Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Η Φρανκφούρτη πιο αειφόρος πόλη στον κόσμο

Η Φρανκφούρτη της Γερμανίας φημίζεται για πολλούς λόγους: είναι ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα της Ευρώπης, έδρα του γερμανικού χρηματιστηρίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, φιλοξενεί το περίφημο Ινστιτούτο για την Κοινωνική Έρευνα (ευρύτερα γνωστό ως Σχολή της Φρανκφούρτης), αλλά και την ποδοσφαιρική ομάδα Άιντραχτ.
Η πόλη της Φρανκφούρτης διακρίνεται όμως και για τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις, οι οποίες της χάρισαν την κορυφαία θέση στην σχετική κατάταξη του δείκτη Αειφόρων Πόλεων της Arcadis. Στη δεύτερη και την Τρίτη θέση κατετάγησαν το Λονδίνο και η Κοπεγχάγη αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την Arcadis, η Φρανκφούρτη κατέκτησε την κορυφή χάρη “στη μακρά λίστα προληπτικών δράσεων βελτίωσης της αειφορίας”.
Το Λονδίνο τα πήγε πολύ καλά, αλλά δεν μπόρεσε να ισοφαρίσει τις πολύ θετικές επιδόσεις της Φρανκφούρτης στην κυκλοφοριακή συμφόρηση, την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, ενώ στη βρετανική πρωτεύουσα κόστισαν οι ελλιπείς υποδομές και η χρόνια έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγης.
Η μοναδική κατηγορία στην οποία άλλες πόλεις άφησαν πίσω τους τις τρεις κορυφαίες ήταν η κοινωνική αειφορία όπου το Ρότερνταμ της Ολλανδίας, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, και η Σεούλ, πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, κατετάγησαν πρώτο και δεύτερη αντίστοιχα.
Τις τελευταίες θέσεις κατέλαβαν ταχέως αναπτυσσόμενες πόλεις της Αφρικής και της Ασίας με το Ναϊρόμπι της Κένυας να έρχεται πεντηκοστό.
Η έκθεση προειδοποιεί ότι σε πολλές παγκόσμιες μητροπόλεις, οι περιβαλλοντικές και οικονομικές επιδόσεις επιτεύχθηκαν εις βάρος των κοινωνικών.
Ο Guardian επισημαίνει ότι το Άμστερνταμ ήταν η πιο “ισορροπημένη” πόλη του πλανήτη με σχετικά υψηλή κατάταξη σε όλες τις υποκατηγορίες.
Ο δείκτης κατατάσσει 50 μεγάλες πόλεις του κόσμου με βάση τρία κριτήρια: περιβαλλοντική πρόοδος, ποιότητα ζωής στην πόλη και οικονομική σταθερότητα.
Αυτοί οι παράγοντες εξειδικεύονται σε 20 επιμέρους δείκτες που εκτείνονται από τους χώρους πρασίνου, στην ισότητα των εισοδημάτων και την επιχειρηματικότητα.
Η Arcadis προσδιορίζει ως βιώσιμη πόλη αυτή που “εξυπηρετεί τους πολίτες στο παρόν χωρίς να προκαλεί προβλήματα για αυτούς και τον υπόλοιπο πλανήτη στο μέλλον”.

Video:  http://www.econews.gr/2015/02/12/frankfurt-sustainability-120565/

www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου