Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Έξυπνη διαχείριση νερού από τη Siemens

Τις σύγχρονες προκλήσεις, τις μελλοντικές τάσεις και τις βέλτιστες πρακτικές στο πεδίο της διαχείρισης του νερού ανέδειξε η ημερίδα “Smart Water”, που διοργάνωσε η Siemens στην Αθήνα στις 10 Οκτωβρίου. Οι παρουσιάσεις εστίασαν στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των δικτύων ύδρευσης, αναδεικνύοντας την ανάγκη εξοικονόμησης πόρων και ενέργειας.
Την ημερίδα πλαισίωσαν με εισηγήσεις τους εξειδικευμένα στελέχη της Siemens από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πελάτες της εταιρείας καθώς και ο διακεκριμένος καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Κολονίας, Dr. Bongrads Michael. Πάνω από 100 εκπρόσωποι εταιρειών και αρμόδιων φορέων, καθώς και πελατών και συνεργατών της Siemens παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ημερίδα και συμμετείχαν ενεργά στην ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε.
Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων, αναλύθηκαν παραδείγματα υλοποίησης λύσεων αυτοματισμών σε δίκτυα ύδρευσης και αναδείχτηκαν τα σημαντικά οφέλη που επιτεύχθηκαν μέσω αυτών των παρεμβάσεων. Επιπλέον, σε έναν ξεχωριστό εκθεσιακό χώρο, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά αντιπροσωπευτικές λύσεις διαχείρισης δικτύων ύδρευσης που προσφέρουν πιστοποιημένοι συνεργάτες της Siemens.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα στελέχη της εταιρείας παρουσίασαν τα ειδικά χαρακτηριστικά του παγκόσμιου προγράμματος λύσεων και συνεργατών της Siemens, υπογραμμίζοντας τα οφέλη που προσφέρει στους συμμετέχοντες. Επίσης, περιέγραψαν με ποιον τρόπο μεταφέρεται η τεχνογνωσία της Siemens προς τους πιστοποιημένους συνεργάτες και πώς διασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πελάτες τους σε βάθος χρόνου.
Από την πλευρά τους, οι ομιλητές εστίασαν στις μελλοντικές τάσεις και τις προκλήσεις του χώρου. Με τη ζήτηση για νερό να αυξάνεται συνεχώς, υπάρχει η ανάγκη για λύσεις που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, μόνο στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της ζήτησης του νερού αγγίζει το 6%. Παράλληλα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι βροχοπτώσεις στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθούν κατά 18% την περίοδο 2021-2050.
Η υπερεκμετάλλευση των υπόγειων υδάτων, καθώς και η μη ενιαία χρονική και χωρική διαθεσιμότητα του νερού που καταγράφεται και στην Ελλάδα, αναμένεται να εντείνουν το πρόβλημα της έλλειψης νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε συγκεκριμένες περιοχές. Ειδική αναφορά έγινε και στα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά κατανάλωσης νερού για αρδευτικούς σκοπούς στην Ελλάδα, που είναι της τάξης του 84%-86% του συνολικά διατιθέμενου νερού.
Γι’ αυτούς τους λόγους, γίνεται επιτακτική η ανάγκη για την αξιοποίηση της τεχνολογίας και ιδιαίτερα των αυτοματισμών, αφού έτσι ενισχύεται η δυνατότητα των επιχειρήσεων ύδρευσης να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις σχετικά με τον πλέον ωφέλιμο τρόπο λειτουργίας των εγκαταστάσεών τους. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να επιτευχθεί η εξοικονόμηση υδάτινων πόρων και ενέργειας, γεγονός που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων.
Με τα συστήματα υποστήριξης λήψης αποφάσεων SIWA και τους έξυπνους μετρητές της Siemens, επιτυγχάνεται – μεταξύ άλλων – η βελτιστοποίηση της διαχείρισης των δικτύων στα αστικά κέντρα και ο έλεγχος των διαρροών. Με τους έξυπνους μετρητές και τη σωστή διαχείριση των συλλεγόμενων δεδομένων, τα σύγχρονα αστικά κέντρα μπορούν να διαχειριστούν έξυπνα τα δίκτυα ύδρευσης, επιτυγχάνοντας απρόσκοπτη υδροδότηση με νερό υψηλής ποιότητας.
«Ο κόσμος χρειάζεται σήμερα δραστικές λύσεις για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις σημαντικές προκλήσεις που θα παρουσιαστούν στο χώρο της διαχείρισης υδάτινων πόρων. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που – μαζί με τους συνεργάτες μας – μπορούμε να προσφέρουμε τεχνολογικές λύσεις αιχμής που είναι απαραίτητες για την έξυπνη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης», σχολίασε ο Konstantinos Zois, Γενικός Διευθυντής Industrial divisions της Siemens Α.Ε. «Με βάση την εξειδίκευση και την ηγετική θέση της Siemens στην παγκόσμια αγορά, διοργανώσαμε αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα, η οποία μας πρόσφερε την ευκαιρία να συζητήσουμε με πελάτες, συνεργάτες και φορείς για τις προκλήσεις και τις τάσεις στη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης», συμπλήρωσε ο κ. Zois.

www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου