Στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας 20ετίας έχει ανέβει η στάθμη του νερού στον Τάμεση, με αποτέλεσμα χιλιάδες Βρετανοί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους.
Στις επιχειρήσεις που λαμβάνουν χώρα στις περιοχές που απειλούνται με πλημμύρες συμμετέχει και ο στρατός. Συγκεκριμένα, στρατιώτες συμμετέχουν στις κατασκευές πρόχειρων αντιπλημμυρικών φραγμάτων με αμμόσακους στις κομητείες του Μπάρκσιρ και του Σάρεϊ, δυτικά του Λονδίνου, όπου απειλούνται 2.500 κατοικίες, ενώ 800-900 σπίτια έχουν πλημμυρίσει από το Σαββατοκύριακο σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος.
Στην περιοχή όπου βρίσκεται και ο πύργος του Ουίνδσορ έχουν εκδοθεί δεκατέσσερις προειδοποιήσεις για πλημμύρες.
Τοπικός δημοτικός σύμβουλος κάλεσε τις Αρχές να επικεντρωθούν στις περιοχές στις όχθες του Τάμεση που κινδυνεύουν, ενώ κάτοικοι μιλούν για ελλείψεις σε προστατευτικά υλικά και ελλιπή αντιπλημμυρικό σχεδιασμό.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Κλεγκ επισκέφθηκε το πρωί πλημμυρισμένες περιοχές γύρω από τον εθνικό δρυμό του Σόμερσετ Λέβελς στη νοτιοανατολική Αγγλία.
Μάλιστα, οι πλημμύρες στην περιοχή φέρονται να έχουν προκαλέσει ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση, με αλληλοκατηγορίες μεταξύ των υπουργών Περιβάλλοντος Όουεν Πάτερσον και του υπουργού Τοπικών Κοινοτήτων Έρικ Πικλς.
—Φταίει η Κλιματική Αλλαγή
Εντωμεταξύ, η Τζούλια Σλίνγκο, επικεφαλής επιστήμονας της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, απέδωσε τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα στην κλιματική αλλαγή και προειδοποίησε για συχνότερη εμφάνιση παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον.
Η Σλίνγκο απέφυγε να μιλήσει για “αποδείξεις”, αλλά έκανε λόγο για “ενδείξεις” που συνδέουν την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη με τις θύελλες που έπληξαν τις νότιες και δυτικές ακτές της Βρετανίας όπου οι άνεμοι έφτασαν σε ταχύτητα τα 130 χιλιομέτρων/ώρα και τις έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες και υποχωρήσεις εδαφών.
Μάλιστα η επικεφαλής του Met Office, έκανε λόγο για «την πιο ασυνήθιστη περίοδο βροχοπτώσεων εδώ και 248 χρόνια. Έχουμε αρχεία από το 1766, στα οποία δεν υπάρχει τίποτε παρόμοιο» και πρόσθεσε ότι «έχουμε καταγράψει ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα. Δεν μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για κάτι το πρωτοφανές, αλλά οπωσδήποτε είναι ασυνήθιστο».
Σύμφωνα με την ανάλυση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις στην Ινδονησία και στον τροπικό δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό προκάλεσαν το σύστημα που πυροδότησε συνεχόμενες θύελλες στον Ατλαντικό, πλήττοντας τη Βρετανία.
«Η σοβαρή κακοκαιρία στη Βρετανία συνέπεσε με τις ασυνήθιστα ψυχρές καιρικές συνθήκες στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση. «Αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και στις δύο όχθες του Ατλαντικού συνδέονται με την επίμονη διατάραξη του αεροχειμάρρου πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό και τη Βόρειο Αμερική.»
econews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου