Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

ΥΠΕΚΑ: ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος με επίκεντρο το νερό

“Όλοι μας πλέον έχουμε αντιληφθεί ότι το νερό αποτελεί πολύτιμο πόρο για τη ζωή μας. Το νερό όμως όχι μόνο δεν είναι ανεξάντλητο αλλά αντιμετωπίζουμε σε ολόκληρο τον πλανήτη σαφή προβλήματα ποσοτικής ανεπάρκειας και ποιοτικής υποβάθμισής του” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υφυπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό στις 22 Μαρτίου.
“Είναι επιτακτική η ανάγκη για ορθολογική διαχείριση, εξοικονόμηση και προστασία του νερού. Υπάρχουν άλλωστε, και στη χώρα μας, σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση των υδατικών πόρων. Πρέπει όμως να συνοδεύονται από παράλληλα μέτρα και έργα που εξασφαλίζουν την επίτευξη καλής χημικής και οικολογικής κατάστασης. Πάντα σε συνδυασμό με όλες τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες και τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Μόνο έτσι προστατεύουμε το υδάτινο περιβάλλον που αποτελεί πραγματικό πλούτο και κληρονομιά για τη χώρα μας. Ως φυσικός πόρος, απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση. Ως πόρος που δεν είναι ανεξάντλητος, απαιτεί πλαίσιο και κανόνες για την προστασία του, καθώς και συνετή και δίκαιη πρόσβαση στην χρήση του. Με δύο λόγια απαιτεί εθνική πολιτική. Αυτή χαράσσει το ΥΠΕΚΑ, μέσω της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων.

Το νερό μπορεί να αποτελέσει την προμετωπίδα της σύγκλισης δύο δομικών εννοιών: της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Με στόχο ένα βιώσιμο αναπτυξιακό βασιζόμενο στην ορθολογική και «ευφυή» αξιοποίηση των παραγωγικών μας δυνατοτήτων. Η στρατηγική του ΥΠΕΚΑ έχει τρεις βασικούς άξονες: ανταγωνιστικότητα, προστασία του περιβάλλοντος και τήρηση των υποχρεώσεων που έχουμε ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαχείριση του υδάτινου πόρου υλοποιεί αυτό το σκεπτικό. Πολύ περισσότερο με το δεδομένο ότι στην χώρα μας αυτός ο πόρος συνδέεται άμεσα με κεντρικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
Με τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών που σύντομα ολοκληρώνονται για ολόκληρη τη χώρα, το Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας, τη νέα διαδικασία αδειοδότησης για τα δικαιώματα χρήσης νερού, δράσεις που υλοποιούνται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, η χώρα αλλάζει πραγματικά σελίδα. Προωθούμε για πρώτη φορά την ολοκλήρωση μιας εθνικής πολιτικής για το νερό.
Στην στοχευμένη και επιστημονικά ορθή επέμβαση της Πολιτείας οφείλουμε όλοι οι πολίτες να ενώσουμε δυνάμεις, να προσθέσουμε την προσωπική θετική συμβολή μας και την υπεύθυνη στάση μας στη χρήση του νέρου”, ανέφερε ο αναπλ. υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου