Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Σερβία – πλημμύρες: Δύο νεκροί και κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα


Η Σερβία θρηνεί δύο θύματα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που πλήττουν από την Τρίτη τη χώρα. Το πρωί, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού Γιασένιτσα στη δυτική Σερβία ένας πυροσβέστης που συμμετείχε σε επιχείρηση διάσωσης, ενώ το βράδυ της Τετάρτης, στο προάστιο Ούμτσαρι του Βελιγραδίου, βρέθηκε πνιγμένος ένας άνδρας, ο οποίος αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις συστάσεις των αρχών και να εγκαταλείψει το σπίτι του.
Στην κεντρική και δυτική Σερβία βρέχει, καταρρακτωδώς, από προχθές και σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία η βροχόπτωση θα συνεχιστεί μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής. Μόνο κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, η ποσότητα του νερού που έπεσε ξεπέρασε τον μέσο όρο ενός τριμήνου.
Σε 20 δήμους έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ στο Βελιγράδι, με απόφαση των τοπικών αρχών, δεν θα λειτουργήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή τα σχολεία βασικής και μέσης εκπαίδευσης. Η κατάσταση είναι δραματική σε πολλές περιοχές τις κεντρικής Σερβίας, όπου ποτάμια ξεχείλισαν, γέφυρες κατέρρευσαν και χιλιάδες σπίτια πλημμύρισαν.
Η κεντρική οδική αρτηρία προς το Μαυροβούνιο έκλεισε εξαιτίας κατολισθήσεων στην περιοχή Γκόρνι Μιλάνοβατς, ενώ το δίκτυο ηλεκτροδότησης υπέστη σοβαρές ζημιές με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα 100.000 νοικοκυριά. Τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την εκκένωση εγκλωβισμένων.
Κατά τη διάρκεια τη νύχτας, 500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από περιοχές που πλήττονται από τις πλημμύρες.
Νωρίς το πρωί, ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου και των επικεφαλής όλων των υπηρεσιών ασφάλειας και αποφασίστηκε να κηρυχθεί, από το μεσημέρι, κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη τη χώρα.
Εκείνο που φοβίζει τις αρχές είναι το γεγονός ότι αυξάνει δραματικά η στάθμη των μεγάλων ποταμών(Δρίνος, Σάβας, Δούναβης), όπου εκβάλουν τα μικρότερα ποτάμια που υπερχείλισαν.
Εκτιμάται ότι μετά την παύση των βροχοπτώσεων θα υπάρξει κίνδυνος να πλημμυρίσουν ακόμη και περιοχές όπου δεν σημειώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά τις διασχίζουν ποτάμια.

http://www.naftemporiki.gr/story/807325/serbia--plimmures-duo-nekroi-kai-katastasi-ektaktis-anagkis-se-oli-ti-xora

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου