Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ μελετά τη βίδρα, τον δείκτη καθαρότητας των ορεινών υδάτων στην Ελλάδα (video)

Τα αποτελέσματα της μελέτης της Ευρασιατικής βίδρας στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν από την επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.
Μέρος της έρευνας υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Κάποια δάση έχουν τη δική τους αύρα” που υλοποιεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σε συνεργασία με το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ.
Η Ευρασιατική βίδρα αποτελεί σημαντικό μέλος της βιοποικιλότητας των υδάτινων οικοσυστημάτων καθώς κατέχει τη θέση του ανώτερου θηρευτή στην τροφική αλυσίδα των Ευρωπαϊκών γλυκών νερών, ωστόσο στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστες επιστημονικές μελέτες για το είδος.
Αναλογιζόμενοι την απειλούμενη κατάσταση της βίδρας στην Ελλάδα και την έλλειψη βασικών πληροφοριών σχετικά με τη βιολογία και οικολογία του είδους ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ξεκίνησε συστηματικές δράσεις μελέτης της βίδρας στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα στον νομό Φλώρινας στη δυτική Μακεδονία.
Χρησιμοποιώντας ειδικές κάμερες και καταγράφοντας έμμεσες ενδείξεις όπως ίχνη και περιττώματα οι ερευνητές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ μελέτησαν το διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου τα έτη 2010, 2011 και 2012, τις διατροφικές της συνήθειες καθώς και τα πρότυπα κίνησής της.
Τα σημαντικότερα ευρήματα της ερευνητικής αυτής προσπάθειας είναι τα εξής:
*Καταγράφηκε η παρουσία στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα ενός πληθυσμού βίδρας που αποτελείται από πέντε τουλάχιστον άτομα.
*Οι βίδρες που διαβιούν στη συγκεκριμένη περιοχή τρέφονται με πτηνά σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι άλλοι πληθυσμοί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης.
*Όπως και στις περισσότερες άλλες μεσογειακές χώρες οι βίδρες είναι κατά κύριο λόγο νυχτόβιες.
Οι κύριες απειλές για τη βίδρα είναι ανθρωπογενείς.Η ανεξέλεγκτη άρδευση και η αυξημένη βόσκηση της παρυδάτιας βλάστησης είχαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αρνητικές επιπτώσεις στο βιότοπο της βίδρας, ενώ σημαντική απειλή αποτελούν η μόλυνση των υδάτων και τα τροχαία ατυχήματα.
Η συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών σχετικά με βασικές βιολογικές παραμέτρους και τις απειλές για τη βίδρα θα πρέπει να οδηγήσουν στη διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη βίδρα, όμοιο με αυτά που ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το οποίο θα εξασφαλίσει τη σωστή διαχείριση και προστασία και μακροπρόθεσμα την επιβίωση του είδους στην Ελλάδα.
Μία επιλογή από το υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες μπορεί κανείς να παρακολουθήσει σε βίντεο στο επίσημο κανάλι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο YouTube.

http://www.youtube.com/watch?v=yRZ1PSsfqis&feature=player_embedded#!

Πηγή: Αρκτούρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου