Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Δορυφόρος της ESA δείχνει μετακίνηση τεράστιων όγκων πάγου – Το παγοκάλυμμα Αουστφόνα

Τη μετακίνηση ενός από τα μεγαλύτερα παγοκαλύμματα του πλανήτη μας προς νοτιότερους παραλλήλους έδειξαν δορυφορικές παρατηρήσεις της αποστολής Sentinel του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
Ο λόγος για το παγοκάλυμμα Αουστφόνα, στην Αρκτική, του οποίου ο κύριος παγετώνας έχει επιταχύνει την κίνησή του προς τη Θάλασσα του Μπάρεντς εξαιτίας της τήξης των πάγων.
Το Αουστφόνα καλύπτει μια έκταση λίγο μεγαλύτερη από 8.000 τ. χλμ. στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας. Οι επιστήμονες που το μελετούν θεωρούσαν ότι έχει παραμείνει σχετικά σταθερό την τελευταία εικοσαετία, αλλά άφηναν ανοιχτή την πιθανότητα το εν λόγω παγοκάλυμμα να χάνει περισσότερο πάγο από αυτόν που υπολόγιζαν.
Τους φόβους τους επιβεβαίωσαν οι παρατηρήσεις του δορυφόρου Sentinel-1a της ESA ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή γεωσκόπησης.
“Οι νέες παρατηρήσεις του παγοκαλύμματος μέσω του δορυφόρου Sentinel-1a έδειξαν με σαφήνεια ότι έχει επιταχυνθεί σημαντικά τα δυο-τρία τελευταία χρόνια και κινείται πλέον δέκα φορές ταχύτερα από τις προηγούμενες μετρήσεις μας” επιβεβαιώνει στο BBC ο επικεφαλής της μελέτης, Αντι Σέπερντ καθηγητής στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Λιντς.

Συγκεκριμένα, το Αουστφόνα χάνει περισσότερο πάγο στον κύριο παγετώνα αποστράγγισής του, στο Ακρωτήριο Μον, ο οποίος είναι και αυτός που έχει επιταχυνθεί περισσότερο, κινούμενος ολοταχώς προς τη Θάλασσα Μπάρεντς.
Η ταχύτητα ενός παγετώνα υπολογίζεται με εστίαση στη μετακίνηση των κύριων χαρακτηριστικών του, όπως είναι οι μεγάλες χαράδρες, εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος.
Η σταθερότητα των μόνιμων πάγων της Γης είναι κομβικής σημασίας τόσο για την κλιματική ισορροπία όσο για τη διατήρηση της στάθμης των ωκεανών.
«Αν και τα παγοκαλύμματα και οι παγετώνες περιλαμβάνουν μόνο το 1% του πάγου του πλανήτη συμβάλλουν κατά περίπου 50% στην άνοδο της θαλάσσιας στάθμης εξαιτίας της τήξης των πάγων» εξηγεί ο καθηγητής Σέπερντ.
Τα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας παρουσιάστηκαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 8 Μαΐου, στο πλαίσιο των επισήμων «εγκαινίων» του Sentinel-1a.
Ο δορυφόρος εκτοξεύθηκε στις 3 Απριλίου και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Τον Sentinel-1a θα συνοδεύσουν και άλλοι δορυφόροι ως το τέλος της δεκαετίας με σκοπό να επιτευχθεί πληρέστερη παρατήρηση της Γης.
Η αποστολή Sentinel εντάσσεται στο πρόγραμμα Copernicus, το οποίο θεωρείται το σημαντικότερο πρόγραμμα για την παρατήρηση της Γης που έχει οργανωθεί ως σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο από τα Κέντρα Συλλογής και Ανάλυσης Δορυφορικών Δεδομένων των Αποστολών Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης Sentinels (Copernicus satellite missions), γνωστά ως ESA Mirror Sites of Collaborative Ground Segment, θα λειτουργήσει στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου