Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στον τομέα του Περιβάλλοντος

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, παρουσίασε χθες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, το πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα του Περιβάλλοντος.
Ο Υπουργός κ. Μανιάτης, αφού ευχαρίστησε το Ευρωκοινοβούλιο για τη στήριξη που παρείχε στον Ελληνικό λαό στις δύσκολες καταστάσεις που περνά η χώρα μας, τόνισε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Προεδρία στο σπουδαίο ρόλο που έχει παίξει μέχρι σήμερα η Επιτροπή Περιβάλλοντος στην ανάδειξη του κορυφαίου προβλήματος του πλανήτη και ολόκληρης της ανθρωπότητας, που είναι η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, υπενθύμισε ότι:
1.     Δυστυχώς η ανθρωπότητα δεν πράττει ότι πρέπει για να πετύχει τον παγκόσμιο στόχο περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2°C όπως αναφέρει η τελευταία (2013) έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το χάσμα εκπομπών.
2.     Οι αναπτυσσόμενες χώρες παράγουν πάνω από το 60% των παγκόσμιων εκπομπών ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις το 11%.
3.     Η ΕΕ είναι η πρώτη περιοχή στον κόσμο που έχει εντάξει στο συνολικό της προϋπολογισμό τις δράσεις για την κλιματική αλλαγή δεσμευόμενη για την περίοδο 2014-2020 να διαθέσει το 20%, δηλαδή επενδύσεις αποτροπής της κλιματικής αλλαγής ύψους 180 δις € για όλες τις τομεακές πολιτικές.
4.     Σύμφωνα με σχετικό ψήφισμα του Κοινοβουλίου, κάθε χρόνο, χάνεται 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ λόγω της απώλειας της βιοποικιλότητας. Αυτό στοιχίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση 450 δις ετησίως.
5.     1,5 δις ανθρώπων δεν έχουν ηλεκτρισμό και 2,5 δις στερούνται συνθήκες υγιεινής στην καθημερινή διαβίωσή τους.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες προτεραιότητες της Προεδρίας, σημειώνοντας ότι βασικό στόχο αποτελεί η επίτευξη συμφωνίας σε τρεις νομοθετικές προτάσεις που αφορούν:
1.     τη μεταφορά αποβλήτων,
2.     την ένταξη της αεροπλοΐας στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών και
3.     τα ξενικά χωροκατακτητικά είδη.
Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι μια σημαντική προτεραιότητα της Προεδρίας μας θα αποτελέσει η προώθηση και ενδελεχής εξέταση των επιμέρους θεμάτων που υιοθετήθηκαν χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πακέτο “Κλίμα-Ενέργεια στο πλαίσιο του 2030”που αφορά εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς της κλιματικής αλλαγής και της ενέργειας.
Στη συνέχεια ανέλυσε τους βασικούς στόχους του πακέτου που είναι να εξασφαλιστεί:
1.     η προβλεψιμότητα και σιγουριά, στα Κράτη Μέλη και στους επενδυτές, μέχρι το 2030
2.     η λήψη κοινής (ευρωπαϊκής) θέσης για τις δεσμεύσεις μειώσεων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ενόψει της παγκόσμιας συμφωνίας, που αναμένεται να επιτευχθεί στο Παρίσι το 2015 σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών,
3.     η ασφάλεια ενεργειακής προσφοράς μέσω της ανάπτυξης της ενεργειακής εξοικονόμησης και δικτύων υποδομής, καθώς και η
4.     η ανάπτυξη τεχνολογιών χαμηλού άνθρακα, που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας και θα προωθήσουν την έρευνα και την καινοτομία.
Ο Υπουργός επεσήμανε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των λαών της Ένωσης η οικοδόμηση μιας οικονομίας που θα διατηρεί τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και θα δημιουργεί και νέες, ενώ συγχρόνως θα είναι λιγότερο εξαρτημένη από τις εισαγωγές ενέργειας και θα στηρίζεται στην εγχώρια παραγωγή καθαρής ενέργειας. Επεσήμανε, επίσης, ότι ο φιλόδοξος στόχος μείωσης των εκπομπών κατά 40% για το 2030 (σε σύγκριση με το 1990) είναι ένας οικονομικά αποδοτικός στόχος στην πορεία της Ένωσης προς μια οικονομία χαμηλού άνθρακα. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει τον ισχυρό προσανατολισμό της προς τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Δεσμεύτηκε ότι η Προεδρία θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διευκολύνει τις συζητήσεις εντός του Συμβουλίου για το θέμα αυτό, ενώ θα προωθήσει όσο είναι δυνατόν και τις συζητήσεις επί της νομοθετικής πρότασης για τις δομικές αλλαγές για το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων.
Ανέφερε επίσης ότι η Ελληνική προεδρία θα επιδιώξει την πρόοδο των ακόλουθων θεμάτων, παρά τα στενά χρονικά περιθώρια:
·       Πρόταση Κανονισμού για τις εκπομπές ναυτιλίας.
·       Επικύρωση της τροποποίησης της Ντόχα (2η δεσμευτική περίοδος πρωτοκόλλου του Κυότο)
·       Πακέτο για την ποιότητα του αέρα.
Επίσης, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της πλαστικής σακούλας που αποτελεί μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα, καθώς οι πλαστικές σακούλες συσσωρεύονται στο περιβάλλον ειδικά υπό τη μορφή θαλάσσιων αποβλήτων.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην προτεραιότητα της Προεδρίας για την περαιτέρω ωρίμανση των θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της κλιματικής αλλαγής, ενόψει της κλιμάκωσης των διεθνών διαπραγματεύσεων, που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο στη Βόννη και στη συνέχεια στην παγκόσμια διάσκεψη στη Λίμα στο τέλος του 2014 ενόψει της αναμενόμενη παγκόσμιας δεσμευτικής συμφωνίας στο Παρίσι το 2015.
Ο κ. Υπουργός ενημέρωσε ότι στις 14-15 Μαϊου 2014, θα διεξαχθεί στην Αθήνα το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, με βασικό θέμα τη γαλάζια ανάπτυξη και επεσήμανε ότι η γαλάζια οικονομία στην ΕΕ προσφέρει δουλειά σε πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπους και συνεισφέρει με 500 δισεκατομμύρια € στην Ευρωπαϊκή οικονομία. Ο στόχος είναι, μέχρι το 2020, να προσφέρει 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και 600 δισεκατομμύρια € στην οικονομία.
Ενημέρωσε ακόμα ότι, σε συνεργασία με την επόμενη Ιταλική Προεδρία, το 2014 έχει ονομαστεί ως το έτος της Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό, το Μάιο, θα διοργανωθεί διεθνής Υπουργική Διάσκεψη με θέμα το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας το Συμβούλιο, σε συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο, θα καταφέρουν να «ωριμάσουν» όλα τα μεγάλα ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου