Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

«Σπάει» η ΔΕΗ-Στο σφυρί τα φράγματα

Την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ». Τι θα γίνει με τα Φράγματα του Αχελώου; Αναλυτικά το σενάριο και οι συνέπειές του στην Αιτωλοακαρνανία.
Η σχετική συζήτηση μαίνεται τα τελευταία τρίο τουλάχιστον  χρόνια, όπως και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Η κυβέρνηση πάντως και το ΥΠΕΚΑ επιμένουν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, οι δε «πληροφορίες» που κάθε φορά διαρρέουν (ή εντέχνως διαχέονται) μάλλον μεγαλύτερη σύγχυση δημιουργούν, παρά αποσαφηνίζουν τις πραγματικές προθέσεις των αρμοδίων.
Η ιδιωτικοποίηση πάντως της ΔΕΗ, δεδομένων των συνθηκών, θεωρείται μονόδρομος… Μιλάμε για το μερίδιο που σήμερα κατέχει το δημόσιο στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού, για τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, ασφαλώς και για τα υδροηλεκτρικά. Ως προς αυτά επιχειρήθηκε κατά καιρούς ο καθησυχασμός με «σιωπηρές» διαβεβαιώσεις, οι αποφάσεις, όμως, έχουν ληφθεί και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του agrinioreport.com, το νομοσχέδιο είναι έτοιμο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο νέο σχήμα θα γίνει η μεταφορά του 30%, με γεωγραφικό μάλιστα προσδιορισμό, στο επίκεντρο του οποίου θα είναι η Φλώρινα και οι εγκαταστάσεις του Αλιάκμονα. Σε ότι αφορά το συγκρότημα του Αχελώου, το υπουργείο κράτά κλειστά τα χαρτιά του. Σε παλιότερη ερώτηση για ιδιοτικοποίηση της ΔΕΗ και πώληση, ουσιαστικά, των Κρεμαστών, ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασ. Παπαγεωργίου είχε περιοριστεί επισήμως να απαντήσει: «Σας γνωρίζουμε ότι ο τρόπος, οι όροι και οι φάσεις αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και θα ανακοινωθούν μαζί με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, εντός των επομένων μηνών. Σε κάθε περίπτωση όλος ο σχεδιασμός γίνεται με μόνο γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».
Σύμφωνα, πάντως, με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχει περιέλθει το 17% των μετοχών της ΔΕΗ, τάσσεται υπέρ του στρατηγικού επενδυτή, θεωρώντας ότι πρόκειται για την καθαρότερη και ασφαλέστερη λύση. Ωστόσο η πώληση δεν αρκεί για να διασφαλίσει την απελευθέρωση της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής, όπως με επιμονή ζητά η Ε.Ε., οπότε θα πρέπει να αναζητηθεί μια συνδυαστική φόρμουλα. Είτε με πώληση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων πριν από τη μεταβίβαση μετοχών, είτε με δέσμευση του επενδυτή ότι θα προχωρήσει στην πώληση.
Οι εξελίξεις, λοιπόν, είναι μπροστά. Και θα είναι καταιγιστικές.  Η πιθανή πώληση των φραγμάτων, συν τοις άλλοις, εγείρει σοβαρά ερωτήματα, αφού στην πραγματικότητα ο όποιος επενδυτής,… θα «αγοράσει» και τον Αχελώο!
Ερωτήματα που στο agrinioreport.com έχουμε και στο παρελθόν θέσει:
Ποιες ασφαλιστικές δικλίδες θα τεθούν και από ποιον για την άρδευση των καλλιεργειών στην Αιτ/νία;
Τι θα γίνει με την ύδρευση πόλεων, χιλιάδων πολιτών και ποιος εγγυάται ότι θα διατηρηθεί το σημερινό τιμολόγιο;
Ποια μέριμνα θα έχει ο ιδιώτης για την προστασία των βιοτόπων του Αχελώου και των λιμνών που τροφοδοτούνται απ’ αυτόν;
Σε περίπτωση κινδύνου πλημμυρών, πώς αλήθεια θα αντιδράσει ο ιδιώτης και ποιον θα προστατεύσει; Την επένδυσή του ή τις ζωές και τις περιουσίες μας;
Οι αντισταθμιστικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ΔΕΗ έναντι της Αιτ/νίας, θα δεσμεύσουν και τον ιδιώτη; Ποιος θα δεχθεί κάτι τέτοιο;
Ποιες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης θα επιτρέψει ο ιδιώτης στις τεχνικές λίμνες;
Πόσο αλήθεια αποτιμάται ο φυσικός πλούτος και η ίδια η υπόσταση ενός ολόκληρου νομού;
Με μη διευθετημένη την κοίτη του Αχελώου, τι ακριβώς θα «παραλάβει» ο ιδιώτης;
Τι θα γίνει με τις αμμοληψίες;
Ερωτήματα,… που πρέπει τώρα να απαντηθούν.

Φώτης Μπερίκος

http://agrinioreport.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου