Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Εισαγόμενος Κίνδυνος από την Βουλγαρία

Τον κίνδυνο τεράστιας απειλής από περιβαλλοντική ρύπανση με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα μας αναδεικνύει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος με ερώτησή του στην ευρωπαϊκή επιτροπή.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσόγελος, καταγγέλλει τις σοβαρές επιπτώσεις ρύπανσης με τοξικά βαρέα μέταλλα από παλιές εξορυκτικές δραστηριότητες, αλλά και τους φόβους για νέες επιπτώσεις από μελλοντικές εξορυκτικές δραστηριότητες στη Βουλγαρία.
Στην τεχνητή λίμνη Τοπόλνιτσα διαπιστώθηκε ρύπανση με αρσενικό, χαλκό και άλλα βαρέα μέταλλα, συνέπεια των ορυχείων χρυσού και χαλκού που βρίσκονται στη λεκάνη απορροής του. Τα νερά της λίμνης που χρησιμοποιούνται για την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων της Άνω Θρακικής Πεδιάδας ρέουν στους ποταμούς Τοπόλνιτσα και Έβρο στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Υπάρχουν, επίσης, τρεις εγκαταλελειμμένες λίμνες τελμάτων στο κλειστό πλέον ορυχείο ψευδαργύρου στο Osogovo στην περιοχή Kystendil, μια άλλη εγκαταλελειμμένη λίμνη τελμάτων του μεταλλουργείου Kremikovzi κοντά στη Σόφια, ενώ ο ποταμόςMedetska στα βουνά της Σρέντνα Γκόρα, ρέει στις παλιές εγκαταστάσεις αποβλήτων του κλειστού πλέον κρατικού ορυχείου χαλκού στο Μεντέτ και ρυπαίνεται με χαλκό και μαγγάνιο.
Ακόμη, υπάρχουν δύο εγκαταλελειμμένα ορυχεία στο Otechestvo και Izdremez, κοντά στη Σόφια και συνεχίζεται η ρύπανση από τον ποταμό Malak Iskar από την εταιρεία εξόρυξης χαλκού Elazite Med.
Ανησυχία, προκαλούν και οι μεγάλες συγκεντρώσεις αρσενικού σε μετάλλευμα που έχει προγραμματιστεί να εξαχθεί στο Κρούμοβγκραντ, περιοχή κοντά στην Κομοτηνή, κάτι που δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς στη σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιτώσεων, όπως και οι διαδικασίες χορήγησης μεταλλευτικών δικαιωμάτων, που από πολλούς θεωρούνται αμφίβολης νομιμότητας. «Το περιβάλλον αλλά και η ρύπανση δεν γνωρίζουν σύνορα. Για αυτό οι πολίτες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων πρέπει να συνεργαστούν στενά για να αντιμετωπίσουν από κοινού τα προβλήματα που προκαλεί ένα μοντέλο ανάπτυξης που αφήνει πίσω του πολλά κι επικίνδυνα απόβλητα.
Στα Βαλκάνια υπάρχουν πολλά εν λειτουργία αλλά και κλειστά ορυχεία που απειλούν όχι μόνο την υγεία και το περιβάλλον τοπικά, αλλά και πολύ ευρύτερες περιοχές, μέσω της ρύπανσης των ποταμών και των υπόγειων νερών που μοιράζονται πολλές λεκάνες απορροής που δεν περιορίζονται από τα εθνικά σύνορα. Η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ΕΕ αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική των υπόλοιπων χωρών της Βαλκανικής πρέπει να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την εξυγίανση των ρυπασμένων περιοχών, την αποκατάσταση περιοχών εξόρυξης και την εφαρμογή περιβαλλοντικών κανόνων και πρακτικών που επιτυγχάνουν μετρήσιμα αποτελέσματα ως προς την προστασία του περιβάλλοντος, των υδατικών πόρων αλλά και της υγείας των πολιτών. Σήμερα η διαχείριση των τοξικών αποβλήτων από εξορυκτικές δραστηριότητες στη Βουλγαρία αλλά και σε όλες σχεδόν τις χώρες της Βαλκανικής είναι απαράδεκτη, με πιθανές σοβαρές επιπτώσεις και για τα ποτάμια που καταλήγουν στην Ελλάδα", τονίζει ο κ. Χρυσόγελος ο οποίος ζητά την παρέμβαση της κομισιόν στο θέμα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου