Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Η NASA σύμμαχος στον αγώνα κατά της ξηρασίας

Τι θα μπορούσε να προσφέρει η διαστημική τεχνολογία στη μάχη ενάντια στην ξηρασία που εδώ και μήνες πλήττει την Καλιφόρνια προκαλώντας μεγάλα προβλήματα; Επιστήμονες της NASA άρχισαν, χθες, να αξιοποιούν δορυφόρους και άλλα μέσα προκειμένου να βοηθήσουν τις αρμόδιες αρχές να αξιολογήσουν την κατάσταση και να την διαχειριστούν με αποτελεσματικότερο τρόπο.
Αξιωματούχοι της διαστημικής υπηρεσίας ανακοίνωσαν ότι, με τη βοήθεια εργαλείων απεικόνισης, θα επιχειρήσουν όσο το δυνατόν ακριβέστερες καταμετρήσεις των επιπέδων χιονιού και υπογείων υδάτων. Παράλληλα, θα θέσουν στη διάθεση των αρχών της Καλιφόρνια τεχνολογίες και τεχνογνωσία που θα τους επιτρέψει να «χαρτογραφήσουν» και να αξιοποιήσουν σωστά τους υδάτινους πόρους μιας πολιτείας που, όπως σημειώνει το Reuters, παράγει τα μισά φρούτα και λαχανικά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η συλλογή δεδομένων, σε πρώτη φάση για το νερό που βρίσκεται «αποθηκευμένο» στο χιόνι, θα αρχίσει μέσα στο Μάρτιο με τη βοήθεια ενός συστήματος χαρτογράφησης από αεροσκάφη. Στην επόμενη φάση, θα επιστρατευθούν δορυφόροι που θα αξιολογήσουν το βαθμό υποχώρησης του εδάφος λόγω της συρρίκνωσης των υπόγειων αποθεμάτων, αλλά και τις επιπτώσεις της ξηρασίας στη γεωργική παραγωγή.
«Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η NASA έχει αναπτύξει δυνατότητες να πραγματοποιεί μετρήσεις και να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για το σύνολο των υδάτινων πόρων παγκοσμίως», δήλωσε ο διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας εκτιμώντας ότι η αξιοποίηση αυτών των εργαλείων θα συμβάλει «στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αφορούν τη διαχείριση των υδάτων στην Καλιφόρνια», σε μια κρίσιμη στιγμή.
Τον Ιανουάριο, ο κυβερνήτης Εντ Μπράουν κήρυξε την Καλιφόρνια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ξηρασίας, κίνηση που επέτρεψε τη διάθεση πόρων και την εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης των ελλείψεων σε νερό. Μετεωρολόγοι εκφράζουν την ανησυχία ότι το 2014 θα είναι ένα από τα ξηρότερα έτη στην ιστορία της πολιτείας. Απώτερος στόχος, σύμφωνα με τους ερευνητές της NASA, είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου εντοπισμού και διάθεσης του νερού για τους επόμενους μήνες.

http://www.naftemporiki.gr/story/770995

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου