Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Εκδήλωση για την προστασία του Αμβρακικού από την Ορνιθολογική

Εκδήλωση για την προστασία και την ανάδειξη του υγροτόπου του Αμβρακικού διοργανώνεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία την Κυριακή 10 Νοεμβρίου.
Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 το πρωί στη λουρονησίδα της Κορωνησίας, αμέσως μετά το λόφο τη Σαλαώρας, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού σεμιναρίου του Δικτύου Υπευθύνων Παρακολούθησης των Σημαντικών Περιοχών για τα πουλιά της Ελλάδας (IBA Caretakers) στις 9 και 10 Νοεμβρίου. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει παρατήρηση των πουλιών της περιοχής, αλλά και ενημέρωση για την αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση ενός υψηλής αξίας οικοσυστήματος, όπως είναι ο Αμβρακικός.

Απώτερος σκοπός της εκδήλωσης είναι να σταλεί ένα δυνατό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για την αναγκαιότητα της προστασίας ενός από τους σημαντικότερους υγροτόπους της νότιας Ευρώπης. Για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητη η άμεση εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με στόχο τη διασφάλιση της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος του Αμβρακικού- και κατ΄ επέκταση της ίδιας της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.
Δυστυχώς, παρ’ όλη την τεκμηριωμένη και αναμφισβήτητη διεθνή σημασία του, καθώς αποτελεί έναν από τους δέκα Υγροτόπους Ραμσάρ στην Ελλάδα, η θεσμική προστασία του Αμβρακικού διαρκώς αποδυναμώνεται. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η αδικαιολόγητη απόφαση του ΥΠΕΚΑ να επιτρέψει την άνευ όρων απελευθέρωση της κυνηγετικής δραστηριότητας σε επτά περιοχές εντός της ζώνης Α του Εθνικού Πάρκου, την πλέον κρίσιμη περιοχή για τα πουλιά του Αμβρακικού και σε απόσταση αναπνοής από περιοχές αναπαραγωγής παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, όπως η Βαλτόπαπια και ο Αργυροπελεκάνος.
Η Ορνιθολογική έχει αφιερώσει εδώ και τρεις δεκαετίες σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς της στη μελέτη των πουλιών σε αυτό το πολύτιμο οικοσύστημα.
Οι δράσεις της για τον Αμβρακικό περιλαμβάνουν:
• τα προγράμματα καταγραφής αναπαραγόμενων ειδών
• τις ετήσιες Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πτηνών
• τη στενή συνεργασία και την ενεργή συμμετοχή στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού
• τις τακτικές πολιτικές παρεμβάσεις για τα κατά καιρούς ζητήματα διαχείρισης που προκύπτουν.
Για τους παραπάνω λόγους και με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη σύσταση του Δικτύου των Υπευθύνων Παρακολούθησης των Σημαντικών Περιοχών για τα πουλιά της Ελλάδας (IBA Caretakers), το εκπαιδευτικό σεμινάριο των εθελοντών της Ορνιθολογικής επιστρέφει στον Αμβρακικό κόλπο.
Την εκδήλωση υποστηρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις: Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Καλλιστώ, Φίλοι της Φύσης.
 Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό και χωρίς κόστος συμμετοχής.
Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό, επικοινωνήστε με: Λάμπρος Κατερινόπουλος 6976674270, Αποστόλης Καλτσής 6937911948, Κατερίνα Γιοσμά,kgiosma@ornithologiki.gr.
Photo:  Ρέα Παπαδοπούλου

http://www.econews.gr/2013/11/06/ornithologiki-amvrakikos-107699/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου