Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Βραζιλία: Περιορισμοί στην υδροδότηση λόγω ασυνήθιστης ξηρασίας

Μεγάλους περιορισμούς στην υδροδότηση αναγκάστηκε να επιβάλει η κυβέρνηση της Βραζιλίας σε περισσότερες από 140 πόλεις λόγω της ξηρασίας που πλήττει τη χώρα και η οποία χαρακτηρίζεται η χειρότερη εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια. Οι κάτοικοι κάποιων περιοχών έχουν νερό κάθε τρεις μέρες κι αυτό μόλις για 13 ώρες κάθε φορά.
Παρότι η κατανάλωση νερού συνήθως αυξάνεται κατά 20% κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του νοτίου ημισφαιρίου, η παρατεταμένη ξηρασία, η οποία αποδίδεται σε ένα ιδιαίτερα ισχυρό υψηλό βαρομετρικό πάνω από το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, πυροδότησε φέτος αύξηση έως και 30%.
Την ίδια ώρα ωστόσο, σχεδόν έξι εκατομμύρια άνθρωποι σε 142 πόλεις και σε 11 από τις 27 πολιτείες της Βραζιλίας είναι υποχρεωμένοι να καταναλώνουν με το σταγονόμετρο, καθώς δεξαμενές και ποτάμια βρίσκονται στα όριά τους.
Οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν και σε εκτεταμμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, οι οποίες επηρέασαν περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους σε πολιτείες, οι οποίες τον ερχόμενο Ιούνιο θα φιλοξενήσουν αγώνες στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Πριν από λίγες ημέρες πάντως, οι αρχές της Βραζιλίας διέψευσαν ότι τα προβλήματα σχετίζονται με τη μεγάλη πτώση της στάθμης των υδάτων κάποιων ποταμών, σε μια χώρα που εξαρτάται από την υδροηλεκτρική ενέργεια.
Ο περασμένος Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στο Σάο Πάολο και η κύρια δεξαμενή που τροφοδοτεί την πόλη έπεσε στο 19% του δυναμικού της, στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και μία δεκαετία, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο η διαχειρίστρια εταιρεία Sabesp.
Σε ανακοίνωσή της περιέγραψε την κατάσταση ως «κρίσιμη», προσθέτοντας ότι η ποσότητα βροχής μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου ήταν η μικρότερη των τελευταίων 84 ετών.

http://www.naftemporiki.gr/story/767232

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου