Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Καταστροφικός ο κλιματικός στόχος των 2 βαθμών Κελσίου, υποστηρίζουν 18 ερευνητές

Ο σημερινός στόχος της διεθνούς κοινότητας, η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου, δεν είναι αρκετός για να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιούν 18 επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο Τζέιμς Χάνσεν, ίσως ο γνωστότερος κλιματολόγος.
Η συμφωνία των 2 βαθμών επετεύχθη το 2009, στη διεθνή διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, στην Κοπεγχάγη. Οι ερευνητές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι οι στόχοι για περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που έχουν τεθεί σε αυτήν την κατεύθυνση δεν επαρκούν και πως τα χρονικά περιθώρια για αποφυγή «καταστροφικών συνεπειών», όπως η άνοδος της στάθμης των υδάτων ή ο αφανισμός ειδών, στενεύουν επικίνδυνα.
«Ορισμένα ακραία φαινόμενα ήδη εντείνονται με την άνοδο της θερμοκρασίας κατά ορισμένα δέκατα του βαθμού, τις τελευταίες δεκαετίες», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ερευνητές. «Αυτά τα ακραία φαινόμενα είναι πιθανό να ενταθούν κατά πολύ με μια άνοδο της τάξεως των 2 βαθμών Κελσίου ή μεγαλύτερη.»
«Πηγαίνουμε ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση, από την άποψη ότι ενθαρρύνουμε τις έρευνες για κάθε πιθανό ορυκτό καύσιμο που μπορεί να βρεθεί», δήλωσε στο NBC News ο Τζέιμς Χάνσεν, ο οποίος εργαζόταν μέχρι πρότινος στη NASA και έκτοτε συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Για το Χάνσεν και τους υπόλοιπους ερευνητές, ο αποτελεσματικότερος τρόπος να περιοριστούν το συντομότερο δυνατό οι εκπομπές είναι η εισαγωγή φόρου άνθρακα για τους ομίλους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων. Όσοι όμιλοι μειώνουν την παραγωγή εκπομπών, θα κερδίζουν περισσότερα χρήματα, τα οποία θα μπορούν να διοχετεύουν στις έρευνες για αξιοποίηση καθαρότερων τεχνολογιών.
Προκειμένου μια τέτοια τακτική να μη φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα -δηλαδή οι εταιρείες να εξακολουθήσουν να παράγουν την ίδια ποσότητα εκπομπών μετακυλίοντας το φόρο άνθρακα στους πελάτες τους- ο Χάνσεν λέει ότι τα χρήματα από το φόρο θα μπορούν να επιστρέφονται στους καταναλωτές λειτουργώντας αντισταθμιστικά.
Μια τέτοια μέθοδος, υποστηρίζουν οι ερευνητές γράφοντας στην επιθεώρηση PLOS ONE, θα είχε ως αποτέλεσμα η άνοδος της θερμοκρασίας να περιοριστεί στον 1 βαθμό Κελσίου. Σημειώνεται ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία είναι ήδη 0,8 βαθμούς υψηλότερη σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

http://www.naftemporiki.gr/story/738440

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου