Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Το λαβωμένο νερό

του Παναγιώτη Τσολάκη

Ο τίτλος του άρθρου είναι από μια έκδοση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μορφή κόμικς, που εκδόθηκε με στόχο να... ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την προστασία του νερού και την αποτροπή μόλυνσης και ρύπανσης των υδάτινων πόρων.
Μέσα από αυτό το έντυπο διαφαίνονται επισήμως, τα σκάνδαλα, οι απειλές και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που για μεγαλύτερη κερδοφορία, ρυπαίνουν και μολύνουν το νερό.
Το φυσικό αυτό αγαθό, αναγκαίο για την επιβίωση όχι μόνο του ανθρώπου αλλά και της ίδιας της φύσης, κάποιοι με πολιτικές αποφάσεις, παραχωρούν στα μεγάλα συμφέροντα την διαχείριση και την εμπορία του.
Ένα αναγκαίο κοινωνικό αγαθό, που μόνο η φύση το παράγει, κάποιοι το μετέτρεψαν σε καταναλωτικό προϊόν που αποφέρει τεράστια κέρδη, στους έχοντες την νομή και την εμπορία του!
Εδώ και 20 μέρες, 2 οικισμοί του δήμου Κοζάνης, πέραν της ατυχίας τους να ζούνε σε μια περιοχή όπου στα σπλάχνα της κρύβονταν ο μαύρος χρυσός, ένεκα του οποίου λαβώθηκε το περιβάλλον για να παραχθεί η ενέργεια, έχουν την ατυχία να πίνουν και λαβωμένο νερό!
Αμείλικτα τα ερωτήματα και οι ευθύνες προς την πολιτεία, τους θεσμικούς φορείς και τους τοπικούς άρχοντες του Νομού, αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς.
Από πότε γίνονται μετρήσεις πόσιμου νερού και τι είδους είναι αυτές; Σε ποιες υπηρεσίες και ποιοι έχουν αυτά τα στοιχεία; Αξιοποιήθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν;
Έχει συγκεντρώσει η ΔΕΥΑΚ όλα τα στοιχεία των μετρήσεων; Πότε έγινε η πρώτη μέτρηση για ολικό χρώμιο και εξασθενές και από πότε προβλέπει η ελληνική νομοθεσία να γίνεται;
Έχουν ενημερώσει οι αρμόδιες αρχές τους πολίτες για τις μετρήσεις μετά τα ατυχήματα του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου; (μετά την έκρηξη, μετά την διαρροή πετρελαίου και τελευταία πρόσφατα με την διαρροή λαδιών;)
Υπάρχουν μετρήσεις που έχουν κοινοποιηθεί στους πολίτες από τα αποχετευτικά κανάλια των ΑΗΣ και από γεωτρήσεις κοντά στις αποθέσεις τέφρας;
20 μέρες τώρα και ακόμα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με το χρόνο εμφάνισης του εξασθενούς χρωμίου, ούτε για τους τρόπους που θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αλλά ούτε και για τον τρόπο τροφοδοσίας νερού.
Αντί αυτών, στους δύο οικισμούς οι βρύσες εξακολουθούν να τρέχουν με εξασθενές χρώμιο. Προς τι άραγε η απαγόρευση χρήσης νερού από την περιφέρεια, ούτε καν σε επαφή αυτού του νερού με το ανθρώπινο σώμα!
Με τα παιδιά που ανοίγουν τις βρύσες γιατί δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο, με εκείνους που το χρησιμοποιούν με την αφελή φράση «ότι ήταν να πάθουμε το πάθαμε» τι γίνεται; Πως προστατεύονται αυτοί; Με την ανακοίνωση για μη χρήση! Με εκείνους που ποτίζουν ζώα και μπαξέδες τι γίνεται; Δική τους η ευθύνη!
Κι αν αύριο στα αγροτικά προϊόντα, στα ζώα, πέσουν οι τιμές ένεκα εξασθενούς ποιος χρεώνεται την ζημιά;
Πολύ απλή η ερώτηση: Γιατί δεν σταμάτησε άμεσα η τροφοδοσία του νερού που αποδεδειγμένα περιείχε τοξικό υλικό!
20 μέρες συζητήσεις, συσκέψεις, επαφές, στρογγυλά τραπέζια, επικοινωνιακές πολιτικές, πολιτικά παιχνίδια, προσωπικές φιλοδοξίες, προβολές, δηλώσεις κατανόησης, συμπαράστασης και θεωρητικών ενεργειών για λύσεις με απώτερο στόχο τις προσωπικές πολιτικές επενδύσεις!
Τα αυτονόητα δεν συζητούνται – δεν διαπραγματεύονται – δεν μετοχοποιούνται!
Αυτό πρέπει να είναι κτήμα κάθε κοινωνίας και αυτό να απαιτεί.
ΛΥΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ- ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
ΤΙ ΠΟΙΟ ΙΕΡΟ ΧΡΕΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΡΧΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ!
Για άρχοντες όμως και πολιτικούς που υπάρχει μέσα τους το ιερό χρέος. Που δεν έκαναν χρήση των τοξικών ουσιών της πολιτικής που σκοτώνει το χρέος και ενδυναμώνει την ματαιοδοξία, την αλαζονεία και το ΕΓΩ!
Υ.Γ. Δυστυχώς η κοινωνία δεν ζει μόνο σε λαβωμένο περιβάλλον, δεν πίνει μόνο λαβωμένο νερό, πίνει και το αμίλητο νερό. Βάση της παράδοσης, χαρακτηρίζονταν αμίλητο διότι θα έπρεπε κατά τη μεταφορά του οι κοπέλες να κρατήσουν απόλυτη σιγή έναντι οποιωνδήποτε προκλήσεων ή και εκφοβισμών κι αν υποστούν από τα αγόρια που προσέτρεχαν στο δρόμο τους ειδικά γι΄ αυτό το σκοπό. Κι οι χωρικοί τις παραδόσεις τις τηρούνε. Δεν πρέπει να μιλάνε σε ότι κι αν τους κάνουνε και σε ότι τους επιβάλουνε!
Καλό φθινόπωρο κάποια λύση, προσωρινό-μόνιμη, από τον αγωγό που παίρνει η πόλη της Κοζάνης κατέληξαν οι ειδικοί. Κι αν δεν φτάνει θα δούμε…..
Μέχρι τότε κουβάδες και γκούμια, και πίσω από την υδροφόρα.

Σαν γκιούμια μας φέρονται……
Tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου