Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Ηφαίστεια και Ασιάτες ρυπαντές έβαλαν φρένο στην Κλιματική Αλλαγή

Ερευνητική ομάδα του University of Colorado Boulder αναζητά απαντήσεις για το γεγονός ότι η Γη δεν υπερθερμάνθηκε στο βαθμό που περίμεναν οι επιστήμονες κατά τη δεκαετία 2000-2010.
Η απάντηση που δίνουν οι επιστήμονες ουσιαστικά “αθωώνει” τους αναδυόμενους ρυπαντές του πλανήτη, Κίνα και Ινδία.
Κι αυτό διότι οι δύο ασιατικοί γίγαντες αύξησαν τις εκπομπές διοξειδίου του θείου κατά 60% κατά την περίοδο 2000-2010 λόγω της καύσης άνθρακα, υποστηρίζει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Ράιαν Νίλι.
Εκπομπές διοξειδίου του θείου από την επιφάνεια της Γης ανεβαίνουν 20 έως 35 χιλιόμετρα από την επιφάνεια, σε στρώματα αερολυμάτων στη στρατόσφαιρα, όπου συντελούνται χημικές διεργασίες που δημιουργούν θειικό οξύ και σωματίδια νερού τα οποία αντανακλούν το ηλιακό φως πίσω στο διάστημα, ψύχοντας έτσι τον πλανήτη.
Ο Νίλι τονίζει ότι προηγούμενες παρατηρήσεις δείχνουν ότι οι αυξήσεις στα αερολύματα της στρατόσφαιρας από το 2000 και εντεύθεν έχουν αντισταθμίσει το 25% της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη.
“Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι εκπομπές από μικρά και μεσαία ηφαίστεια έχουν επιβραδύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη” λέει ο Νίλι, ερευνητής του Συνεργατικού Ινστιτούτου Έρευνας στις Επιστήμες του Περιβάλλοντος, ένα joint venture του of CU-Boulder και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ).
Ωστόσο, οι εκρήξεις μεγάλων ηφαιστείων έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση. Η έκρηξη του Πινατούμπο στις Φιλιππίνες το 1991 εξέπεμψε εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα οι οποίοι προκάλεσαν ψύξη της Γης για αρκετά χρόνια.
Βεβαίως τα ηφαίστεια δεν αποτελούν αντίδοτο στην κλιματική αλλαγή καθώς οι εκπομπές τους αυξομειώνονται, ενώ οι ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνονται σταθερά.
Για τους σκοπούς της έρευνας χρησιμοποιήθηκε ο υπερυπολογιστής Janus (Ιανός) ο οποίος εξομοίωσε δεκαετή στοιχεία για το Κλίμα και απομόνωσε τις ασιατικές εκπομπές από τις ηφαιστειακές εκρήξεις.
Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου