Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Οι ιδιώτες στο νερό τα έκαναν μούσκεμα

Ακριβότερο έως 265% όπου ιδιωτικοποιήθηκε, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ



Αύξηση έως 265% είχε η τιμή του νερού σε όσες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και πρωτεύουσες ιδιωτικοποιήθηκαν οι υπηρεσίες ύδρευσης, όπως προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Προκειμένου να αποτραπεί στη χώρα μας η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, οι εργαζόμενοι, συμμετέχοντας σε πανευρωπαϊκή καμπάνια, συλλέγουν υπογραφές τις οποίες θα παραδώσουν τον προσεχή Σεπτέμβρη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
 
Συλλογή υπογραφών
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, Βαγγέλης Δημούδης, εξηγεί στην «Ε» ότι μέχρι σήμερα έχουν συλλεγεί πάνω από 2.500 υπογραφές χέρι με χέρι, ενώ ανοιχτή είναι και στο Διαδίκτυο σχετική πύλη για ηλεκτρονικές υπογραφές στον κόμβο www.ome-eydap.gr.
Στόχος της καμπάνιας είναι να έχουν όλοι οι κάτοικοι πρόσβαση σε φθηνό και καθαρό νερό και να διατηρηθούν τα δίκτυα και οι φορείς εκμετάλλευσης υπό δημόσιο έλεγχο.
Οι στόχοι της πρωτοβουλίας αυτής είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δεσμευτεί να μην απελευθερώσει την αγορά υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, να ενθαρρύνει τις συμπράξεις μεταξύ δημόσιων φορέων κ.ά.
Οπως προκύπτει από έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, με μόνο όφελος το υψηλότερο δυνατό κέρδος κινούνται οι εταιρείες που πήραν κατά καιρούς τις υπηρεσίες ύδρευσης. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα:
1. Στο Παρίσι: το δίκτυο ύδρευσης δόθηκε το 1984 στις εταιρείες Suez (διεκδικεί το δίκτυο στη Θεσ/νίκη και την ΕΥΔΑΠ μαζί με την ΑΚΤΩΡ) και Veolia. Μέχρι το 1997 η τιμή του κυβικού αυξήθηκε κατά 265%, όταν ο πληθωρισμός έφτασε μόλις στο 70%. Η ύδρευση της Πόλης του Φωτός επέστρεψε στις δημοτικές υπηρεσίες το 2009, μετά την αποκάλυψη των μονοπωλιακών πολιτικών.
2. Στο Βερολίνο: το 1999 το 49,9% της εταιρείας ύδρευσης εξαγοράστηκε από τη Vivendi (νυν Veolia), τη γερμανική πολυεθνική RWE Acqua και την επίσης γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz. Λίγα χρόνια μετά τα τιμολόγια άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία, με ποσοστά της τάξης του 15% με 20% ετησίως. Αποτέλεσμα, η τιμή του νερού να συγκαταλέγεται μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη. Το προσωπικό της επιχείρησης μειώθηκε κατά 2.000 άτομα.
3. Στην Μαδρίτη: στις 9/3/2012 εγκαινιάστηκε εκστρατεία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης. Περισσότεροι από 167.000 πολίτες προσήλθαν σε ένα άτυπο δημοψήφισμα κατά του σχεδίου ιδιωτικοποίησης της δημόσιας επιχείρησης.
4. Στην Γκρενόμπλ: την ύδρευση ανέλαβε η θυγατρική της Suez, COGESE, με 25ετή μίσθωση. Το 1995 τόσο ο δήμαρχος Καρινιόν όσο και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της πολυεθνικής καταδικάστηκαν σε πολυετή κάθειρξη για υπόθεση διαφθοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου