Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Το Ρέμα Πικροδάφνης εστία μόλυνσης για κατοίκους και λουόμενους

Σε εστία μόλυνσης έχει μετατραπεί το Ρέμα Πικροδάφνης το οποίο διασχίζει τους Δήμους Αγίου Δημητρίου και Παλαιού Φαλήρου.
Όπως καταγγέλλει ο αναγνώστης του econews.gr, Σ.Μ, το νερό στις εκβολές του ρέματος στην παραλία λουομένων Έδεμ στο Παλαιό Φάληρο, το νερό είναι μαύρο και δύσοσμο.
Όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα http://www.remapikrodafnis.gr που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου “Αποτίμηση της Οικολογικής Κατάστασης του ρ. Πικροδάφνης και προτάσεις αποκατάστασης, ανάδειξης και διαχείρισής του”, “το ρέμα της Πικροδάφνης είναι ένα από τα ελάχιστα ρέματα που έχουν απομείνει στην Αττική έχοντας διατηρηθεί σε σχεδόν φυσική κατάσταση στο μεγαλύτερο ποσοστό του μήκους του, δίνοντας μοναδική ευκαιρία για αποκατάσταση, αναβάθμιση και διατήρηση του.
Το εν λόγω ρέμα δέχεται ορισμένες ρυπαντικές πιέσεις που αφορούν κυρίως την αναξέλεγκτη διάθεση αστικών λυμάτων και απορριμμάτων και παρεμβάσεις στην παρόχθια ζώνη του που διαταράσσουν την φυσική βλάστηση. Επίσης, ελάχιστα αξιόπιστα δεδομένα υπάρχουν για την περιβαλλοντική / οικολογική κατάσταση του ρέματος, για την υδρολογική του συμπεριφορά και την πλημμυρική επικινδυνότητα του καθώς και για την παρόχθια ζώνη του που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πολλαπλούς σκοπούς (αξιοποίηση της με αύξηση της επισκεψιμότητας, ελεγχόμενη εκτόνωση πλημμύρας με δημιουργία τεχνητών υγροτόπων, κτλ).

Επομένως, στην παρούσα προσπάθεια γίνεται μια ολοκληρωμένη ερευνητική προσέγγιση για την καταγραφή και ανάλυση σημαντικού αριθμού περιβαλλοντικών δεδομένων σε κομβικά σημεία κατά μήκος του ρέματος. Έτσι θα μπορέσει να αποκτηθεί η απαιτούμενη γνώση και κατανόηση των οικο-υδρολογικών διεργασιών του ρέματος και να σχεδιαστούν κατάλληλα μέτρα αποκατάστασης, διατήρησης και διαχείρισης του (όπως επιβάλλει και η Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα (2000/60/ΕΕ))”.
Το αποκατάστασης του ρέματος ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2012 με συνολική διάρκεια 4 μηνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δράσεις του θα συνεχιστούν και για ένα επιπλέον έτος με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Αγίου Δημητρίου.
Ωστόσο, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες του αναγνώστη, το Ρέμα Πικροδάφνης παραμένει σε άθλια κατάσταση θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την υγεία των κατοίκων των περιοχών που διασχίζει όσο και τους λουόμενους στην παραλία ΕΔΕΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου