Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Διαβουλευόμενοι επί της… διαβούλευσης για τα σχέδια διαχείρισης των υδάτων της χώρας


Σύμφωνα με την Οδηγία Πλαίσιο για το Νερό, ο Δεκέμβριος του 2009 είχε τεθεί ως χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής, ούτως ώστε μέχρι το 2015 να εφαρμόζονταν τα μέτρα που προβλέπονταν σε αυτά και εν συνεχεία να επικαιροποιούνταν, βάσει της εξαετούς αναθεώρησης που προβλέπει η Οδηγία. Στην Ελλάδα, δύο ολόκληρα χρόνια μετά την εκπνοή της τεθείσας προθεσμίας, ξεκίνησαν επιτέλους οι σχετικές διαδικασίες.
Τον Οκτώβριο αναρτήθηκαν τα πρώτα κείμενα στο διαδίκτυο και το Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ημερίδες διαβούλευσης σε επίπεδο Υδατικών Διαμερισμάτων (ΥΔ). Η πρώτη ημερίδα με θέμα «Διαβούλευση επί των ληπτέων μέτρων διαβούλευσης και επί των κρίσιμων ζητημάτων διαχείρισης νερού του ΥΔ Δυτικής Στερεάς» πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι την 1/12, στις 2/12 η αντίστοιχη στα Γιάννενα για το ΥΔ Ηπείρου και στις 5/12 στη Λάρισα για το ΥΔ Θεσσαλίας.
Ως  Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συμμετείχαμε στην ημερίδα Διαβούλευσης στο Μεσολόγγι, με γνώμονα την  πλούσια εμπειρία μας ως προς τα προβλήματα και τις δυνατότητες της  συγκεκριμένης περιοχής, μέσω της υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος WAREMA στο πλαίσιο του οποίου επιχειρήθηκε η πιλοτική εφαρμογή της Οδηγίας-Πλαίσιο για το Νερό 2000/60. Τελικός στόχος του προγράμματος ήταν μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες και την ενεργή εμπλοκή κοινωνικών εταίρων και τοπικών φορέων να διαμορφωθεί συναινετικά ένα  Σχέδιο Δράσης που να περιλαμβάνει τις προτεραιότητες που αφορούν στην προστασία της φύσης και των φυσικών τοπίων, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην ευρύτερη προστατευόμενη περιοχή της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Αιτωλικού. Επιπρόσθετα, η οργάνωσή μας παρακολουθεί στενά  μαζί με άλλες τέσσερεις περιβαλλοντικές ΜΚΟ το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου, που αφορά άμεσα στην Αιτωλοακαρνανία.
Σε επίπεδο πολιτικής παρέμβασης το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS κατέθεσε εγγράφως στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων αναλυτικά σχόλια και παρατηρήσεις σχετικά με τον κατάλογο των Φορέων που προσκλήθηκαν στις διαδικασίες διαβούλευσης, τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, την πρόσβαση των συμμετεχόντων στα κείμενα διαβούλευσης,  την εγκυρότητα και επικαιροποίηση των δεδομένων στα οποία στηρίζονται τα σχέδια διαχείρισης, την κοστολόγηση των υδάτων, τα ζητήματα συναρμοδιότητας αλλά και την ίδια τη διαδικασία της διαβούλευσης στην πράξη.
Παράλληλα όμως με τη διατύπωση αιτημάτων και παρατηρήσεων προς τα θεσμικά όργανα είναι κρίσιμη και αναγκαία μια ουσιαστική αυτοκριτική και της ίδιας της Κοινωνίας των Πολιτών.  Τα ζητήματα του νερού, αλλά και συνολικότερα των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, επηρεάζουν σε τέτοιο βαθμό την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής μας, που η «αδιαφορία» από την πλευρά μας λειτουργεί τελικά εις βάρος μας. Παρά τις αντίξοες συνθήκες και την έλλειψη εμπειρίας σε συμμετοχικές διαδικασίες, αφού αυτές δεν προωθούνται ούτε σε τοπικό ούτε σε εθνικό επίπεδο, η διεκδίκηση της ενεργής εμπλοκής της κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωση τόσο σημαντικών ζητημάτων, όπως η διαχείριση των υδάτων, μπορεί και πρέπει να γίνει προτεραιότητα. Το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου οι ίδιοι οι πολίτες κατάφεραν να προκαλέσουν ένα δημοψήφισμα για το δημόσιο χαρακτήρα του νερού και τελικά να το κερδίσουν είναι χαρακτηριστικό των όσων μπορούν να πετύχουν οι ενεργοί πολίτες.
Επ’ ευκαιρίας, βοηθείστε μας να καταγράψουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια τη σχέση σας  με το πολυτιμότερο φυσικό πόρο και να προωθήσουμε με εμπεριστατωμένα στοιχεία τα απαιτούμενα βήματα για την ορθολογική χρήση του και τη βιώσιμη διαχείρισή του, συμμετέχοντας στην μεγάλη μας έρευνα Απo-Τιμώντας το Νερό και συμπληρώνοντας το σχετικό ερωτηματολόγιο.

Πηγή: Δίκτυο Μεσόγειος SOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου