Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Η μεγάλη "μάχη" για τα νερά

Tης Αμαλίας Κάτζου

H μεγάλη μάχη των «νερών» ξεκίνησε και ισχυροί ελληνικοί, αλλά και διεθνείς όμιλοι εμφανίστηκαν έτοιμοι να μπουν στο νέο χρυσοφόρο πεδίο. O τομέας των υδάτινων πόρων κρύβει μεγάλες προοπτικές τόσο στο κατασκευαστικό κομμάτι, -κατασκευή και ανακατασκευή των δικτύων, ταμιευτήρων, φραγμάτων και άλλων υποδομών-, όσο και στο λειτουργικό και για αυτό στην κυβέρνηση και το TAIΠEΔ φιλοδοξούν ότι θα υπάρξει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Όσον αφορά στην ΕΥΑΘ, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 51%, ο οποίος, όπως φαίνεται, θα εξελιχθεί σε γαλλο-ισραηλινή κόντρα. Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης πάντως έκρυβε καταρχήν μια έκπληξη για τους ανθρώπους του ΤΑΙΠΕΔ. Την απουσία από το διαγωνισμό μία μεγάλης ευρωπαϊκής εταιρείας «νερού», της γαλλικής Veolia Eau, η οποία είχε δηλώσει «παρών» πριν από τέσσερα χρόνια. Η αποχή του βασικού ανταγωνιστή της Suez έδωσε τροφή σε διάφορα σενάρια, με το βασικότερο να υποστηρίζει πως ο γαλλικός όμιλος παίζει χωρίς αντίπαλο, λόγω της μετοχικής του παρουσίας στο μετοχικό κεφάλαιο της βορειοελλαδίτικης επιχείρησης. Ένα δεύτερο σενάριο θέλει τις Veolia και τη Suez να έχουν συμφωνήσει στο μοίρασμα της «πίτας». Δηλαδή η Suez να διεκδικήσει την ΕΥΑΘ και η Veolia την ΕΥΔΑΠ.

Η γαλλική Suez Environment (leader), διεκδικεί την ΕΥΑΘ από κοινού με την Άκτωρ (partner) του ομίλου Ελλάκτωρ. Η Suez είναι ήδη μέτοχος στην ΕΥΑΘ ΑΕ με ποσοστό 5%. Ο γαλλικός όμιλος κατατάσσεται στην 19η θέση από πλευράς πολυεθνικών με το μεγαλύτερο ενεργητικό στον κόσμο και 3η στην Ευρωζώνη με βάση τη ρευστότητα που ξεπερνά σε μετρητά τα 18 δισ. Ευρώ. Εάν τελικά η Suez αποκτήσει την ΕΥΑΘ θα είναι μια από τις περίπου 100 χώρες παγκοσμίως, στις οποίες η «Suez» θα έχει βάλει για τα καλά χέρι στις υπηρεσίες υδάτων τους.
Στο δεύτερο σχήμα εκτός από την Γ. Αποστολόπουλος και την κρατική εταιρεία ύδρευσης του Ισραήλ Mekorot Israel National Water Co., μετέχει επίσης σαν partner ο ελληνικός όμιλος ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ που δραστηριοποιείται στους κλάδους των κατασκευών και της ενέργειας. Στους partners επίσης περιλαμβάνεται η ΜΙΥΑ, ισραηλινή εταιρεία του ομίλου Arison. Η MIYA, εξειδικεύεται στις τεχνολογίες περιβάλλοντος και στις λύσεις για τα αστικά δίκτυα ύδρευσης & αποχέτευσης/ Στην εξάδα του συγκεκριμένου επιχειρηματικού σχήματος, περιλαμβάνεται σαν subcontractor η ισπανική Aqualia, που είχε συμμετάσχει στον προηγούμενο διαγωνισμό, του 2009, για πώληση, τότε, μετοχικού μεριδίου 23,02% της ΕΥΑΘ Α.Ε. Και το σχήμα ολοκληρώνεται με την κορεάτικη LG Hitachi, που σαν subcontractor θα ασχοληθεί κατασκευαστικά με σύγχρονα έργα όπως επεξεργασίας των αστικών λυμάτων.
Επίσης ενδιαφέρον εκδήλωσε ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος φέρεται να ζήτησε δίμηνη παράταση. Ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα περάσει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού και αυτό διότι αναμένεται να απορριφθεί το αίτημα του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, για δίμηνη παράταση στο διαγωνισμό, ώστε να προλάβει να βρει εταίρο εξειδικευμένο στο αντικείμενο της συγκεκριμένης εταιρείας. Σκεπτικισμός υπάρχει για το εάν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια οι της «Κίνηση 136».

Πρόκριμα για ΕΥΔΑΠ
Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως η αποκρατικοποίηση της EYAΘ θα αποτελέσει πρόκριμα για αντίστοιχες κινήσεις στη σαφώς μεγαλύτερη EYΔAΠ, στην οποία το Tαμείο κατέχει το 61,3%, ενώ 10% ελέγχει η Πειραιώς (παλιά το μερίδιο ανήκε στην ATE). Eδώ αναμένεται το ενδιαφέρον να είναι πολύ ισχυρότερο τόσο από τους υποψήφιους επενδυτές που έχουν βάλει στο στόχαστρο την EYAΘ, όσο και από έτερα μεγάλα εγχώρια και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα, όχι μόνο από τον στενό χώρο των κατασκευών. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πρέπει να θεωρείται δεδομένο το ενδιαφέρον του ομίλου της Eλλάκτωρ για την ΕΥΔΑΠ, ενώ μένει να αποδειχθεί εάν θα παρούσες η Suez και Veolia ή μία από τις δύο.
Aπό κει και πέρα, βέβαια, όταν κάποια στιγμή τεθεί επί τάπητος εντονότερα και με πιο σαφή σχέδιο το θέμα των «υδάτων», δηλαδή εξελίξεις και στην EYΔAΠ, τότε μάλλον θα προκύψουν και νέοι μνηστήρες. Eίτε από την ευρωπαϊκή αγορά, είτε εγχώριας προέλευσης, μια και θεωρείται δύσκολο ονόματα σαν τις J&P Aβαξ ή ΓEK TEPNA να μην «παλέψουν» έστω το ενδεχόμενο εισόδου στην μπίζνα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Eξάλλου, σχεδόν όλοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι όταν το θέμα πέσει στο τραπέζι και «μυρίσουν» εξελίξεις, τότε θα ανοίξουν τα χαρτιά τους. Ειδικότερα για τον όμιλο της JP ΆΒΑΞ του Δάκη Ιωάννου, οι πληροφορίες υποστηρίζουν πως ήδη αναζητά συνεργασία με διεθνείς εταιρείες που διαθέτουν τεχνογνωσία στα «νερά» ώστε να διεκδικήσει την ΕΥΔΑΠ. Υπάρχει όμως κι ένα άλλο σενάριο που θέλει τον Δάκη Ιωάννου να συμμαχεί με τον Ελλάκτωρα του Λεωνίδα Μπόμπολα στη μάχη για την ΕΥΔΑΠ.
Άλλωστε, η μπίζνα της διαχείρισης των υδάτων θεωρείται πολύ προσοδοφόρα, σε συνδυασμό με τις ευρύτερες συνέργειες. Oι εξελίξεις αυτές δε μπορούν να περάσουν απαρατήρητες για πολλούς και διάφορους λόγους, με βασικότερο απ’ όλους το ανυπολόγιστης αξίας «φιλέτο» που περιλαμβάνει η αγορά των υδάτων, από την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών ή τη δημιουργία δικτύων μέχρι τη γενικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Παράλληλα οι μπίζνες που αφορούν στο κατασκευαστικό αντικείμενο το οποίο σχετίζεται με τους υδάτινους πόρους, την δημιουργία ή ανακατασκευή δικτύων, ταμιευτηρίων, ακόμα και υποδομών που έχουν σχέση με τα projects, και βεβαίως ακολούθως η διαχείριση των υδάτων, ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ.


www.moneypro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου