Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Ασωπός: €37,6 εκατ. για την αποκατάσταση – Αναλυτικά το έργο

Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Συστημάτων της περιοχής Ασωπού» υπέγραψαν σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, ο Πρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, Αντώνης Βαρθολομαίος και ο Δήμαρχος Τανάγρας, Ευάγγελος Γεωργίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης της επόμενης περιόδου συνολικού προϋπολογισμού 37.600.000 Ευρώ πλέον Φ.Π.A., που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του τρέχοντος ΕΣΠΑ και του ΣΕΣ της επόμενης προγραμματικής περιόδου.
Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, κατά τη συνάντηση, η οποία ήταν η τελευταία από μία σειρά δεκάδων άλλων σχετικών, παρουσίασε όλες τις λεπτομέρειες της προσέγγισης του ΥΠΕΚΑ στο θέμα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδατικών Συστημάτων της περιοχής Ασωπού.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Νίκο Ταγαρά, το Υπουργείο περνά για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο ζήτημα από τη θεωρία στην πράξη, εστιάζοντας όχι στο νομοθετικό πλαίσιο, που υπάρχει ήδη, αλλά σε συνεργασίες, συντονισμό φορέων και ενδιαφερομένων, ανεύρεση βέλτιστων πρακτικών. «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ολιστικά τα πραγματικά προβλήματα που επηρεάζουν το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή και την οικονομία εξαιτίας ενός τεράστιου και σύνθετου περιβαλλοντικού προβλήματος», τόνισε ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς.

Η λύση που προκρίνεται προέκυψε μετά από εκτεταμένες και πολύμηνες συζητήσεις και πρωτοβουλίες που ανέλαβαν η Ειδική Γραμματεία Υδάτων και η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, υπό το συντονισμό και την καθοδήγηση του Υπουργού Αναπληρωτή Νίκου Ταγαρά, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, όπως ο Δήμος Τανάγρας, επιχειρηματικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί φορείς και η ΕΥΔΑΠ.
Σχετικά με το θέμα, ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε:
«Το πρόβλημα  του Ασωπού  ήταν σημαντικό για την κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή. Κάναμε εκτεταμένο διάλογο, συναντήσαμε πολλές φορές όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εκπροσώπους, εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για να συγκεραστούν απόψεις και προτεραιότητες, δουλέψαμε μεθοδικά και επισταμένα για να υπερκεράσουμε προβλήματα και εμπόδια. Αποδεικνύουμε σήμερα στην πράξη ότι έχουμε ουσιαστική και με συγκεκριμένο περιεχόμενο βούληση για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών, και μέσω αυτών, για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Προτείνουμε μία λύση στο χρόνιο πρόβλημα του Ασωπού με την οποία όλοι στην περιοχή κερδίζουν. Και μαζί κερδίζει η χώρα, διότι το πρόβλημα στον Ασωπό είναι εθνικό πρόβλημα. Εν τέλει όλοι κερδίζουμε με το να «τρέχει στην Ελλάδα καθαρό νερό».
Η λύση που προτείνουμε να μπορεί πλέον να  χρηματοδοτηθεί παρά την πολύ δύσκολη περίοδο, διότι αποτελεί πολιτική προτεραιότητα του ΥΠΕΚΑ. Τα έργα στον Ασωπό θα είναι το μεγαλύτερο σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης της επόμενης περιόδου. Με το ΕΠΠΕΡΑΑ στο τρέχον ΕΣΠΑ αλλά και με το Τομεακό Πρόγραμμα ««Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΣΕΣ, του νέου ΕΣΠΑ, το ΥΠΕΚΑ, με όσα μέσα διαθέτει, ετοίμασε το σχέδιο και εξασφαλίζει τους πόρους για τις υποδομές που θα χρειαστούν.
Παράλληλα το Υπουργείο υποστηρίζει τον Δήμο Τανάγρας, την ΕΥΔΑΠ και τους χρήστες ύδατος στην περιοχή για να υλοποιήσουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες που διασφαλίζουν το μέλλον της περιοχής από περιβαλλοντική σκοπιά. Η προγραμματική σύμβαση που σήμερα υπογράψαμε αυτά ακριβώς αποδεικνύει. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμαρχο Τανάγρας για τις άοκνες προσπάθειές του, την ΕΥΔΑΠ και τον κύριο Βαρθολομαίο για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη, την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων Κωνσταντίνο Τριάντη για τη συνεπή και συνεχή προσπάθεια. Όλοι μαζί, με πνεύμα συνεργασίας και προσήλωση στο στόχο, μπορούμε να πετύχουμε την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής του Ασωπού».
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Τανάγρας, Ευάγγελος Γεωργίου, σημείωσε:
«Η σημερινή ημέρα, η 30η Ιουλίου 2014, είναι ιστορική ημέρα για το Δήμο Τανάγρας. Είναι επίσης ιστορική ημέρα για το περιβάλλον. Σήμερα, ως Δήμαρχος Τανάγρας υπέγραψα την προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Συστημάτων της περιοχής Ασωπού» για την απορρύπανση της περιοχής, μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Αντώνη Βαρθολομαίο. Με τη σύμβαση που υπογράψαμε σήμερα, λύνουμε βασικά προβλήματα υδροδότησης για κάθε χρήση. Τα έργα ύψους περίπου 37 εκατομμυρίων ευρώ θα δώσουν τη δυνατότητα να έχουμε καθαρό νερό είτε για αστική είτε για περιβαλλοντική χρήση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά και ιδιαίτερα τον Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Ταγαρά, ο οποίος σε σύντομο χρόνο οδήγησε σε υπογραφή, τον κύριο Βαρθολομαίο γιατί η ΕΥΔΑΠ συμβάλλει ουσιαστικά και τον κύριο Τριάντη για τη συνεχή προσπάθεια».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, Αντώνης Βαρθολομαίος, τόνισε:
«Η τεχνογνωσία και η κοινωνική ευαισθησία της ΕΥΔΑΠ εκφράζεται έμπρακτα στο καυτό θέμα του Ασωπού, με στόχο την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ξεπερνούν τα γεωγραφικά όριά της, ανιδιοτελώς, με δυναμικές λύσεις στον τομέα της ύδρευσης στην πολύπαθη περιοχή του Ασωπού».
—Τι περιλαμβάνουν τα έργα αποκατάστασης
Η «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Συστημάτων της περιοχής Ασωπού», έχει ως στόχο να αντιμετωπισθεί ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Στην περιοχή του Ασωπού παρατηρείται έντονη περιβαλλοντική υποβάθμιση από έλλειψη ικανών ποσοτήτων ασφαλούς νερού, ιδιαίτερα στη βιομηχανική περιοχή.
Η περιοχή χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά επιβαρυμένη περιβαλλοντικά κατάσταση (μόλυνση) των υπογείων υδάτων από χημικές ουσίες (εξασθενές χρώμιο κ.ά). Επίσης, υπάρχει μειωμένη κάλυψη σε ύδρευση στην περιοχή, ενώ οι διάσπαρτες μονάδες επεξεργασίας νερού και λυμάτων σε πρώην κοινότητες του Δήμου έχουν χαμηλή απόδοση και αυξημένο κόστος λειτουργίας, καθώς και προβληματικά δίκτυα μεταφοράς και διανομής. Οι βιομηχανίες της περιοχής εξαρτώνται από επιβαρυμένα ποιοτικά υπόγεια δίκτυα, ενώ καθίσταται επιβεβλημένη η αποκατάσταση του υπόγειου υδροφορέα.
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν τόσο οι παραθεριστικές περιοχές όσο και οι αγροτικές περιοχές. Κρίνεται συνεπώς απαραίτητη η συνολική αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων στην περιοχή του Ασωπού. Το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης συμβάλλει καθοριστικά στην αποτελεσματική διαχείριση των υδατικών συστημάτων (επιφανειακών και υπογείων νερών) στην περιοχή του Ασωπού. Παράλληλα, δεδομένης της ανάγκης ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων και περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής, το έργο θα συμβάλει στην εφαρμογή των κοινοτικών υποχρεώσεων που έχει η χώρα μας και απορρέουν από Οδηγίες, όπως η Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα (2000/60/ΕΚ) και η Οδηγία για την προστασία των υδάτων από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης (91/676/ΕΟΚ).
Το σχέδιο που ετοιμάστηκε τον τελευταίο 1,5 χρόνο και υπογράφηκε σήμερα η προγραμματική σύμβαση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων για την υλοποίησή του, βασίζεται στους εξής άξονες δράσης:
*Έργα περιβαλλοντικού χαρακτήρα για την περιβαλλοντική ανάκτηση του υπόγειου υδροφορέα και εμπλουτισμό με νερό καλής ποιότητας του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής
*Έργα ύδρευσης για την ομαλή τροφοδοσία αστικών και βιομηχανικών περιοχών του Δήμου Τανάγρας με υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό
*Δημιουργία εκτεταμένου, αξιόπιστου και μακροπρόθεσμου μηχανισμού παρακολούθησης της ποιότητας των υπόγειων υδάτων της περιοχής
*Σχεδιασμός για τη δημιουργία αξιόπιστου μηχανισμού διάθεσης των βιομηχανικών λυμάτων της περιοχής
*Έμφαση στον περιβαλλοντικό έλεγχο, με μόνιμη παρουσία ελεγκτικού μηχανισμού στην περιοχή.
—Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Συστημάτων Περιοχής Ασωπού
Προγραμματική Σύμβαση – Συμβαλλόμενοι
·         ΥΠΕΚΑ ως Φορέας Εισήγησης και Χρηματοδότησης του Έργου
·         Δήμος Τανάγρας ως Φορέας Υλοποίησης και κύριος του έργου
·         ΕΥΔΑΠ ΑΕ ως Συμβουλευτικός Φορέας
Στόχοι του Έργου:
*Για το περιβάλλον: Αποτελεσματική διαχείριση των υδατικών συστημάτων (επιφανειακών και υπογείων νερών) στην περιοχή του Ασωπού. Εφαρμογή των κοινοτικών υποχρεώσεων που έχει η χώρα μας και απορρέουν από Οδηγίες. Περιβαλλοντική ανάκτηση του υπόγειου υδροφορέα.
*Για τη Δημόσια Υγεία: παροχή καθαρού νερού στους χρήστες ύδατος, κατοίκους και εργαζόμενους, και για κάθε χρήση (αστική, βιομηχανική, αγροτική)
*Για την ανάπτυξη: διασφάλιση καλής ποιότητας και επαρκούς ποσότητας ύδατος στις βιομηχανίες, ιδίως τροφίμων, αλλά και τους αγρότες, για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων
Αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης
·         Εξασφάλιση μόνιμης, τακτικής και λειτουργικής συνεργασίας ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη, για το σχεδιασμό, την αποτελεσματική υλοποίηση, την εποπτεία της υλοποίησης και την εξασφάλιση της λειτουργικότητας και βιωσιμότητας του Έργου.
·         Καθορισμός των αρμοδιοτήτων χρηματοδότησης, υλοποίησης, διαχείρισης και λειτουργίας του Έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Υδάτινων Σωμάτων στην περιοχή του Ασωπού».
·         Η συμβολή του Συμβουλευτικού Φορέα (ΕΥΔΑΠ ΑΕ) στην ορθολογική υλοποίηση και στη βιωσιμότητα του Έργου.
·         Καταγραφή όλων των αναγκαίων ενεργειών καθώς και το πλαίσιο συνεργασίας των συμβαλλομένων μερών με στόχο την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση ή και την βιώσιμη λειτουργία του Έργου.
Έργα προγραμματικής σύμβασης
Δύο διακριτά έργα:
Έργο Ι για την ομαλή υδροδότηση αστικών και βιομηχανικών περιοχών του Δήμου Τανάγρας
Κατασκευή κεντρικής μονάδας επεξεργασίας νερού, νέο δίκτυο τροφοδοτικών αγωγών από την νέα μονάδα μέχρι τις δεξαμενές των οικισμών και την κατασκευή νέων κεντρικών αγωγών διανομής για την ορθολογικότερη διανομή ποσίμου νερού στους οικισμούς Σχηματαρίου, Οινοφύτων, Οινόης, Δήλεσι αλλά και στην βιομηχανική περιοχή Σχηματαρίου – Οινοφύτων.
Έργο 2 για την περιβαλλοντική ανάκτηση του υπόγειου υδροφορέα
Το έργο αφορά στην κατασκευή νέου χαλύβδινου αγωγού μήκους 5.400 m περίπου με μεταβλητή διατομή που θα κυμαίνεται από Φ 700 έως Φ 400 και θέσεις υδροληψίας ανά 300 – 500 m, για ημερήσια παροχή της τάξης των 20.000 m3/ημέρα. Ο κεντρικός αγωγός θα είναι υπό πίεση και θα σχεδιαστεί ώστε να είναι δυνατή η σύνδεσή του με συμπληρωματικό δίκτυο δευτερευόντων αγωγών για την διάχυση, ανεπεξέργαστου νερού από τα υδραγωγεία της ΕΥΔΑΠ, σε περιοχές του Αγ. Θωμά και των Οινοφύτων έκτασης 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων με σκοπό τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα και την σταδιακή περιβαλλοντική ανάκτησή του.
Πόροι – Χρηματοδότηση – Χρονοδιάγραμμα
·         Συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του Έργου: 37.600.000 Ευρώ πλέον Φ.Π.Α.
·         Η χρηματοδότηση του Έργου γίνεται από κονδύλια του ΕΣΠΑ και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της τρέχουσας (2007-2013) και της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2014-2020).
·         Το ΥΠΕΚΑ μεριμνά για την ομαλή χρηματοδότηση, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή εκτέλεση της σύμβασης.
*         Οι μελέτες για την κατασκευή των έργων ξεκινούν άμεσα, εντός του φθινοπώρου του 2014. Τα έργα στο σύνολό τους προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου