Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Χ. Ζερεφός: Η Ελλάδα έχει αντοχή στις μεταβολές της κλιματικής αλλαγής


«Η Ελλάδα είναι μία από τις πλουσιότερες περιβαλλοντικά χώρες, καθώς έχει από τους πλουσιότερους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο βιοτόπους στον πλανήτη. Έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη με 16.300 χλμ., ιδεώδεις συνθήκες θερμοκρασίας θαλάσσης, υγρασίας αέρα και ανέμου και η φύση της Ελλάδας είναι πάντα δροσερή και έτοιμη να υποδεχθεί τον άνθρωπο. Η Ελλάδα έχει όλων των ειδών τα κλίματα: το μεσογειακό κυριαρχεί, αλλά έχει επίσης εύκρατο και αλπικό στα βουνά της». Αυτό δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα περιβάλλοντος.
Το φετινό μήνυμα «Ύψωσε τη φωνή σου και όχι τη στάθμη της θάλασσας», επιλέχθηκε από τον ΟΗΕ προκειμένου να επισημάνει τους κινδύνους που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βραβευμένος με νόμπελ Έλληνας καθηγητής συμπληρώνει ότι «οι Έλληνες πρέπει να δείξουμε τον ανάλογο σεβασμό στη χλωρίδα και την πανίδα της χώρας, αλλά ταυτόχρονα να λάβουμε και μέτρα προστασίας για την προσαρμογή μας σε πρώτη φάση σε ένα περιβάλλον, που ενδεχομένως να έχουμε συχνούς καύσωνες ή συχνές εναλλαγές του καιρού ή συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά».
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, «η Ελλάδα είναι μία ευλογημένη χώρα, γιατί το περιβάλλον της είναι τόσο μοναδικό και έχει τέτοια αντοχή στις μεταβολές της κλιματικής αλλαγής, που θα είναι από τις τελευταίες χώρες που θα πληγούν απ’ αυτήν».
Το περιβάλλον της Ελλάδας είναι σπουδαίο και μοναδικό, όπως λέει και δεν πρέπει να καταστραφεί από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. Κρούει δε, τον κώδωνα του κινδύνου, ιδιαίτερα στο θέμα των πυρκαγιών, καθώς όπως τονίζει «αν και δεν μπορούν να αποφευχθούν όλες, μπορεί ωστόσο να μειωθεί σημαντικά το φαινόμενο».
Όσον αφορά τη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό, και τις επιπτώσεις που θα επέλθουν σε αυτόν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ο Ακαδημαϊκός αναφέρει: «Έχουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη με 16.300 χλμ.», επισημαίνοντας ότι «μόνο το 15% κινδυνεύει σε μία εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή». Τονίζει δε, ότι «τα νησιά ιδίως του Αιγαίου θα έχουν τις μικρότερες επιπτώσεις από την άνοδο της θερμοκρασίας ακόμα και πάνω από δύο βαθμούς Κελσίου τα προσεχή 50 χρόνια».
Μάλιστα, ως επιστημονικός υπεύθυνος του Έργου «ΞΕΝΙΟΣ» για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Τουριστική Ανάπτυξη Ευαίσθητων Περιοχών της Ελλάδας, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «εφόσον τηρούνται όλες οι απαραίτητες συνθήκες σταθερές, το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, προβλέπεται ιδιαίτερα ευοίωνο».
«Ο τουρισμός μας μπορεί να προστατευτεί ακόμα και σε ακραίες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα οι δασικές πυρκαγιές του 2007». Μάλιστα η ομάδα του κ. Ζερεφού, μέσω του έργου «ΞΕΝΙΟΣ» έχει αναπτύξει ένα εργαλείο πρόληψης, μέσα από τη μελέτη των συνεργειών κλιματικών φαινομένων.
Για τον κ. Ζερεφό, ασφαλώς και η περιβαλλοντική προστασία μπορεί να συνδυαστεί με την τουριστική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. «Με τη δέουσα ευαισθησία που δείχνουν οι Έλληνες, θα μπορέσουν να προστατεύσουν τη φύση, αλλά και να την αναδείξουν στον κόσμο, καθώς οι καλύτεροι διαφημιστές της χώρας μας είναι οι επισκέπτες της, οι οποίοι μένουν έκπληκτοι από την ασφάλεια των θαλασσών μας, την ποιότητα του αέρα, τον ήλιο και το φως που ενέπνευσε όλους τους αρχαίους και σύγχρονους φιλοσόφους» αναφέρει και καταλήγοντας λέει: «Το ελληνικό φως και η ελληνική φύση είναι μοναδικά. Αρκεί να τα προστατεύσουμε».
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί ορόσημο για τα Ηνωμένα Έθνη, συμβολίζοντας την ανάγκη συστράτευσης μπροστά στον κοινό στόχο για τη διαφύλαξη της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς και την αειφορική διαχείριση του παγκόσμιου φυσικού μας πλούτου. Γιορτάζεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 100 χώρες, υπενθυμίζοντας το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί για την προστασία του πλανήτη, ως το ελάχιστο χρέος μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου