Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Σιβηρία: Μυστηριώδης κρατήρας διαμέτρου 80 μέτρων ανησυχεί τους επιστήμονες [video]

Μια μυστηριώδης γιγάντια τρύπα που εμφανίστηκε στη Σιβηρία έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου.
Η τρύπα διαμέτρου 80 μέτρων βρίσκεται στην Χερσόνησο Γιαμάλ της Σιβηρίας (σσ Γιαμάλ σημαίνει “Άκρη του Κόσμου) και συγκεκριμένα σε ένα δάσος που απέχει μόλις 19 χιλιόμετρα από τη μεγαλύτερη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας.
Το βάθος του κρατήρα δεν έχει ακόμα μετρηθεί, ενώ εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε το 2012.
Δεν έχει ακόμα διακριβωθεί η αιτία εμφάνισης της τρύπας. Ορισμένοι εικάζουν ότι προκλήθηκε από την πτώση μετεώρου, όπως αυτό που είχε εκραγεί στο Τσελιάμπινσκ, αλλά εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης απέκλεισε αυτό το σενάριο.
Υπάρχει όμως και μια επιστήμονας, η Άννα Κουρτσάτοβα, του Υποαρκτικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας, που δήλωσε στους Siberian Times ότι ο κρατήρας μπορεί να δημιουργήθηκε από την ανάμειξη αλατιού, νερού και αερίου κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, ουσίες που πυροδότησαν την υπόγεια έκρηξη.

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Ενεργειακή Πάπια: ένα έργο τέχνης που παράγει ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια

H Ενεργειακή Πάπια (Energy Duck) είναι μια εικαστική-ενεργειακή πρόταση που κατατέθηκε στον διαγωνισμό Land Art Generator Initiative (LAGI) 2014, ο οποίος φέτος λαμβάνει χώρα στην Κοπεγχάγη της Δανίας.
Σχεδιαστές του ηλεκτροπαραγωγικού έργου τέχνης είναι οι λονδρέζοι Χάρεθ Πότσι, Άνταμ Καν, Λούις Λέτζερ και Πάτρικ Φράιερ.
Η εικαστική τους πρόταση είναι ένα πρωτότυπο έργο τέχνης, εγκατεστημένο στο δημόσιο χώρο, που λειτουργεί ταυτόχρονα ως σταθμός παραγωγής καθαρής ενέργειας, αποθήκη, διαδραστικός και εκπαιδευτικός τουριστικός προορισμός και έργο ευαισθητοποίησης για την προστασία της ενδημικής άγριας ζωής.
Η ενεργειακή πάπια έχει σχεδιαστεί με πρότυπο την πάπια του βορείου ημισφαιρίου ή “πουπουλόπαπια” η οποία συχνάζει στα νερά της Κοπεγχάγης.
Καθώς τα ενδιαιτήματα της πάπιας βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, η ομάδα των σχεδιαστών αποφάσισε να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για αυτό το απειλούμενο είδος.

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ δεν ιδιωτικοποιούνται – Θα πωληθούν μόνο μειοψηφικά μερίδια

Υπό δημόσιο έλεγχο θα παραμείνουν οι εταιρείες υδάτων, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, όπως προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με την ΕΥΔΑΠ.
Η απόφαση αυτή επιβάλλει τη διατήρηση του Δημοσίου ως του βασικού μετόχου στην ΕΥΔΑΠ καθώς «η αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., του οποίου η διατήρηση είναι αναγκαία για να μη μετατραπεί η δημόσια επιχείρηση σε ιδιωτική, συνιστά παράβαση των άρθρων 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος».

—Τι ανέφερε η απόφαση του ΣτΕ
Στα τέλη Μαΐου 2014, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση κατοίκων της Αθήνας, που ζητούσαν να ακυρωθεί η κυβερνητική απόφαση με την οποία μεταβιβάστηκε, χωρίς αντάλλαγμα, από το Ελληνικό Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)το 34,033% του μετοχικού κεφαλαίου (36.245.240 μετοχές) της ΕΥΔΑΠ.
Στην ουσία, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη διαδικασία μετατροπής μιας δημόσιας επιχείρισης ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως είναι ΕΥΔΑΠ, σε ιδιωτική, καθώς σύμφωνα με τη σχετική πρόσφατη απόφαση η ιδιωτικοποίηση αντίκειται στα άρθρα 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος, που επιβάλλουν τη «μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών», αλλά και κατοχυρώνουν το «δικαίωμα στην προστασία της υγείας», αντίστοιχα.

Εμειναν με το στόμα ανοικτό στο Πήλιο: Δίδυμοι υδροστρόβιλοι «χόρεψαν» στο Αιγαίο

Εντυπωσιακό θέαμα παρακολούθησαν το πρωί της Τρίτης οι κάτοικοι της Πάλτσης Πηλίου, καθως, δύο υδροστρόβιλοι έκαναν την εμφάνισή τους στη θάλασσα του Αιγαίου μόλις δύο χιλιόμετρα από την θάλασσα της περιοχής.
Λίγη ώρα αργότερα οι υδροστρόβιλοι κατευθύνθηκαν προς τις Βόρειες Σποράδες και στη συνέχεια διαλύθηκαν.
Το εντυπωσιακό και σπάνιο καιρικό φαινόμενο απαθανάτισαν κάτοικοι και τουρίστες της περιοχής, ενώ, για τους περισσότερους ήταν η πρώτη φορά που έβλεπαν υδροστρόβιλους.

«Βροχή» προβλημάτων από τη νεροποντή στη Θεσσαλονίκη


Εκατό κλήσεις για αντλήσεις υδάτων έχει δεχθεί από το πρωί η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη, ενώ προχώρησε στον απεγκλωβισμό πολιτών οι οποίοι ακινητοποιήθηκαν με τα οχήματά τους σε πλημμυρισμένους δρόμους λόγω της έντονης βροχόπτωσης.
Η Πυροσβεστική κλήθηκε συγκεκριμένα να απεγκλωβίσει πέντε πολίτες στο κέντρο της πόλης, στη Μουδανίων και κοντά στο χωριό Αγία Παρασκευή, όπου υποχώρησε γεφυράκι με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί στο σημείο μια γυναίκα οδηγός.
Από τα ξημερώματα, οι άνδρες της Πυροσβεστικής προχώρησαν επίσης σε πέντε κοπές δέντρων, που έπεσαν εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων στην οδό Κανάρη, στην Αδριανουπόλεως, στην Παναγία Φανερωμένη και στο δυτικό τμήμα της πόλης.
Στο κέντρο της πόλης η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσκολία εξαιτίας της συσσώρευσης υδάτων, ενώ παρόμοια προβλήματα αναφέρονται και στην περιοχή του Βαρδαρίου, στην οδό Εθνικής Αμύνης και σε πολλές συμβολές οδών και κεντρικών διασταυρώσεων.
Άμεση ήταν η κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την επιδιόρθωση βλαβών που είχαν θέσει εκτός λειτουργίας σηματοδότες σε ορισμένα σημεία του κέντρου.
Τέλος, με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο Δερβένι (στο ρεύμα εξόδου προς Σέρρες) λόγω της σύγκρουσης τριών αυτοκινήτων.
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Δορυφορικό σύστημα προειδοποιεί για καταστροφές στη Δ.Μακεδονία

Το γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών Atlantis, το οποίο συγκεντρώνει δεδομένα από δορυφόρους και επίγεια όργανα, υπόσχεται να βοηθήσει στην πρόληψη και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και μεγάλων ατυχημάτων στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το νέο σύστημα, το οποίο παρουσιάστηκε την Παρασκευή στην Κοζάνη, λαμβάνει και επεξεργάζεται δορυφορικά δεδομένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Μετεωρολογίας Eumetsat και από τη NASA, τα οποία προβάλλονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.
Επιτρέπει έτσι τον έγκαιρο εντοπισμό και τη διαχείριση καταστροφών όπως οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει δυνατότητα παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της βλάστησης και των φυσικών πόρων.
Σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, το Atlantis αποστέλλει ειδοποιήσεις με email και SMS σε αποδέκτες που έχει καθορίσει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.
Το σύστημα αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου SSMNature της διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας-Αλβανίας.
Την παρουσίαση του συστήματος παρακολούθησαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και των δασαρχείων.