Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Τεράστιες οι καταστροφές από την κακοκαιρία

Τις πληγές τους από την κακοκαιρία μετρούν πολλές περιοχές της χώρας. Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών στην Ήπειρο, προβλήματα και στον Έβρο. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.
Σε ασφαλή μέρη έχουν μεταφερθεί κάτοικοι της κοινότητας Κλεπά της ορεινής Ναυπακτίας, η οποία ήταν αποκλεισμένη, λόγω των κατολισθήσεων, από χθες το απόγευμα.
Συνεργεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του δήμου Ναυπακτίας, με τη βοήθεια ανδρών της 6ης ΕΜΑΚ, κατάφεραν να ανοίξουν τον δρόμο που οδηγεί στην κοινότητα και έτσι έγινε δυνατή η απομάκρυνση των κατοίκων. Πριν ανοίξει ο δρόμος, ελικόπτερο μετέφερε στη Ναύπακτο μία ασθενή, η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος βρίσκεται στις πληγείσες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, τα σοβαρότερα προβλήματα υπάρχουν στην ορεινή Ναυπακτία και στον δήμο Θέρμου. Μάλιστα, μεταφέροντας την εικόνα των προβλημάτων, τόνισε πως είναι τόσο έντονα τα φαινόμενα των κατολισθήσεων στο οδικό δίκτυο, όπου κάθε 100 ή 500 μέτρα καταγράφεται και μία κατολίσθηση.




Κλεπά, ένα χωριό με ιστορία τουλάχιστον 500 χρόνων καταστράφηκε ολοσχερώς (φωτο από konstantinosdavanelos.blogspot )

Επίσης, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση ο μηχανισμός της Περιφέρειας, ενώ τόσο η Αστυνομία όσο και η Πυροσβεστική συνδράμουν στις προσπάθειες για την παροχή βοήθειας στους κατοίκους.
Παράλληλα, συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται συνεχώς, ώστε να αποκαθίστανται τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κηρύχθηκαν δημοτικές και τοπικές κοινότητες δήμων της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και το δημοτικό διαμέρισμα Πλάκας Καλαβρύτων, μετά τις σοβαρές καταστροφές που σημειώθηκαν από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και την έντονη βροχόπτωση. Ειδικότερα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενέκρινε τα αιτήματα που υπεβλήθησαν από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για τους εξής δήμους της Αιτωλοακαρνανίας.
Δήμος Μεσολογγίου: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι τοπικές κοινότητες Ευηνοχωρίου, Κατοχής και Λεσινίου.
Δήμος Αγρινίου: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δημοτικές ενότητες Παρακαμπυλίων, Παναιτωλίου, Παραβόλας, Μακρυνειας και Αρακύνθου.
Δήμος Αμφιλοχίας: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι τοπικές κοινότητες Πατιόπουλου, Αγριδίου, Εμπεσού, Σταθά, Αμοριανών, Ποδογόρας, Αγριδίου, Πετσάλια και Φράγκου.
Δήμος Θέρμου: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι τοπικές κοινότητες Αργυρού, Πηγαδίου, Θεοτόκος, Χαλικίου, Κόνισκας, Διπλατάνου, Αμβρακιάς και Κοκκινόβρυσης.
Δήμος Ναυπακτίας: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι τοπικές ενότητες Κλεπά, Γραμμένη Οξυά, Λευκά, Μανδρινή, Καλλονή, Κυδωνιά, Γρηγόρι, Ελατόβρυση, Τερψιθέα, Κοκκινοχώρι, Ασπριά και Αμπελακιώτισσα, καθώς και η δημοτική ενότητα Πυλήνης.



Κατακρημνίσεις βράχων στην Ευρυτανία

Επίσης, εγκρίθηκε το αίτημα και κρίθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας το δημοτικό διαμέρισμα Πλάκας του δήμου Καλαβρύτων, ύστερα από τα σοβαρά κατολισθητικά φαινόμενα που ξεκίνησαν το περασμένο και εξακολουθούν να συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.
Στην Αρκαδία, λόγω πτώσης γέφυρας και υποχώρησης τμήματος του οδοστρώματος από την κακοκαιρία, διακόπηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Περδικονερίου-Φτεριάς στη Γορτυνία, με σκοπό την πρόληψη ατυχημάτων.
Η σφοδρή κακοκαιρία με τους δυνατούς ανέμους και κυρίως τη συνεχή βροχόπτωση των τελευταίων ημερών, έχουν δημιουργήσει μικροπροβλήματα με πτώσεις δένδρων, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές και σε πολλές καλλιέργειες.
«Θα γίνουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών για να μπορέσει η Πολιτεία να βοηθήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα αλλά και περισσότερο στην αποκατάστασή τους» δήλωσε στην Άρτα ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Όπως είπε τα προβλήματα εντοπίζονται σε οικισμούς, καλλιεργούμενες εκτάσεις, κτηνοτροφικές και μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις, οικογενειακές επιχειρήσεις, δημόσιες υποδομές και σε μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
«Δυστυχώς στην Άρτα δεν είχαμε μια ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Δεν έχουν γίνει εδώ και χρόνια τα έργα που έπρεπε να γίνουν για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και των οικισμών του νομού, ενώ υπάρχουν και προβλήματα με τη χωροθέτηση δραστηριοτήτων σε παραποτάμιες περιοχές. Σωρευμένα προβλήματα δεκαετιών, σε συνδυασμό με τα πρωτοφανή για την περιοχή καιρικά φαινόμενα δημιουργούν συνθήκες έκτακτης κατάστασης, που απαιτείται πλέον η αντιμετώπιση της. Με δυο λόγια, επί δεκαετίες η πολιτεία δεν είχε σκύψει πραγματικά πάνω από το πρόβλημα της περιοχής για να το λύσει, τώρα πρέπει να το κάνει, για να μη κινδυνεύει πια ο νομός και η παραγωγική δραστηριότητα, οι περιουσίες και κυρίως οι άνθρωποι. Όλοι οι οικισμοί που ήταν στις όχθες του ποταμού ? και όχι μόνο – έχουν υποστεί πάρα πολύ μεγάλες ζημιές. Από χθες το βράδυ έχουν μειωθεί τα πλημμυρικά φαινόμενα και κατασκευάζονται αναχώματα καθώς έχουν διατεθεί μηχανήματα και δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα. Έχουν δραστηριοποιηθεί κλιμάκια μηχανικών από την Αθήνα για να συνδράμουν στην απογραφή των ζημιών και να βοηθήσουν και οργανωτικά στις αυτοψίες τις υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας» ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.
Για το θέμα των αποζημιώσεων στους πληγέντες από την κακοκαιρία, ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, ανέφερε ότι «υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει τα ποσά της αποζημίωσης των πληγέντων και τις υπουργικές αποφάσεις που πρέπει άμεσα να εκδοθούν. Ήδη ολοκληρώθηκε σύσκεψη στην οποία ενημερώθηκαν όλοι οι φορείς για τις απαραίτητες διαδικαστικές ενέργειες που χρειάζονται, ώστε να βγουν πολύ γρήγορα οι υπουργικές αποφάσεις και να προχωρήσουν στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης στην απόδοση των αποζημιώσεων, ώστε να ανακουφιστούν οι πληγέντες».




Τέλος, ο κ. Σπίρτζης σήμερα το πρωί, συνοδευόμενος από την βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΗ Χρήστο Παπαβρανούση και υπηρεσιακούς παράγοντες της Π.Ε. Άρτας, επισκέφθηκε τον οικισμό Φράστα Αγνάντων για να διαπιστώσει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και αναφέρθηκε στην αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας τονίζοντας:
«Είναι ένα στοίχημα για τη χώρα για την πολιτιστική μας κληρονομιά, για το ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες. Είναι ένα μήνυμα για την εθνική μας αξιοπρέπεια: Το γεφύρι να ξαναγίνει». Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι: «Είναι εφικτό να αποκατασταθεί το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας καθώς έχουμε ήδη τη συνδρομή των επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου έχει ήδη κινητοποιηθεί όχι μόνο για το γεφύρι αλλά και για τον έλεγχο των υποδομών. Ήδη μηχανικοί βοηθάνε και την Περιφέρεια και τους Δήμους για να καταγραφούν οι ζημιές στις υποδομές. Ακόμη κάποιες ιδιωτικές εταιρείες μας ενημέρωσαν ότι συμμετέχουν στην αποκατάσταση των ζημιών του ιστορικού γεφυριού. Επομένως έχουμε την αισιοδοξία ότι μόλις τα φαινόμενα υποχωρήσουν θα αρχίσουμε κατευθείαν τις εργασίες για την αποκατάστασή του, αποκαθιστώντας μ’ αυτόν τον τρόπο το βιωματικό, συμβολικό και συναισθηματικό κενό των κατοίκων των Τζουμέρκων και ταυτόχρονα αποκαθιστώντας το ιστορικό κενό που θα δημιουργούσε στις επόμενες γενιές η απουσία του».
Εντολή για κινητοποίηση του Μηχανικού με μέσα και προσωπικό για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες στην Ήπειρο, έδωσε στον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Χρίστο Μανωλά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Είχε προηγηθεί επικοινωνία του με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη ο οποίος τον ενημέρωσε για τις ζημιές από την βροχόπτωση και την κατάρρευση των γεφυριών της Πλάκας και του Κομποτίου.
Μια δύσκολη νύχτα αναμένεται να έχουν μπροστά τους οι τοπικές αρχές του Έβρου, καθώς θα βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάθε μικρό ή μεγάλο πλημμυρικό επεισόδιο, που ενδεχομένως να σημειωθεί, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αύξησης της ροής των υδάτων, στην κοίτη του ποταμού Άρδα.

Πληροφορίες από amna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου