Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Αρνητικές οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στις Άλπεις


Οι ευαίσθητες αλπικές περιοχές της Αυστρίας έχουν υποστεί σοβαρές συνέπειες από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η Έκθεση Αξιολόγησης της Κλιματικής Αλλαγής για το 2014 αναφέρει πως η μέση θερμοκρασία στην Αυστρία έχει αυξηθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου από το 1880. Την ίδια περίοδο η παγκόσμια θερμοκρασία έχει ανέβει κατά 0,85 βαθμό Κελσίου, κυρίως λόγω ανθρωπίνων δραστηριοτήτων που εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου.
Η διαφορά αυτή μπορεί να αποδοθεί στη γεωγραφική θέση της Αυστρίας, η οποία δε βρέχεται από θάλασσα, καθώς και από τον ήδη ευαίσθητο χαρακτήρα των αλπικών οικοσυστημάτων, δήλωσε η Χέλγκα Κρομπ-Κολπ του Πανεπιστημίου Φυσικών Πόρων της Βιέννης, μέλος της επιστημονικής ομάδας.
«Βρισκόμαστε σε μία ηπειρωτική περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη θερμοκρασιακή αύξηση, και ταυτόχρονα η περιοχή είναι ορεινή, γεγονός που σημαίνει ότι το λιώσιμο του χιονιού επιταχύνει τη διαδικασία της θέρμανσης», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα τελευταία 130 χρόνια η ηλιοφάνεια στις Άλπεις αυξήθηκε κατά 20% περίπου, ενώ ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας έχει επιταχυνθεί περισσότερο από το 1980.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως εάν δε ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα η ευπάθεια της περιοχής στην κλιματική αλλαγή θα αυξηθεί, καθώς εκτιμάται πως το 2100 η θερμοκρασία θα έχει αυξηθεί άλλο 3,5%.
Η μελέτη συντάχθηκε από περισσότερους από 200 επιστήμονες και παρουσιάστηκε στη Βιέννη από τον Αυστριακό Υπουργό Περιβάλλοντος Αντρέ Ρούπρεχτερ. Παράλληλα οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν τη χώρα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα.
«Η έκθεση δείχνει πως η Αυστρία έχει επηρεαστεί σε σοβαρό βαθμό και οι ζημιές θα γιγαντωθούν εάν δε δράσουμε αποφασιστικά», δήλωσαν σε κοινή τους ανακοίνωση οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace, WWF και Global 2000.

http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου