Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Μνημόνιο εθνικής στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Μνημόνιο συνεργασίας, με σκοπό την υλοποίηση της «Εθνικής Στρατηγικής για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή», συνυπέγραψαν σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο καθηγητής- ακαδημαϊκός και πρόεδρος της επιτροπής ερευνών του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Γρηγόρης Σκαλκέας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας.
Όπως έγινε γνωστό, στόχος του μνημονίου συνεργασίας, είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής σε επίπεδο χώρας, με συγκεκριμένες δράσεις προσαρμογής σε όλους τους τομείς, η αξιοποίηση της εμπειρίας της Τράπεζας της Ελλάδος και της διεπιστημονικής επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) σε θέματα των οικονομικών και λοιπών επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής.
Ειδικότερα, η συνεργασία θα αφορά στην υλοποίηση του έργου «σύνθεση εθνικής στρατηγικής για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή», στη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης της εφαρμογής της, καθώς επίσης και στην ενσωμάτωση πολιτικών προσαρμογής σε όλους τους τομείς.
Επίσης, η συνεργασία θα αφορά στη διεθνή παρουσία της χώρας σε θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, στην προώθηση της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για στις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.
Το ΥΠΕΚΑ θα αναλάβει τη σύνταξη των προδιαγραφών του συγκεκριμένου έργου σύμφωνα με τις μεθοδολογικές κατευθύνσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ανάπτυξη στρατηγικών για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αλλά και τις εθνικές πολιτικές. Επίσης, ευθύνη του ΥΠΕΚΑ θα είναι η παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου της Εθνικής Στρατηγικής, η χρηματοδότηση υποστηρικτικών ενεργειών (πιθανή συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια, υποστήριξη υπουργικών συναντήσεων για το θέμα κ.ά.), αλλά και η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής σε όλους τους τομείς.
Από την πλευρά του, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου, την επιστημονική υποστήριξη του ΥΠΕΚΑ σε θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και την επιστημονική υποστήριξη σε θέματα ενημέρωσης/ ευαισθητοποίησης του κοινού. Επίσης, αναλαμβάνει θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και γενικότερα στην εφαρμογή της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή για έξι έτη (2015-2020), ενώ η επιστημονική υποστήριξη αυτή μπορεί να παραταθεί μετά από συμφωνία των «Μερών».
Η Τράπεζα της Ελλάδος θα αναλάβει τη στήριξη διά της ΕΜΕΚΑ, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, προκειμένου η Επιτροπή αυτή, αφενός να μελετήσει την ενσωμάτωση πολιτικών προσαρμογής σε όλους τους τομείς και αφετέρου να συμβάλει στην υλοποίηση του έργου.
Τέλος, όπως έγινε γνωστό, το ΥΠΕΚΑ, το ΙΙΒΕΑΑ και η ΤτΕ, θα αναλάβουν από κοινού την ευθύνη οργάνωσης εκδηλώσεων με σκοπό την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, έδωσαν το «παρών», η πρώην γγ του ΥΠΕΚΑ Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία συμμετείχε στην ομάδα προετοιμασίας για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, ο οποίος θα υποστηρίξει επιστημονικά την προσπάθεια με την εμπειρία που διαθέτει σε ζητήματα κλιματικής αλλαγής, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΚΑ.

www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου