Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Έγκριση Σχεδίων Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικών Διαμερισμά​των - Δήλωση Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη


Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2014
Έγκριση Σχεδίων Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικών Διαμερισμάτων – Δήλωση Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη
Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης ανακοινώνει την υπογραφή των αποφάσεων Έγκρισης Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας, κατόπιν ομόφωνης έγκρισής τους από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων. Οι εν λόγω αποφάσεις έχουν προωθηθεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε σχετικά:
«Το νερό είναι εθνικός πλούτος. Αποτελεί καθήκον όλων μας η προστασία του, η ορθολογική διαχείρισή του, η δίκαιη και συνετή πρόσβαση στη χρήση του. Απαιτούνται πλαίσιο και κανόνες για την αξιοποίησή του. Με λίγα λόγια, αυτός ο πολύτιμος πόρος απαιτεί μία ολιστική προσέγγιση, μία εθνική πολιτική για το νερό. Αυτή χαράσσει το ΥΠΕΚΑ, μέσω της προσφάτως αναβαθμισμένης και ενισχυμένης Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, με τα Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας. Πιστεύουμε ότι το νερό μπορεί να αποτελέσει πραγματικά την προμετωπίδα της σύγκλισης δύο δομικών εννοιών: της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Η Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα η Μακεδονία, με τον τεράστιο υδατικό πλούτο που διαθέτει, μπορεί να είναι στην πρωτοπορία. Στόχος μας είναι ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο, άρα μια πραγματική ανάπτυξη, που θα βασίζεται στην ορθολογική και «ευφυή» αξιοποίηση των ανεκτίμητων υδατικών μας πόρων».
Τα δύο προαναφερόμενα Σχέδια Διαχείρισης για τα Υδατικά Διαμερίσματα Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας, μαζί με τα οκτώ πρώτα που εγκρίθηκαν το 2013 (Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Βόρειας Πελοποννήσου, Ανατολικής Πελοποννήσου, Δυτικής Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης και Ηπείρου) και τα επόμενα τέσσερα που ακολουθούν σε μικρό χρονικό διάστημα (Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κρήτης, Νήσων Αιγαίου), αποτελούν το συνολικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των υδάτων στη χώρα. Με την έγκριση των «Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής» η χώρα μας κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την απόκτηση μίας εθνικής κλίμακας πολιτικής για τα ύδατα. Αυτή βασίζεται σε δύο πυλώνες: τόσο στην προστασία του πόρου, και ευρύτερα του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και στην ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου που μπορούν να έχουν τα ύδατα για τη χώρα.
  
Περισσότερες πληροφορίες για τα σχέδια διαχείρισης θα βρείτε στην ειδική ιστοσελίδα της ΕΓΥ για τη «Διαβούλευση των Σχεδίων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων»: (http://wfd.opengov.gr/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου