Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Ecoflow: ολοκληρώθηκαν οι 3 πρώτες επισκέψεις πεδίου σε Αχελώο και Άραχθο

Στα πλαίσια του έργου Ecoflow πραγματοποιήθηκαν οι τρεις πρώτες επισκέψεις πεδίου στα ορεινά τμήματα των ποταμών Αχελώου και Άραχθου. Στις επισκέψεις συμμετείχαν μέλη της ερευνητικής ομάδας του ΕΛΚΕΘΕ και του ΕΚΠΑ.
Ενεργό μέλος της ομάδας και θερμός υποστηρικτής του ECOFLOW είναι ο καθηγητής του Πολυτεχνείου της Βαλένθια Francisco Fernandez Capel που εξειδικεύεται στα υδροοικολογικά μοντέλα και στον υπολογισμό οικολογικών παροχών.
Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και την πρώτη του Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Η αποστολή πέτυχε το σκοπό της, καθώς η ομάδα του ΕΛΚΕΘΕ, εξοικειώθηκε πλήρως με μεθόδους παρατήρησης και καταγραφής των ενδιαιτημάτων των ψαριών γλυκού νερού, ταυτόχρονα η ομάδα του ΕΚΠΑ πραγματοποίησε δειγματοληψία ιλύος και άμμου και τέλος οι δύο φορείς σε συνεργασία αποτύπωσαν τμήματα της κοίτης των ποταμών Αχελώου και Άραχθου που θα προσομοιωθούν στο υδρο-οικολογικό μοντέλο ECOFLOW.
Για τον υπολογισμό της οικολογικής ποιότητας των ποταμών και του εδάφους, βασικές παράμετροι για την ανάπτυξη του υδρο-οικολογικού μοντέλου, εφαρμόστηκε παρακολούθηση των βιολογικών παραμέτρων των ποταμών (αναγνώριση / παρουσία ειδών, αφθονία ιχθυοπληθυσμών, κτλ) αλλά και δειγματοληψία ιλύος και άμμου από τις όχθες και τον πυθμένα του Αχελώου με σκοπό τον προσδιορισμό των χημικών και ορυκτολογικών παραμέτρων των ιζημάτων του ποταμού.
Συγκεκριμένα, διερευνήθηκαν 12 περιοχές με σκοπό την κατανόηση της λειτουργίας των ενδιαιτημάτων των ψαριών γλυκού νερού στα ορεινά αδιατάρακτα υδάτινα οικοσυστήματα, όσο το δυνατόν πλησιέστερα στις συνθήκες αναφοράς, όπως αυτές περιγράφονται στην Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα (2000/60/ΕΕ).

Δείτε το video της δράσης:


www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου