Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Ζητούνται... πόροι για το νέο ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα

Τα γραφεία του Ταμείου στη Νότια Κορέα.


Το νέο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα (GCF) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εγκαινίασε το αρχηγείο του στη Νότια Κορέα. Στόχος, να υποστηρίξει έργα χαμηλού άνθρακα σε ολόκληρο τον κόσμο και να λειτουργήσει ως αρτηρία για τη μεταφορά πόρων από τα αναπτυγμένα στα αναπτυσσόμενα κράτη. Τα ταμεία του, ωστόσο, παραμένουν σχεδόν άδεια.
Κατά το κλείσιμο της διεθνούς διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη, το 2009, οι πλούσιες χώρες είχαν δεσμευτεί να προικοδοτήσουν το ταμείο με 100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2020, αρχίζοντας με τη διοχέτευση 10 δισεκατομμυρίων το χρόνο, για τρία χρόνια, από το 2011. Το GCF συγκροτήθηκε τελικά το 2010, ενώ τον περασμένο μήνα, στη διάσκεψη της Πολωνίας, τα αναπτυσσόμενα κράτη πρότειναν ως στόχο τη συγκέντρωση 70 δισεκατομμυρίων έως το 2016 - μια πρόταση που απορρίφθηκε.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέσα στο 2013 δόθηκαν ελάχιστα χρήματα, με αποτέλεσμα το ταμείο να έχει σήμερα μόλις 40 εκατομμύρια στη διάθεσή του, από τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν και οι διοικητικές και λειτουργικές ανάγκες του νέου κτηρίου.
«Το ταμείο ετοιμάζεται να αρχίσει τη συγκέντρωση πόρων μέσα στο επόμενο έτος, με μια ταχεία και ουσιαστική αρχική κεφαλαιοποίηση, ώστε να μπορέσουμε να διοχετεύσουμε χρήματα στις χώρες που τα έχουν περισσότερη ανάγκη», δήλωσε στο Reuters ο Ζοζέ Μαρία Σάρτε Σαλσέντα από το διοικητικό συμβούλιο του GCF.
Ο ΟΗΕ φιλοδοξεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού θα συγκεντρωθεί από κυβερνήσεις και οργανισμούς, όπως είναι η Παγκόσμια Τράπεζα. Η Γερμανία και η Σουηδία ήταν οι τελευταίες χώρες που υποσχέθηκαν να συνδράμουν.
Η επικεφαλής του οργανισμού για την κλιματική αλλαγή Κριστιάνα Φιγουέρες επέμεινε ότι είναι πολύ νωρίς να ανησυχεί κανείς ότι δεν θα βρεθούν οι πόροι. «Είναι λίγο σαν να ρωτάμε γιατί κανείς δεν ζει σε ένα σπίτι υπό κατασκευή. Το GCF είναι υπό κατασκευή», είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. «Όταν το σπίτι χτιστεί και ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις, τότε το GCF θα ανοίξει τις πόρτες του για κεφαλαιοποίηση, κάτι που περιμένουμε να συμβεί κατά το δεύτερο μισό του προσεχούς έτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου