Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Πώς θα μοιάζει η Γη εάν λιώσουν οι πάγοι; (χάρτες)

Το National Geographic δημοσίευσε ένα διαδραστικό χάρτη που δείχνει τις επιπτώσεις που θα επιφέρει σε παράκτιες περιοχές ανά τον κόσμο το λιώσιμο των πάγων και η άνοδος της στάθμης των ωκεανών κατά 66 μέτρα.
Οι χάρτες απεικονίζουν την Υφήλιο όπως είναι αυτή τη στιγμή με μία μόνη διαφορά: το σύνολο των επίγειων πάγων έχει λιώσει και έχει διαρρεύσει στη θάλασσα αυξάνοντας τη στάθμη της κατά 66 μέτρα.
Όπως παρατηρείτε και στους χάρτες το λιώσιμο των πάγων, εάν και εφόσον συμβεί θα δημιουργήσει νέες ακτογραμμές, αλλά και θαλάσσιες περιοχές.
Πάνω στον πλανήτη μας αυτή τη στιγμή βρίσκονται σχεδόν 21 εκατ. κυβικά χιλιόμετρα πάγου. Ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι απαιτούνται πέντε χιλιετίες για να λιώσει η ποσότητα αυτή.

Σε κάθε περίπτωση εάν ο άνθρωπος συνεχίζει να προσθέτει διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, μπορεί να “απαλλάξει” τον πλανήτη από τους πάγους και να προκαλέσει σχεδόν διπλασιασμό της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας από 14 βαθμούς Κελσίου σήμερα σε 27 βαθμούς Κελσίου.
Εξυπακούεται ότι δεν χρειάζεται να λιώσει το σύνολο των πάγων του πλανήτη για να νιώσουμε στο πετσί μας τις δραματικές συνέπειες της ανόδου της στάθμης των ωκεανών.
Ήδη, χωριά στην Αλάσκα και νησιά της Πολυνησίας στον Ειρηνικό Ωκεανό εξαφανίζονται και οι πρώτοι κλιματικοί πρόσφυγες κάνουν την εμφάνισή τους.
Με τις θερμοκρασίες της Αρκτικής να βρίσκονται σε υψηλό 44.000 ετών (!), το παγοκάλυμμα βρίσκεται στα χαμηλότερα καταγεγραμμένα επίπεδα και το επίπεδο της στάθμης των ωκεανών ανεβαίνει με ρυθμούς 60% ταχύτερα του αναμενομένου.
Όσο για την Ελλάδα, εάν λιώσουν οι πάγοι στους Πόλους, θα πρέπει να ξεχάσουμε τη Χαλκιδική, παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, αλλά και πολλά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.
Δείτε στις εικονοποιήσεις που ακολουθούν πώς θα γίνει ο πλανήτης εάν λιώσουν οι πάγοι.

econews
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου