Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ρεκόρ ταχύτητας για τον παγετώνα που (ίσως) «καταδίκασε» τον Τιτανικό

Γιάκομπσχαβν είναι στην ουσία ένα ποτάμι πάγου, από τον οποίο πιστεύεται ότι προήλθε το παγόβουνο που βύθισε τον Τιτανικό, τρέχει τώρα όλο και πιο γρήγορα προς τη θάλασσα, καταρρίπτοντας πλέον παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας 17 χιλιομέτρων ανά έτος ή 46 μέτρων ανά ημέρα. Σύμφωνα με επιστήμονες, η ταχύτητά του έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 60 χρόνια και αναμένεται να δεκαπλασιαστεί (σε σχέση με σήμερα) έως το τέλος του αιώνα.
Ο παγετώνας
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και τη Γερμανική Υπηρεσία Διαστήματος μελέτησαν την ταχύτητα του παγετώνα, το 2012 και το 2013, με τη βοήθεια δορυφόρου. Ο Γιάκομπσχαβν, όπως ονομάζεται, είναι στην ουσία ένα ποτάμι πάγου, το οποίο ρέει προς τη θάλασσα. Ο βασικός λόγος που η ταχύτητά του αυξάνεται είναι το γεγονός ότι το μπροστινό του τμήμα έχει ως «υπόστρωμα» νερό μεγάλου βάθους, συνεπώς υπάρχει όλο και λιγότερος πάγος για να τον συγκρατεί. Το φαινόμενο εντάθηκε μέσα στα δύο προηγούμενα έτη και με την πάροδο των ετών αναμένεται να δημιουργεί όλο και μεγαλύτερη αστάθεια.
«Καθώς οι παγετώνες ρέουν ταχύτερα, αποβάλλουν περισσότερα παγόβουνα στον ωκεανό και καθώς περισσότερος πάγος καταλήγει στον ωκανό, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και το παγοκάλυμμα κατεβαίνει», εξήγησε ο Ίαν Γιόουιν από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον προσθέτοντας ότι και άλλοι παγετώνες της Γροιλανδίας έχουν αρχίσει να ρέουν ταχύτερα τα τελευταία χρόνια. «Έτσι, το γεγονός ότι αυτός ο παγετώνας κινείται τόσο ταχύτερα σημαίνει ότι συμβάλλει περισσότερο στην άνοδο της στάθμης των υδάτων.»
Συγκεκριμένα, όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση The Cryosphere, τη τελευταία δεκαετία ο Γιάκομπσχαβν έχει προσθέσει τόσο νερό ώστε η στάθμη της θάλασσας να ανεβεί κατά ένα χιλιοστό. «Γνωρίζουμε ότι από το 2000 έως το 2010 αυτός ο παγετώνας από μόνος του ανέβασε τη στάθμη κατά 1 χιλιοστό. Με την περαιτέρω αύξηση της ταχύτητάς του, θα συμβάλει πιθανότατα λίγο περισσότερο μέσα στην επόμενη δεκαετία», εξήγησε ο Γιόουιν.

 http://www.naftemporiki.gr/story/761825

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου