Δευτέρα, 4 Μαΐου 2015

Το πρώτο Agrockathon για την προώθηση της καινοτομίας στον αγροτικό τομέα


Το Agrockathon, το πρώτο αγροτικό Hackathon που διοργανώνεται στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί στις 5-7 Ιουνίου 2015 στο Ηράκλειο Κρήτης, υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου. Στόχος των διοργανωτών είναι να φέρουν σε επαφή επαγγελματίες του αγροτικού τομέα και τεχνολόγους της πληροφορικής, ώστε να γίνει ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών και να δημιουργηθούν συσκευές και συστήματα ως τεχνολογικές λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα του αγροτικού τομέα.

Το Agrockathon απευθύνεται σε 4 κατηγορίες επαγγελματιών: παραγωγούς/γεωπόνους, προγραμματιστές, designers και τεχνίτες, οι οποίοι θα σχηματίσουν τέσσερις ομάδες των 6-8 ατόμων και θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις ημέρες προκειμένου να δημιουργήσουν μία συσκευή ή ένα σύστημα, τα οποία θα ανταποκρίνονται και θα παρέχουν λύση σε μία πραγματική αγροτική/κτηνοτροφική ανάγκη.
Στο τέλος του τριήμερου Agrockathon, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ομάδων τους, ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη κατά την παρουσίαση. Στο Agrockathon θα παραχθούν, τελικά, 5 πρωτότυπα προϊόντα/υπηρεσίες για την αυτοματοποίηση της Κρητικής αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.Σημειώνεται ότι τo Agrockathon ενθαρρύνει την προστασία και τη διάθεση των αποτελεσμάτων χρησιμοποιώντας άδειες ελεύθερου λογισμικού.
Επιθυμητό αποτέλεσμα, σε δεύτερο χρόνο, για τους διοργανωτές του Agrockathon, είναι να δημιουργηθούν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, startups ή εταιρείες που θα ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην αγροτική τεχνολογία και να υλοποιήσουν τις ιδέες που αναπτύχθηκαν στο Agrockathon σε προϊόντα.

Κάποια παραδείγματα ιδεών για προϊόντα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα είναι: α) επιτήρηση της αγροτικής/κτηνοτροφικής παραγωγής (π.χ. τηλε-επιτήρηση θέσης και κατάστασης ενός κοπαδιού), β) εκσυγχρονισμός υπαρχουσών συσκευών χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες (π.χ. τηλεχειριζόμενο σύστημα άρδευσης), γ) πλατφόρμες ανταλλαγής πληροφοριών για καλύτερο συντονισμό παραγωγής και διανομής (π.χ. ποια αγροτικά προϊόντα παράγονται στο νομό τον συγκεκριμένο χρόνο), δ) συσκευές που θα καταγράφουν τις συνθήκες κατά την μεταφορά των προϊόντων (π.χ. αν τα προϊόντα αλλοιώθηκαν κατά τη μεταφορά τους), ε) συσκευές που θα δίνουν στοιχεία σε έναν μελισσοκόμο (π.χ. πόσο μέλι υπάρχει στην κυψέλη ανά πάσα στιγμή).
Για συμμετοχή στο Agrockathon oι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα. Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν ιδέες και να ενημερωθούν για σύγχρονες καινοτόμες λύσεις και υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί παγκοσμίως για την ενίσχυση και την εξέλιξη του αγροτικού τομέα μέσω του blog που έχει δημιουργηθεί από τους διοργανωτές του Agrockathon.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT), Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της ΕΕ και μέλος του δικτύου επιχειρηματικής υποστήριξης Enterprise Europe Network-Hellas, στηρίζει την πρωτοβουλία Agrockathon. Το ΕΚΤ θα συμμετέχει στην επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού, παρέχοντας επιστημονική υποστήριξη και επιπλέον θα παρέχει στοχευμένες υπηρεσίες επιχειρηματικής καθοδήγησης, πρόσβασης σε χρηματοδότηση και διαχείρισης της καινοτομίας, σε επιλεγμένες ομάδες νικητών των οποίων τα προϊόντα παρουσιάζουν υψηλή προστιθέμενη αξία.
www.ekt.gr, με πληροφορίες από Agrockathon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου