Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Νομοθεσία για τα ρέματα


ΡέματαΌπως έχει παγίως κριθεί, κατά την έννοια του άρθρου 188 παρ. 1, 2 και 3 του Κ.Β.Π.Ν. (Δ΄ 580), όπως οι διατάξεις αυτές τροποποιήθηκαν με το άρθρο 5 του ν. 3010/2002 (Α΄ 91), σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 153 και 349 του Κ.Β.Π.Ν., τα ρέματα, διά των οποίων συντελείται η απορροή των πλεοναζόντων υδάτων, αποτελούν επιπλέον φυσικούς αεραγωγούς και με τη χλωρίδα και την πανίδα τους συνιστούν ιδιαίτερα οικοσυστήματα.
Για τους λόγους αυτούς έχουν ζωτική σημασία για το προστατευόμενο από το αρ. 24 του Συντάγματος οικιστικό και φυσικό περιβάλλον, ιδίως μάλιστα αυτά που διασχίζουν οικισμούς, και προστατεύονται καθ’ όλη τους την έκταση και ανεξάρτητα από τις διαστάσεις τους, ώστε να διατηρείται η φυσική τους κατάσταση και να 361Β/0101/ΕΔ/5-1-11 17 από 43 διασφαλίζεται η επιτελούμενη από αυτά λειτουργία της απορροής των υδάτων (Σ.τ.Ε. 319/2002, 2669/2001, 2656/1999, κ.ά., Π.Ε. Ολομ. 262/2003). Το Κράτος υποχρεούται να διατηρεί τα πάσης φύσεως υδατορέματα στη φυσική τους κατάσταση προς διασφάλιση της λειτουργίας τους ως οικοσυστημάτων, επιτρεπομένης μόνο της εκτέλεσης των απολύτως αναγκαίων τεχνικών έργων διευθέτησης της κοίτης και των πρανών τους προς διασφάλιση της ελεύθερης ροής των υδάτων, αποκλειόμενης δε κάθε άλλης αλλοίωσης της φυσικής τους καταστάσεως (Σ.τ.Ε. 2873/2004, 2215/2002). Η ένταξή τους σε πολεοδομική ρύθμιση είναι επιτρεπτή μόνο όταν τούτο επιβάλλουν οι ανάγκες ενός ευρύτερου πολεοδομικού σχεδιασμού και μόνο εφόσον διασφαλίζεται η επιτέλεση της φυσικής τους λειτουργίας. Πρωταρχικός όρος για την ένταξη των ρεμάτων σε πολεοδομική ρύθμιση είναι η προηγούμενη αποτύπωσή τους και ο καθορισμός της οριογραμμής τους.

Οι μπουλντόζες καταστρέφουν το δέλτα του Αχέροντα!

Την κατασκευή του αποστραγγιστικού – αρδευτικού έργου Βαθυπέδου Αμμουδιάς και Βαλανιδορράχης έκτασης περίπου 7.000 στρεμμάτων, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει και απειλεί με εξαφάνιση το προστατευόμενο δέλτα του Αχέροντα, θέτει με ερώτησή του στο ευρωκοινοβούλιο ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων.
Η περιοχή των εκβολών Αχέροντα έχει ενταχθεί στο Δίκτυο NATURA 2000 (ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας, GR2140001) και έχει θεσμοθετηθεί ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης με Περιφερειακές Ζώνες. Έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή ΖΕΠ (GR2120008) λόγω της σημαντικότητάς της για τα πουλιά κατά τη εαρινή και φθινοπωρινή μεταναστευτική περίοδο, καθώς και επειδή σε αυτή φωλιάζουν είδη πουλιών σημαντικά σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ακόμη, φιλοξενεί 11 ιθαγενή είδη ψαριών του γλυκού νερού, μερικά από αυτά εξαιρετικά σπάνια και αυστηρώς προστατευόμενα. Επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει τις επιστημονικές ελλείψεις της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και τις νομικές πλημμέλειες τόσο της πράξης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, όσο και της γενικότερης διαδικασίας, που ακολουθείται για την προώθηση του έργου και έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο έργο.

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Μεγάλες καταστροφές σε Σύμη και Κάσο


Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν στις 21-11-2012 σε Σύμη και Κάσο από την έντονη βροχόπτωση που έπληξε και τα δύο νησιά. Οι δρόμοι στη Σύμη μετατράπηκαν σε χείμαρρους και σημειώθηκαν κατολισθήσεις σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου, ενώ και στην Κάσο ανάλογο το σκηνικό, όπου ξεχείλισαν τα τρία ποτάμια και κατεστράφη μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου, με κυριότερα προβλήματα στο Αρβανιτοχώρι.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Διαβούλευση των Σχεδίων Διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας

Η διαμόρφωση των Σχεδίων Διαχείρισης των  Λεκανών Απορροής της χώρας μπαίνει  στην τελική της φάση. Στα Σχέδια αυτά θα καθοριστούν τελικά, μετά από πλήρη και λεπτομερή ανάλυση, τα απαιτούμενα μέτρα για:
  • την βελτίωση της ποιότητας των επιφανειακών νερών (ποταμών, λιμνών, εκβολών και παράκτιων νερών), και
  • την εξασφάλιση της επάρκειας και την βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων νερών, και
  • την προστασία των χερσαίων οικοσυστημάτων και βιοτόπων σε ότι αφορά τις ανάγκες τους σε νερό.
Στα Σχέδια περιλαμβάνεται ανάλυση του κόστους  του νερού στην κάθε κατηγορία χρηστών  κατά περιοχή.
Τα  μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν κυρίως:

Ειδική Γραμματεία Υδάτων


Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων έχει την αρμοδιότητα κατάρτισης των προγραμμάτων προστασίας και διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας και του συντονισμού των υπηρεσιών και κρατικών φορέων για κάθε ζήτημα που αφορά στην προστασία και διαχείριση των υδάτων. Ένας από τους βασικούς άξονες του έργου της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων είναι η εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας 60/2000/ΕΚ, της γνωστής ως Οδηγία  Πλαίσιο για τα Νερά, η οποία ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με το νόμο 3199 του 2003, με στόχο την επίτευξη της καλής οικολογικής και χημικής κατάστασης των υδάτων της χώρας.

Η Γραμματεία, σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Υδάτων,  καταρτίζει τα εθνικά προγράμματα προστασίας και διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού της χώρας και παρακολουθεί και συντονίζει την εφαρμογή τους. Πριν την έγκρισή τους, τα προγράμματα εισάγονται για διαβούλευση στο Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων. Η Γραμματεία είναι οργανωμένη σε Διευθύνσεις και Τμήματα και επικεφαλής της είναι ο εκάστοτε αρμόδιος Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ.  
Ειδικότερα, οι τομείς δραστηριότητάς της περιλαμβάνουν:
  • Τον συντονισμό της διαχείρισης και προστασίας των υδατικών πόρων
  • Την εφαρμογή της Οδηγίας  Πλαίσιο για τα Νερά
  • Την παρακολούθηση της ποιότητας και ποσότητας των υδάτων
  • Τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης
  • Τη διαχείριση των λυμάτων και την επαναχρησιμοποίησή τους
  • Την εφαρμογή της Οδηγίας για τις πλημμύρες
  • Τις ακτές κολύμβησης και τις γαλάζιες σημαίες
  • Την εφαρμογή της Οδηγίας για τη θαλάσσια στρατηγική
  • Τα διεθνή, διακρατικά και Μεσογειακά θέματα νερού 
Νόμος 3199/2003 για την Προστασία και Διαχείριση των Υδάτων
Σύσταση Ειδικής Γραμματείας Υδάτων – ΠΔ 24/ΦΕΚ 56 Α 15.04.2010
Τροποποίηση της Απόφασης «Οργάνωση της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων» - ΚΥΑ 7575/ΦΕΚ 183 Β 25.02.2010
Οργάνωση της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων – ΚΥΑ 49139/ΦΕΚ 1695 Β 02.12.2005




Επικοινωνία
Ειδική Γραμματεία Υδάτων,
Μ. Ιατρίδου 2 & Λεωφ. Κηφισίας
115 26  Αθήνα
Τηλ:  210 693 1250 - 1
web:http://wfd.opengov.gr/
Φαξ:  210 699 4355, 210 699 4357
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info.egy@prv.ypeka.gr 

Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας - Οδηγίες Προστασίας από Έντονα Καιρικά Φαινόμενα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
  • Να ενημερώνεστε διαρκώς από τα ΜΜΕ (ραδιόφωνο, τηλεόραση, κ.λ.π.), για την εξέλιξη των καιρικών φαινοµένων. Επίσηµες πηγές ενηµέρωσης είναι η Γενική Γραµµ ατεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.).
  • Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε την Αστυνοµία (100), την Πυροσβεστική (199) ή το ΕΚΑΒ (166).
  • Αναγράψτε τα παραπάνω τηλέφωνα σε εµφανές σηµείο µέσα στο σπίτι και βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας τα γνωρίζουν.
  • Βοηθήστε τα παιδιά σας να αποµνηµονεύσουν σηµαντικά οικογενειακά στοιχεία, όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του σπιτιού, το κινητό σας τηλέφωνο, κ.λ.π.
  • Εξηγήστε σε όλα τα µέλη της οικογένειας πώς να αναγνωρίζουν ήχους που προµηνύουν καταστροφή (π.χ. σειρήνες), πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιµοποιούν το πυροσβεστήρα, πώς να καλούν σε βοήθεια, κ.λ.π .
  • Προµηθευτείτε εφόδια πρώτης ανάγκης, όπως φακό, φορητό ραδιόφωνο µε µπαταρίες και πυροσβεστήρα.
  • Εξοπλιστείτε µε κουτί πρώτων βοηθειών.
  • Σε όλες τις περιπτώσεις λάβετε ειδική µέριµνα για τα παιδιά και τους ηλικιωµένους.
Τα καιρικά φαινόμενα χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:
Θυελλώδεις ΑνέμοιΘυελλώδεις Ανέμοι
ΚαταιγίδεςΚαταιγίδες
Χιονόπτωση Χιονόπτωση / Δριμύ Ψύχος
ΠαγετόςΠαγετός (οδηγίες προστασίας) ΚαύσωναςΚαύσωνας


ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙΤΕ
  • Ενηµερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και λάβετε υπ’ όψιν, ανάλογα µε τον προορισµό σας, το είδος των καιρικών φαινοµένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κ.λ.π.).
  • Προγραµµατίστε τη µετακίνησή σας έτσι, ώστε να µη συµπέσει µε την αιχµή των καιρικών φαινοµένων.
  • Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ηµέρας, προτιµώντας τις κεντρικές αρτηρίες και αποφεύγοντας τους δυσπρόσιτους και ερηµικούς δρόµους. Επιπλέον, ενηµερώστε τους οικείους σας για τη διαδροµή που προτίθεστε να ακολουθήσετε.
  • ΜΗΝ αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραµµατείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της ΕΜΥ και τις υποδείξεις των κατά τόπους αρµόδιων φορέων, όπως η Τροχαία, το Λιµενικό, η Πυροσβεστική, κ.λ.π.
  • Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας, προτού επιχειρήσετε οποιαδήποτε µετακίνηση.
  • Εξοπλίστε το αυτοκίνητό σας µε όλα τα απαραίτητα µέσα αντιµετώπισης έντονων καιρικών φαινοµένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, κουτί πρώτων βοηθειών, αδιάβροχα, οµπρέλες, γαλότσες, φακό, κ.λ.π.).
  • Εάν είναι απαραίτητο να µετακινηθείτε πεζοί, φορέστε τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, προκειµένου να αποφύγετε τραυµατισµούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώµατος και των πεζοδροµίων, ή εξαιτίας της πτώσης αντικειµένων από υπερβολικό άνεµο ή χαλαζόπτωση.
  • Προτιµήστε τα µέσα µαζικής µεταφοράς για τις µετακινήσεις σας.
  • Παραµείνετε ήρεµοι και υποµονετικοί. O πανικός δεν εξυπηρετεί σε τίποτα. Αντίθετα, επιβαρύνει την κατάσταση.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
  • Να ενηµερώνεστε συνεχώς από τα ΜΜΕ (ραδιόφωνο, τηλεόραση, κ.λ.π.) για τυχόν επίσηµες προειδοποιήσεις ή συµβουλές.
  • Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία, για να καταγράψετε πιθανές ζηµιές.
  • Αν µετά την καταγραφή των ζηµιών χρειάζεστε επείγουσα βοήθεια, ειδοποιήστε τις αρµόδιες αρχές.
ΓΕΝΙΚΑ
Προσπαθήστε µε τις ενέργειες και την όλη παρουσία σας να διευκολύνετε το έργο των αρµόδιων αρχών.



Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας - Οδηγίες Προστασίας από Κατολισθήσεις / Καθιζήσεις

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΟΤΙ...
Οι κατολισθήσεις - καθιζήσεις εντείνουν τις συνέπειες των πλημμυρών, οι οποίες είναι αποτέλεσμα έντονων βροχοπτώσεων ή της τήξης μεγάλων ποσοτήτων χιονιού.
Παρατηρούνται ιδιαίτερα σε πλαγιές με μεγάλες κλίσεις οι οποίες έχουν προηγουμένως αποψιλωθεί από πυρκαγιές.
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΝΤΟΝΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ
  • Γίνετε οικείοι με τη γη που σας περιβάλλει. Προσπαθήστε να μάθετε αν ποτέ υπήρξαν κατολισθήσεις, καθιζήσεις ή λασποροές στην περιοχή ρωτώντας τις τοπικές αρχές, τους παλαιοτέρους κάτοικους, καθώς και αρμόδιες Γεωλογικές υπηρεσίες ή Πανεπιστημιακά τμήματα. Οι πλαγιές όπου συνέβησαν παλαιοτέρα κατολισθήσεις ή λασποροές είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν τα ίδια φαινόμενα και στο μέλλον.
  • Ενισχύστε και βοηθήστε τις τοπικές Αρχές στις προσπάθειες τους να προσδιορίσουν τις χρήσεις γης και να καθορίσουν τις κατάλληλες προδιαγραφές δόμησης σε περιοχές που κινδυνεύουν από φαινόμενα κατολίσθησης ή καθίζησης. Τα κτίρια πρέπει να βρίσκονται μακριά από απότομες πλάγιες, ρέματα, ποταμούς και από τις εκβολές αυτών.
  • Προσέχετε τα χαρακτηριστικά του υδρογραφικού δικτύου στην περιοχή σας και ιδιαίτερα τα μέρη όπου η απορροή των υδάτων συγκλίνει, αυξάνοντας τη ροή πάνω σε πλάγιες καλυμμένες από εδαφικό μανδύα. Παρατηρείστε τους λόφους και τις πλαγιές γύρω σας για τυχόν σημάδια κινήσεως εδαφών όπως μικρές κατολισθήσεις, λασποροές, ροές θραυσμάτων ή σταδιακή κάμψη των δέντρων.
  • Ελάτε σε επαφή με τις τοπικές Αρχές για να μάθετε περισσότερα για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης και των σχεδίων εκκένωσης στη περιοχή σας, αν αυτά έχουν ήδη εκπονηθεί. Αναπτύξτε το δικό σας σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την οικογένεια σας και την επιχείρηση σας.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΝΤΟΝΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ
  • Μείνετε ξύπνιοι και σε επαγρύπνηση. Πολλοί θάνατοι από λασποροές συνέβησαν όταν οι άνθρωποι κοιμόταν. Ακούστε το ραδιόφωνο για προειδοποιήσεις σχετικές με φαινόμενα έντονης βροχόπτωσης. Οι μικρής διάρκειας, έντονες βροχοπτώσεις μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες ιδιαίτερα μετά από περιόδους παρατεταμένων βροχοπτώσεων και έντονης υγρασίας.
  • Προσέξτε μήπως ακούσετε παράξενους θορύβους που πιθανολογούν κινήσεις εδαφών. Τέτοιοι θόρυβοι μπορεί να προέρχονται από σπάσιμο δέντρων ή από το κτύπημα βράχων. Ένας αρχικός θόρυβος από κύλισμα λάσπης ή κατρακύλισμα από θραύσματα πετρωμάτων μπορεί να προηγείται μεγάλης έκτασης κατολίσθησης.
  • Αν είστε κοντά σε χείμαρρο ή ρέμα μείνετε σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε ξαφνική αύξηση ή μείωση στη ροή του νερού και για τυχόν αλλαγή στη καθαρότητα του. Τέτοιες αλλαγές μπορεί να υποδεικνύουν ενεργοποίηση ροών θραυσμάτων ή κατολισθήσεων που βρίσκονται σε πιο ψηλά σημεία.
  • Αν βρίσκεστε σε περιοχές επικίνδυνες για κατολισθήσεις και λασποροές, ενημερωθείτε για τις πιθανές οδούς διαφυγής, έτσι ώστε να τις χρησιμοποιήσετε όταν παραστεί ανάγκη. Θυμηθείτε παρόλα αυτά ότι η οδήγηση κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης είναι πολύ επικίνδυνη.
  • Να είστε έτοιμοι να μετακινηθείτε γρήγορα. Μην καθυστερείτε. Δώστε προτεραιότητα στην ασφάλεια του εαυτού σας και όχι των υπαρχόντων σας.
  • Μείνετε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση όταν οδηγείτε. Τα κράσπεδα κατά μήκος των οδών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε κατολισθήσεις, Παρατηρείτε με προσοχή τον δρόμο για πιθανά σημάδια καθίζησης, κατάρρευσης, λάσπης, καταπτώσεις βράχων και άλλα σημάδια πιθανών ροών θραυσμάτων.
Εάν δεν μπορείτε να απομακρυνθείτε, μετακινηθείτε σε υψηλότερο όροφο του οικήματος

Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας - Οδηγίες Προστασίας από Πλημμύρες

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑ
Εάν κατοικείτε σε περιοχή που κατά το παρελθόν είχε προβλήματα από πλημμύρες:
  • Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές των σπιτιών λειτουργούν κανονικά.
  • Περιοριστείτε στις αναγκαίες μετακινήσεις.
  • Αποφύγετε την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους, εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο.
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ
  • Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο.
  • Μη διασχίζετε χειμάρρους πεζός/ή ή με το αυτοκίνητο σας.
  • Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν ακινητοποιήθηκε και ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.
  • Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
  • Μην πλησιάζετε σε περιοχές, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕΙ
Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν ξανά στις επόμενες ώρες.
  • Η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και τα νερά να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κλπ.
  • Εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα, περιοχές με επικίνδυνη κλίση, λασπορροές κλπ.
  • Τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα αν έχουν παρασύρει μαζί τους απορρίμματα, νεκρά ζώα και διάφορα αντικείμενα.
  • Προσέχετε ώστε η παρουσία σας να μην εμποδίζει τα συνεργεία διάσωσης.
  • Μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων.
  • Ελέγξτε αν το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας κινδυνεύει από πιθανή πτώση βράχων.
  • Αν πρέπει οπωσδήποτε να βαδίσετε ή να οδηγήσετε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει:
    • Προσπαθήστε να βρείτε σταθερό έδαφος.
    • Αποφύγετε νερά που ρέουν.
    • Αν βρεθείτε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση.
    • Αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά που μπορεί να γίνουν αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος, στην περίπτωση που υπάρχουν υπόγεια καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος ή διαρροές από εγκαταστάσεις.
    • Ακολουθείστε τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Η ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    Αν η περιοχή που διαμένετε είχε εκκενωθεί, μην επιστρέψετε, προτού οι αρχές ενημερώσουν ότι είναι ασφαλές.
    Πριν αρχίσετε τις διαδικασίες αποκατάστασης του χώρου σας:
    • Κλείστε την τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμα και αν στην περιοχή σας έχει διακοπεί το ρεύμα.
    • Κλείστε την παροχή νερού, καθώς το δίκτυο μπορεί να έχει υποστεί βλάβες.
    Για να εξετάσετε ένα κτίριο που έχει πλημμυρίσει, δείξτε ιδιαίτερη προσοχή:
    • Φορέστε κλειστά παπούτσια, ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς στα πόδια από αντικείμενα ή ανωμαλίες στο έδαφος, που κρύβονται από τα νερά.
    • Εξετάστε τοίχους, πόρτες, σκάλες και παράθυρα.
    • Εξετάστε τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, αποχέτευσης.
    ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ: Οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την έναρξη της απόσυρσης των υδάτων.

    Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Πλημμύρες)

    Πλημμύρες
     
    Οι πλημμύρες αποτελούν τη δεύτερη πιό συχνή φυσική καταστροφή, μετά τις δασικές πυρκαγιές.
    Πλημμύρα συμβαίνει λόγω ραγδαίων βροχοπτώσεων και ισχυρών καταιγίδων, από το ανέβασμα της στάθμης των ποταμών ή από το λιώσιμο χιονιού. Συμβαίνει επίσης από υποχώρηση φραγμάτων και στην περίπτωση αυτή οι συνέπειες είναι πολύ μεγάλες.
    Η πλημμύρα από φυσικά αίτια είτε παρουσιάζει βραδεία εξέλιξη είτε ανήκει στην κατηγορία της ξαφνικής πλημμύρας, που είναι και το πιο συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα. Στον Ελληνικό χώρο οι πλημμύρες οφείλονται σε καταρρακτώδεις βροχές, που συνοδεύουν τη διέλευση υφέσεων.
    Η ξαφνική πλημμύρα είναι το αποτέλεσμα ατμοσφαιρικών διαταραχών, που συνοδεύονται από ραγδαίες βροχοπτώσεις, με μεγάλα ποσά βροχής σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι ξαφνικές πλημμύρες προκαλούνται από καταιγίδες που κινούνται αργά ή κινούνται πάνω από την ίδια περιοχή. Στη ζώνη των τροπικών προκαλούνται επίσης από τυφώνες ή τροπικούς κυκλώνες. Πολλοί παράγοντες συνηγορούν σε μία ξαφνική πλημμύρα, όπως: η ένταση της βροχής και η διάρκεια της, η τοπογραφία, οι συνθήκες του εδάφους, η φυτοκάλυψη, η καταστροφή των δασών καθώς και η αστικοποίηση.

    Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

    2ο ΚΟΙΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΥΕ-ΕΕΔΥΠ

    2ο ΚΟΙΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
    • 12Ο ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΔΡΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (ΕΥΕ)
    • 8Ο ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΕΕΔΥΠ)
    ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
    • ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
    • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ «ΥΔΡΟΚΡΙΤΗΣ» ΚΑΙ
    • ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
    ΘΕΜΑ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
    ΠΑΤΡΑ, 11-13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012
    ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
    ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΡΙΟΥ
    Πληροφορίες:
    http://www.hydrocrites.upatras.gr/News.aspx
    http://hydro2012.civil.upatras.gr

    Διεθνές Συνέδριο “ADVANCED METHODS FOR FLOOD ESTIMATION IN A VARIABLE AND CHANGING ENVIRONMENT”, Βόλος 24-26 Οκτωβρίου 2012


    Το Tμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στο Διεθνές Συνέδριο “ADVANCED METHODS FOR FLOOD ESTIMATION IN A VARIABLE AND CHANGING ENVIRONMENT” το οποίο διοργανώνεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του προγράμματος COST ES0901 “FloodFreq”. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 24-26 Οκτωβρίου 2012 στο Αμφιθέατρο του Tμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο Βόλο.
    Στη θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνονται θέματα όπως: Στατιστικές μέθοδοι για την εκτίμηση συχνότητας πλημμυρών – Ανάλυση συχνότητας πλημμυρών – Περιφερειακή ανάλυση συχνότητας πλημμυρών – Η πρόβλεψη των πλημμυρών – Ανάλυση των ιστορικών πλημμυρών.
    Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο στην ιστοσελίδα http://www.cost-floodfreq.eu/activities/conf-worksh/advanced-methods-for-flood-estimation-in-a-variable-and-changing-environment .
    Γλώσσα του συνεδρίου θα είναι η Αγγλική. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν την περίληψη της εργασίας τους (έως 300 λέξεις) στα Αγγλικά μέχρι την 29η Σεπτεμβρίου 2012 στη διεύθυνση: http://www.cost-floodfreq.eu/call-for-abstracts

    Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή: προσχέδιο για τη διαφύλαξη των υδατικών πόρων της Ευρώπης

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα προσχέδιο για τη διαφύλαξη των υδατικών πόρων της Ευρώπης, δηλαδή μια στρατηγική με στόχο να εξασφαλιστεί η διάθεση επαρκούς ποσότητας νερού καλής ποιότητας για να καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού, της οικονομίας και του περιβάλλοντος. 

    Περισσότερες πληροφορίες:  
    Ιστοσελίδες της Επιτροπής σχετικά με το προσχέδιο για τη διαφύλαξη των υδατικών πόρων
    της Ευρώπης: 
    http://ec.europa.eu/environment/water/blueprint/index_en.htm  
    Βλέπε επίσης:
    Ιστοσελίδες της Επιτροπής σχετικά με τη Σύμπραξη Καινοτομίας για το νερό: 
    http://ec.europa.eu/environment/water/innovationpartnership/index_en.htm
    Χάρτης πορείας για μια αποδοτική, από πλευράς πόρων, Ευρώπη: 
    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2011:0571:FIN:EL:PDF
    MEMO/12/866