Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Σύστημα συναγερμού για τις πλημμύρες

Τα φράγματα τα οποία κατασκευάζονται για να προστατεύουν τις αστικές περιοχές από την άνοδο της στάθμης των υδάτων μερικές φορές καταρρέουν αναπάντεχα προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες.Τι μπορεί να γίνει ώστε να αποτρέψουμε τέτοιες καταστροφές;
Ο Ρόμπερτ Μέιτζερ Καθηγητής εφαρμοσμένων δικτύων αισθητήρων στο Πανεπιστήμιο του Αμστερντάμ και συντονιστής του σχεδίου URBANFLOOD κάνει μια περιγραφή του μηχανισμού.«Kάτω απο τα πόδια μου υπάρχουν 48 αισθητήρες που σε συνεχή ροή μας ενημερώνουν για την κατάσταση του φράγματος .Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία αυτό είναι το εξυπνότερο φράγμα στον κόσμο».
Οι υπόγειοι αισθητήρες,τους οποίους ανέπτυξε ερευνητικό πρόγραμμα της Ευρωπαικής Ενωσης μεταδίδουν τις μετρήσεις σε κέντρα δεδομένων σε αρκετές χώρες.
Η Βοστόνη ,στην ανατολική ακτή της Αγγλίας, είναι μία από τις βασικές δοκιμαστικές τοποθεσίες της νέας τεχνολογίας. Η στάθμη των υδάτων του ποταμού της ανεβαίνει επικίνδυνα με τις παλίρροιες βάζοντας σε κίνδυνο τους ντόπιους κατοίκους.
Ο Μάρκ Ρόμπινσον ,σύμβουλος της ακτοφυλακής και του Βρετανικού γραφείου Περιβάλλοντος επισημαίνει τους κινδύνους:«Η Βοστόνη αν έχει κάποια μέτρα προστασίας απεναντι στη άνοδο της στάθμης των υδάτων αυτά δεν είναι αρκετά υψηλά.Οταν λοιπόν έρθει το μεγαλο κύμα τα τοιχώματα θα καλυφθούν και μπορεί και να καταρρεύσουν.Βρίσκεται λοιπόν σε μεγάλο κίνδυνο.»
Οι μηχανικοί που συνέβαλαν στην εκπόνηση της μελέτης έχουν σχεδιάσει αρκετούς τύπους αισθητήρων αξιόπιστους και προσιτούς ώστε να τοποθετηθούν σε υγρές επιχωματώσεις.
«Αυτό που βλέπετε εδώ,περιγράφει ο καθηγητής Ρομπερτ Μέιτζερ, είναι ένας αισθητήρας, μια συσκευή μέτρησης που έχει ηλετρονικά τμήματα μέσα σε ένα δοχείο από ανοξείδωτο χάλυβα . Εχει ένα μικρό άνοιγμα όπου το νερό μπορεί να εισχωρήσει.Αυτή η συσκευή μετράει την ποσότητα του νερού στο φράγμα και άλλες ακόμη παραμέτρους όπως την θερμοκρασία κάτω από την επιφάνεια της θαλασσας και την κίνηση των αισθητήρων μέσα στο φράγμα.»
Σε ένα καφέ της Βοστόνης υπάρχει ειδική οθόνη αφής με το σύστημα URBANFLOOD και οι ειδικοί μπορούν να ελεγξουν αγγίζοντας την οθόνη τις ενδείξεις των αισθητήρων ενω επιτρέπει στον κοινόνα δει πως λειτουργεί το λογισμικό της τεχνητής νοημοσύνης. Τις ίδιες ενδείξεις μπορούν να τις δουν σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε συσκευή έχει προσβαση στο Διαδίκτυο .
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΟΠΛ/ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ HR Wallingford
«Οι πληροφορίες δεδομένων του αισθητήρα,εξηγεί η Αλεξάνδρα Τοπλ μηχανικός διαχείρισης πλημμυρών της HR Wallingford, μπορούν να αναλυθούν και μπορούμε να υπολογίσουμε την αντοχή της επιχωμάτωσης του φράγματος.Παρατηρούμε κι αν υπάρχουν σημάδια αλλαγών στα τοιχώματα -πολλές φορές αυτό είναι σημάδι πιθανού προβλήματος μέσα στο φράγμα».
Αν η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίσει πρόβλημα στέλνει προειδοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες που διαφορετικά δεν θα είχαν καμία γνώση της έκτασης του προβλήματος στα μέτρα προστασίας κατά των πλημμυρών. Σύμφωνα με το σύμβουλο του Βρετανικού αρμόδιου Γραφείου Περιβάλλοντος ,Μάρκ Ρόμπινσον,: «Προς το παρόν χρησιμοποιούμε ένα είδος εικονικής πραγματικότητας.Δύο με τρεις φορές το χρόνο επιθεωρούμε το φράγμα.Η τεχνολογία μας επιτρέπει να κατανοήσουμε πως λειτουργεί το φράγμα,εξετάζει πως συμπεριφέρεται υπο πίεση ,όταν υπάρχουν διαρροές στο αμυντικό τείχος και επίσης μπορούμε να δούμε αν συμβεί ένα περιστατικό σε πραγματικό χρόνο».
Το λογισμικό υπολογίζει πόσο γρήγορα το μέρος θα πλημμυρίσει αν καταρρεύσει το φράγμα και εισηγείται νέους τρόπους εκκένωσης και μετακίνησης των κατοίκων σε ασφαλέστερες περιοχές.
Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Τοπλ :
«Το σύστημα θα μας επιτρέψει να μπορέσουμε να κάνουμε χαρτογράφηση των περιοχών που θα πληγούν απο τις πλημμύρες.Μπορούμε κατόπιν να εκπονήσουμε σχέδια για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης σε περίπτωση εκκενωσης περιοχών.Θα μπορούν να δοκιμάσουν σενάρια και να διαλέξουν το καλύτερο σε περίπτωση κατάρρευση του φράγματος.»
Αν το σύστημα αποδειχθεί αξιόπιστο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές αστικές περιοχές της Ευρώπης και σε όλο τον κόσμο για την προστασία πόλεων ευάλωτων στις άμεσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: http://www.urbanflood.eu
Copyright © European Commission 2013 / euronews 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου