό Πεντάγωνο και η οποία εξετάζει τους τρόπους προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Εκεί αναφέρεται ότι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ διακρίνει ήδη ορισμένες από τις επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης των ωκεανών, την αλλαγή στις τάσεις των βροχοπτώσεων,  την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας και την αυξημένη συχνότητα και ένταση ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων, τα τέσσερα δηλαδή βασικά συμπτώματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Τα συμπτώματα αυτά μπορούν δυνητικά να “εντείνουν τις προκλήσεις από την παγκόσμια αστάθεια που φέρνουν η πείνα, η φτώχεια και οι συγκρούσεις” και μπορεί να οδηγήσουν σε “ελλείψεις νερού και τροφίμων, πανδημίες, διαμάχες σχετικές πρόσφυγες και πόρους και φυσικές καταστροφές σε διάφορες περιοχές του πλανήτη” υπογραμμίζεται στην έρευνα.
Λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το μέγεθος των παραπάνω προβλημάτων στο μέλλον, η έκθεση απευθύνει έκκληση για “προληπτική αμυντική στρατηγική που θα προσανατολίζεται στο μέλλον και θα περιλαμβάνει σχεδιασμό για ένα ευρύ φάσμα πιθανών κινδύνων”.
“Η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του υπουργείου Άμυνας να υπερασπιστεί το έθνος και θέτει άμεσους κινδύνους στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ”. “Οι μετεωρολογικές συνθήκες πάντα επηρέαζαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και καθώς το κλίμα αλλάζει ίσως μεταβληθεί και ο τρόπος που εκτελούμε αυτές τις επιχειρήσεις” καταλήγει η έρευνα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποιεί για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο, η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε ψήφισμα που απαγορεύει στο Πεντάγωνο να χρησιμοποιήσει μέρος της χρηματοδότησης που λαμβάνει για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου