Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Η επόμενη γενιά θα διψάσει – Τεράστιες ελλείψεις σε νερό βλέπουν οι επιστήμονες

Σοβαρές ελλείψεις σε πόσιμο νερό θα αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι μέσα στις επόμενες δυο γενιές, αν η ρύπανση του υδροφόρου ορίζονται και η κατασπατάληση υδάτων συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα του συνεδρίου που διοργανώθηκε στη Βόννη από τον διεθνή ερευνητικό φορέα Global Water System Project (GWSP), με τη συμμετοχή 500 επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο.
Μάλιστα στο τέλος του συνεδρίου, που διήρκεσε τέσσερις ημέρες, οι συμμετέχοντες υπέγραψαν την Διακήρυξη της Βόννης, ένα κείμενο 1.000 σελίδων, προειδοποιώντας ότι οι σοβαρές ελλείψεις σε πόσιμο νερό θα προκληθούν από τον ίδιο τον άνθρωπο και θα είναι αναπόφευκτες.
Στόχος του συνεδρίου ήταν να αξιολογήσει τις επιπτώσεις του ανθρώπου στα αποθέματα νερού, τα οποία αντιστοιχούν στο 2,5% του συνολικού όγκου νερού στη Γη.

Σήμερα υπολογίζεται ότι το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού, που ανέρχεται σε επτά δισεκατομμύρια, έχει περιορισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τις επόμενες μια με δύο γενιές η πλειοψηφία των εννιά δισεκατομμυρίων ανθρώπων στη Γη θα αντιμετωπίζει σοβαρές πιέσεις ως προς την προμήθεια πόσιμου νερού.
«Αυτές οι αυτό-προκαλούμενες πληγές μακροπρόθεσμα κληροδοτούν επιπτώσεις που δεν είναι εύκολο να ανατραπούν», δήλωσε ο Charles Vorosmarty, πρόεδρος της GWSP.
Στη διακήρυξη της Βόννης για το νερό επισημαίνεται ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν έκταση αντίστοιχη της Νοτίου Αμερικής για καλλιέργειες και άλλη μια έκταση, ίση με την Αφρική, για την εκτροφή βοοειδών.
Τα δυο τρίτα των δέλτα των μεγάλων ποταμών βυθίζονται, ενώ δεκάδες χιλιάδες φράγματα διαταράσσουν τη φυσική ροή των ποταμών, απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία των οικοσυστημάτων.
Η ρύπανση των ποταμών από λύματα και φυτοφάρμακα συνεχίζεται και ήδη περίπου δυο δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξαρτώνται από περιορισμένα αποθέματα νερού, τα οποία συρρικνώνονται με ταχύτατους ρυθμούς.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Γη διαθέτει περίπου 35 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα πόσιμου νερού, που σε ποσοστό 70% είναι εγκλωβισμένο στους παγετώνες.
Το υπόλοιπο ποσοστό είναι αποθηκευμένο σε υπόγειες δεξαμενές, ενώ μόνο το 0,3% είναι διαθέσιμο σε λίμνες και ποταμούς.
Περίπου 3.800 κυβικά χιλιόμετρα πόσιμου νερού αντλούνται από υδάτινα οικοσυστήματα κάθε χρόνο παγκοσμίως.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου