Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Σοβαρά προβλήματα σε Βρετανία και Γαλλία λόγω κακοκαιρίας

Σοβαρά προβλήματα εξακολουθεί να προκαλεί σε περιοχές της Βρετανίας και της Γαλλίας το κύμα κακοκαιρίας.
Χιλιάδες Βρετανοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με πλημμύρες και διακοπές της ηλεκτροδότησης, καθώς καταρρακτώδεις βροχές και ισχυροί άνεμοι συνεχίζουν να σαρώνουν τη χώρα.
Ως το απόγευμα είχαν εκδοθεί πάνω από 350 δελτία έκτακτων καιρικών φαινομένων, περιλαμβανομένων τριών προειδοποιήσεων από τους μετεωρολόγους για κίνδυνο σοβαρών πλημμυρών, στη νότια και κεντρική Αγγλία.
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες, κυρίως στη νότια Αγγλία, δεν έχουν ρεύμα από χθες βράδυ, την παραμονή των Χριστουγέννων, και μηχανικοί εργάζονταν χωρίς διακοπή για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Άνεμοι η ταχύτητα των οποίων φθάνει τα 145 χιλιόμετρα ανά ώρα πλήττουν τη Βρετανία και τη Γαλλία από την 23η Δεκεμβρίου και συνεχίστηκαν και χθες, όπως και οι βροχοπτώσεις που προκάλεσαν ακυρώσεις δρομολογίων τρένων,πτήσεων και πορθμείων.
Πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας άνδρας που προσπάθησε να σώσει το σκυλί του το οποίο είχε παρασυρθεί από τα νερά ενός ποταμού, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βρετανία τις τελευταίες τρεις ημέρες.
Η αστυνομία στο Ντόρσετ, στη νοτιοδυτική Αγγλία, απομάκρυνε πάνω από 100 κατοίκους από τις εστίες τους τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε δύο περιοχές λόγω φόβων για υπερχείλιση ποταμού.
Στη Γαλλία, πάνω από 200.000 σπίτια δεν έχουν ρεύμα, με τη Βρετάνη, στα βορειοδυτικά, να αντιμετωπίζει τα πιο σοβαρά προβλήματα.
Προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας αναφέρθηκαν επίσης σε τμήματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιταλίας εξέδωσε προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα στα κεντρικά της χώρας σήμερα και στα νότια αύριο Πέμπτη.
Παράλληλα, σφοδρές χιονοπτώσεις πλήττουν τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Αντιθέτως στη Ρωσία ο χειμώνας είναι ασυνήθιστα ήπιος. Στη Μόσχα καταγράφηκε η πιο θερμή ημέρα του Δεκεμβρίου εδώ και πάνω από έναν αιώνα σήμερα, καθώς η θερμοκρασία είναι 3,5° Κελσίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου