Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014

Βοσνία - Ερζεγοβίνη: Πάνω από 1 εκατ. οι πληγέντες από τις πλημμύρες


Πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (δηλαδή το 1/4 του πληθυσμού της χώρας) έχουν πληγεί από τις χειρότερες πλημμύρες του τελευταίου αιώνα στα Βαλκάνια, δήλωσε ο Βόσνιος υπουργός Εξωτερικών Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια.
Περισσότερα από 100.000 σπίτια και άλλα κτήρια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και περίπου 1 εκατ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.
Ομάδα της Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφθασε στο Σαράγεβο, μετά από αίτημα των αρχών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, που πλήττεται τις τελευταίες μέρες από καταστροφικές πλημμύρες στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε..
Τέσσερις ειδικοί από τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Ρουμανία θα συντονίσουν τη βοήθεια που φθάνει στη χώρα και θα αποτιμήσουν την κατάσταση, όπως ανακοινώθηκε από την αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στη Βοσνία.
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στην περιοχή Μπόσανσκα Ποσάβινα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, όπου υπερχείλισε ο ποταμός Σάβα και τα νερά απειλούν την πόλη Οράσιε.
Τα νερά του ποταμού έχουν σπάσει τα αναχώματα σε δύο σημεία και έχουν πλήξει έκταση 90 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Κάτω από τα νερά βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα του δήμου Μπόσανσκι Σάματς. Ανάλογη είναι η κατάσταση στο δήμο Μπιέλινα και στην περιφέρεια Μπρτσκο, όπου με ελικόπτερα καταβάλλονται προσπάθειες τοποθέτησης σιδερένιων εμποδίων για να κλείσουν οι ρωγμές στα αναχώματα.
«Νομίζω ότι θα καταφέρουμε να τοποθετήσουμε τα εμπόδια», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Βοσνίας Ζεκέριγιαχ Όσμιτς, τονίζοντας ότι προς το παρόν στις προσπάθειες παροχής βοήθειας συμμετέχουν περισσότεροι από 1.500 στρατιώτες.
Στις πληγείσες περιοχές συνεχίζεται η εκκένωση του πληθυσμού και οι επιχειρήσεις διανομής ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ασφάλειας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

http://www.naftemporiki.gr/story/808865/bosnia-pano-apo-ena-ekatommurio-oi-pligentes-apo-tis-plimmures

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου