Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Επιχείρηση - νερό στα νησιά του Αιγαίου Η ΕΥΔΑΠ ξεδιψάει Σίκινο, Φολέγανδρο, Χάλκη, Οινούσσες, Αϊ-Στράτη και Ψαρά

 
Το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΥΔΑΠ, να ξεκινήσει πιλοτικά το πρόγραμμα για την ολοκληρωμένη διαχείριση νερού σε Σίκινο, Φολέγανδρο, Χάλκη, Οινούσσες, Αϊ-Στράτη και Ψαρά.
Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, «αν όλα πάνε καλά», στην επόμενη φάση θα μπορούν να εντάσσονται όποια νησιά θέλουν. Η εκτίμηση είναι ότι θα ενταχθούν η Κίμωλος,  τα Κουφονήσια και το Αγαθονήσι.
Στόχος είναι η εξασφάλιση πόσιμου νερού σε επαρκή ποσότητα και πίεση 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και η διασφάλιση της καθημερινής περισυλλογής των λυμάτων των νησιών.
Ωστόσο, το όλο εγχείρημα δεν προβλέπεται να είναι  εύκολο καθώς γύρω από τη μεταφορά νερού έχει στηθεί χορός εκατομμυρίων. «Ασφαλώς και οι πολλοί θιγόμενοι - θα χάσουν τεράστια έσοδα - να προσπαθήσουν με νύχια και δόντια να εμποδίσουν την προσπάθεια» λένε από την εταιρεία.
Οπως επισημαίνουν πηγές της ΕΥΔΑΠ, σήμερα δεν υπάρχει ολοκληρωμένη διαχείριση νερού στα νησιά του Αιγαίου. «Η όλη υποδομή είναι ελαττωματική. Γίνονται απλώς φαραωνικά έργα τα οποία δεν εντάσσονται λειτουργικά στο ευρύτερο περιβάλλον και ύστερα από λίγο καταστρέφονται από την αχρηστία» υποστηρίζουν άνθρωποι της εταιρείας.
Οπως διευκρινίζουν από την εταιρεία, χρειάζονται μόνο έργα μικρής κλίμακας, όπως ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα - με νερό για παράδειγμα από τις αφαλατώσεις -, η καλύτερη διαχείριση του βρόχινου νερού και μικρές επεμβάσεις στα ρυάκια για να μην καταλήγουν τα όμβρια ύδατα στη θάλασσα.
«Θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερο μερίδιο στο Αιγαίο. Μας δίνεται έτσι το έναυσμα να μπούμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας» λένε από την ΕΥΔΑΠ. «Από τα 50 εκατομμύρια ευρώ που είναι η κερδοφορία μπορούμε να διαθέσουμε π.χ. το 10% των κερδών για να επεκταθούμε».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ. Σήμερα, 15 πλοία - υδροφόρες οργώνουν το Αιγαίο μεταφέροντας πόσιμο νερό. Γύρω από τη μεταφορά νερού έχει στηθεί μια επιχείρηση εκατομμυρίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το κράτος ξοδεύει τον χρόνο 5,5 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά νερού.
 Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αίγινας. Οπως αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής Δημήτρης Κατσικάρης, το 2011 δόθηκαν από την Περιφέρεια στον Δήμο Αίγινας - για τις ανάγκες υδροδότησης του νησιού - 1.500.000 ευρώ και το 2012 όταν άρχισαν οι «απειλές» για διακοπή της μεταφοράς νερού δόθηκαν 2.500.000 ευρώ!
Τον Ιανουάριο ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Οπως επισημαίνεται στη μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά, προέκυψαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ποσοτήτων που παραδίδονταν από την ΕΥΔΑΠ στους υδρομεταφορείς και των ποσοτήτων που παραλαμβάνονταν από τους αρμοδίους του Δήμου Αίγινας το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2009 έως και τον Αύγουστο του 2012.
Για τα Δωδεκάνησα και ορισμένα νησιά των Κυκλάδων (όπως είναι η Αμοργός, η Δονούσα και τα Κουφονήσια) παίρνουν νερό από την περιοχή της Καλάθου στη Ρόδο - από γεωτρήσεις της νομαρχίας και σε δικές τους λιμενικές εγκαταστάσεις. Για τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων παίρνουν νερό από την ΕΥΔΑΠ και φορτώνουν στο λιμάνι του Λαυρίου.
Οπως επισημαίνει ο Χρήστος Ηλιακίδης, η εταιρεία του οποίου δραστηριοποιείται στο Αιγαίο, «αν και έχουμε προτείνει λύσεις στην Πολιτεία κανείς δεν θέλει να ασχοληθεί με το θέμα. Για παράδειγμα, αντί για το Λαύριο θα μπορούσαμε να πάρουμε νερό από τη Νάξο και τη Σέριφο. Αυτό θα είχε αποτέλεσμα το κράτος να πληρώνει λιγότερα κατά 1/3 της σημερινής τιμής».

ΝΕΡΟΥΛΑΔΕΣ
70.000 κυβικά μέτρα κάθε μήνα το καλοκαίρι
}Τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς νερού στα νησιά διαθέτει ο Χρήστος Ηλιακίδης. Η εταιρεία του, η Υδροδοτική δραστηριοποιείται στο Αιγαίο με 8 υδροφόρα πλοία. Οπως λέει, είναι στον χώρο 40 χρόνια και προμηθεύει νερό Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.
Φέτος τον χειμώνα τα πλοία του μετέφεραν σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα 8.000 - 9.000 κυβικά μέτρα νερό τον μήνα, ενώ το καλοκαίρι το μεταφερόμενο νερό αναμένεται να φθάσει τα 70.000 κ.μ. τον μήνα. Το 2012, η εταιρεία του μετέφερε για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα 600.000 κ.μ. νερό.

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/03/2013 08:00 |

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου