Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Σημαντικές συμφωνίες Ελλάδας - Βουλγαρίας

του Βουκουρεσλή Μανόλη

Σημαντικές συμφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την γείτονα Βουλγαρία, υπογράφηκαν την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στα πλαίσια του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δυο χωρών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Κάποιες από τις συμφωνίες αυτές αφορούν άμεσα την περιοχή μας και αναφέρονται σε τομείς ενέργειας, υποδομών και διαχείρισης των υδάτων. Υπογράφηκαν επίσης μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών για την ανταλλαγή διπλωματικών υπαλλήλων, πρόγραμμα συνεργασίας στον τομέα Παιδείας και Πολιτισμού, κοινή δήλωση για τον τουρισμό, πρωτόκολλο αθλητικής συνεργασίας, συμφωνία στον τομέα τεχνολογιών και πληροφορικής και μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη της ποιότητας στην παραγωγή και διακίνηση αγροτικών προιόντων.
Ο επικεφαλής της βουλγαρικής αντιπροσωπείας Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ συναντήθηκε πρώτα με τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια και στη συνέχεια με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στις δηλώσεις του ανέφερε ότι: "οι βουλγαροελληνικές σχέσεις ήταν πάντα υποδειγματικές ακόμη και σε περίοδο που ήμασταν σε δυο αντίθετα στρατιωτικά σκέλη και μπλοκ. Τώρα προβλήματα δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως θέματα τα οποία μπορούμε να καλυτερεύσουμε, να βοηθήσουμε τους δυο λαούς να έχουν μεγαλύτερη ευημερία και αυτό κάνουμε."

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Μπορίσοφ έκανε στα θέματα ενέργειας όπου η Βουλγαρία δείχνει να τρέχει με γρήγορους ρυθμούς ώστε να γίνει ενεργειακός άξονας, έχοντας ήδη υπογράψει σύνδεση αγωγού φυσικού αερίου με την Σερβία και ολοκληρώνοντας σε λίγους μήνες την σύνδεση με τη Ρουμανία. Για τη σύνδεση με την Ελλάδα δήλωσε ότι ο αγωγός Στάρα Ζαγόρα - Κομοτηνή θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται τον Μάρτιο του 2013, θα έχει μήκος 168 χιλιόμετρα και θα κοστίσει 149 εκατομμύρια ευρώ. Η Κομισιόν θα χρηματοδοτήσει το έργο με 45 εκατομμύρια ευρώ και την διαχείριση του θα έχουν η Bulgarian Energy Holding, η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison. Η χωρητικότητα του αγωγού που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο θα είναι 3 έως 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο.

Η βουλγαρική πλευρά παραπονέθηκε για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του κάθετου άξονα Κομοτηνής-Μακάζα η οποία οφείλεται στην ελληνική πλευρά. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι "καθυστερήσεις πράγματι υπήρξαν από ελληνικής πλευράς και υπήρξαν με μια εταιρεία η οποία δυστυχώς δε μπόρεσε να τα βγάλει πέρα μέχρι τέλους με το έργο αυτό. Το έργο αυτό υπολογίζουμε ότι θα έχει πραγματικά τελειώσει το Μάρτιο, δηλαδή ένα τρίμηνο από σήμερα. Ως εκ τούτου θα δοθεί αυτή η δυνατότητα, μιας σύγχρονης διασυνοριακής διάβασης, ενός οδικού δικτύου που θα επιτρέπει αυτή την επικοινωνία με τις δυο χώρες και που θα επιτρέψει την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη του τουρισμού και του εμπορίου ανάμεσα στις δυο χώρες μας. Το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό και σας διαβεβαιώνω ότι μέχρι το τέλος του Μαρτίου η υπόθεση αυτή θα έχει επιτέλους λήξει."

Από τη μεριά του ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός πιέστηκε να μεριμνήσει για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων στον ποταμό Έβρο και δήλωσε ότι: "για τα ύδατα της Μαρίτσας του ποταμού Έβρου νομίζω ότι θα λήξει αυτό το θέμα. Δεν διανοείται κανείς στον 21ο αιώνα, όταν έχουμε τέτοια υψηλά συστήματα επικοινωνίας, να υπάρχουν αυτά τα προβλήματα."

Αντίθετα με τα παραπάνω, καμία αναφορά δεν έγινε στον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, δείχνοντας την σταθερή αρνητική θέση του κ. Μπορίσοφ απέναντι στο έργο αυτό.  Επίσης απουσίαζαν από την ατζέντα θέματα που δημιουργούσαν τριβές στο παρελθόν στις διμερείς σχέσεις όπως ο πυρηνικός σταθμός του Κοζλοντούι, οι εξορύξεις μεταλλευμάτων κοντά στα σύνορα κ.α.

Μεγάλο μέρος της ατζέντας είχαν τα βαλκανικά και ευρωπαϊκά θέματα. Η Ελλάδα διατύπωσε για μια ακόμα φορά την στήριξη της στο βουλγαρικό αίτημα για ένταξη στη Συνθήκη Σέγκεν. Για το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση ο σεβασμός και η τήρηση των κανόνων της καλής γειτονίας. Ο κ. Μπορίσοφ επιβεβαίωσε την σκλήρυνση της στάσης του απέναντι στα Σκόπια δηλώνοντας ότι είναι ανάγκη να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τους γείτονες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην σκοπιανή ταινία "Τρίτο ημίχρονο" που καταφέρεται κατά της Βουλγαρίας και της στάσης που τήρησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, επισημαίνοντας ότι ο βουλγαρικός λαός βοήθησε στην σωτηρία 50.000 Εβραίων. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. μπλοκαρίστηκε πρόσφατα μετά από πρόταση του Βούλγαρου Υπουργού Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένοφ.

Πηγή: www.thrakinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου